Тала вода як заллє, так і зійде: Рівненщина чекає на допомогу білорусів з криголамом

1204 0

Ми у соцмережах:

У Рівному комунальники очищають решітки зливової каналізації від снігу, щоб уникнути підтоплень

Почали танути, зігріті сонцем, кучугури снігу, які за майже два тижні так і не вивезли з Рівного. І, схоже, лише морозні ночі, які стримують процес танення снігу, рятують Рівне від великої води, яку не здатна буде поглинути зливова каналізація. Як це буває щороку під час сильних злив. Наразі ж вода стікає поступово. В області ситуація трохи інша. Чи будуть через це паводки на річках, ніхто поки не прогнозує — залежатиме від нічної температури, але де-не-де підтоплення не уникнути.

За словами директора Рівненського гідрометцентру Богдана Масовця, цьогорічний лютий не встановив жодного рекорду — ні щодо морозів, ні щодо кількості снігу. Через попередні теплі та малосніжні зими рівняни просто забули, що саме такі — з хуртовинами, заметами та морозом — зими притаманні нашому краю. Втім, впродовж наступного тижня погода буде значно теплішою.

— 25-26 лютого вночі буде від двох градусів тепла до двох градусів морозу, а 26-го вдень — до 12°С тепла, — розповідає Богдан Масовець. — 27 лютого вночі буде трохи вище нуля, а вдень — +3-8°С, проте прогнозується незначний мокрий сніг. 28 лютого вночі буде від –2 до +3, а вдень — 1-6°С тепла. У наступні дні також прогнозується плюсова температура вдень. У ці дні, коли вночі ще була мінусова температура, сніг сходив поступово.

Гідрометцентр має гідропости на річках області. За словами пана Масовця, станом на вівторок у Дубровиці вода у Горині піднялася на 3 см, у Деражному, натомість, рівень річки на стільки ж впав. На Стирі та на Млинку вода піднялася на 5 см, на Случі у Сарнах — на 2 см. Іква у Дубні рівень не змінила.

— Якщо говорити про рівні води, коли можливі підтоплення, то, наприклад, на річці Стир у Вараському районі — у Вовчицях, Телковичах та Іванчицях — є гідропости з вказаними небезпечними відмітками для об’єкта — це 350. Наразі Стир на позначці 268, — додає Богдан Масовець. — Якби була позначка 350, то було б затоплення господарських споруд та житлових будинків. Такі затоплення, до слова, були у 1932, 1979, 1981, 1982, 1993, 1999, 2011 та 2013 роках. На річках та озерах в області лід був до 20-30 сантиметрів у товщину, зараз ми спостерігаємо льодостав, але поки усе спокійно. Хіба вночі будуть високі плюсові температури. Проте не виключаємо, що підтоплення низин буде і без них.

Начальник обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Віктор Симонюк зазначає, що ситуацію в області постійно моніторять, але з впевненістю сказати, будуть паводки чи ні, ніхто не може.

— Все залежить від того, яка буде температура. Якщо вночі буде підмерзати, то все буде нормально, — зазначив пан Симонюк. — Окрім того, залежить ще, чи білоруси нам допоможуть, адже всі наші річки впадають у Прип’ять. Якщо вони пустять криголам, щоб лід зрушити з місця, то вода піде туди. Також стежимо за річками у Карпатах та Новограді (звідти на Рівненщину тече Случ. — Ред.). Якщо у Новограді різко вода підніметься, то через днів два вона буде у нас. Також може бути загострення на Млинку, де дерев’яний міст на маршруті «кукушки». Але, знову ж таки, все залежить від погоди. Ми, тим не менше, готуємося, проводимо навчання, перевіряємо готовність районів до повені, особливо північних. Проте було, що і в Острозі підтоплювало, і у Дубні. Головне, що у нас таких руйнувань, як на Закарпатті, не буде. Навіть якщо вода вийде на заплаву, то підтопить сільгоспугіддя, хліви, але потім спокійно зійде.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також