Таргоній смерті не боїться

14117 0

Ми у соцмережах:

Фото 4 влада

Скандально відомий прокурор Андрій Таргоній, якого ще 2015 року упіймали на отриманні хабаря, написав заповіт. Усе (чи може не усе) своє майно він заповів судді Ірині Незнамовій, яка мала розглядати справу щодо того самого хабаря. Незнамова — вже не перша суддя, якій винахідливий Таргоній заявив відвід. Тепер залишається лише здогадуватися, що станеться раніше — чи Андрій Таргоній, якому 34 роки, помре, чи справу про його хабар таки почнуть розглядати в суді?

Вже понад п’ять років Андрія Таргонія судять за підозрою у хабарництві. У липні 2015 року, коли він працював у Рівненській районній прокуратурі, в шухляді його столу знайшли 12 тисяч гривень міченими купюрами, ще 35 тисяч він передав адвокату, що був його спільником. За цей час Андрій Таргоній, якого звільнили з правоохоронних органів, встиг працевлаштуватися у Березнівський відділ Сарненської місцевої прокуратури. Також він оскаржив догану Генпрокуратури на нього у Верховному суді за те, що перебуваючи у відпустці, знаходився на судовому засіданні у Демидівському райсуді у справі, яка його не стосувалася, і отримав від держави 120 тисяч гривень компенсації за «вимушений прогул».

Нині Андрій Таргоній вже не працює прокурором, а має власну адвокатську справу. І на власному прикладі показує, як можна роками успішно уникати правосуддя.

З 2016 року його справа перебувала у Рівненському міському суді, де понад двадцять суддів так і не змогли розпочати її розгляд. Таргоній або не приходить на судові засідання, або намагається реєструвати стосовно судді кримінальне провадження, що змушує суддів брати самовідвід. Адвокат прокурора теж в суді не з’являється.

1 жовтня 2019 року Рівненський апеляційний суд ухвалою передав справу Таргонія до Кузнецовського міського суду. Там розгляд також затягується, бо підозрюваний вже тричі подавав клопотання про відвід головуючій судді і прокурору.

19 березня 2021 року мало відбутися чергове судове засідання у справі Андрія Таргонія. За три дні до того, 16 березня він подав заяву про відвід судді Ірини Незнамової, яку призначили вести його справу. У цій заяві він зазначив, що давно знає цю суддю і довіряє їй. Більше того — заповідає їй своє майно: всі наявні у нього гроші, гоночний велосипед за 19 500 гривень, колекцію поштових марок за 7000 гривень, колекцію монет за 5 500 гривень і мобільний телефон за 29 700. Згідно з текстом заповіту, складеного 15 березня 2021 року, Незнамова може розпоряджатися згаданими скарбами в разі смерті Таргонія. Тому він просить передати справу іншому судді, оскільки тепер він сумнівається в неупередженості своєї «спадкоємиці».

Ірина НезнамоваУ відповідь Ірина Незнамова надіслала скаргу на перешкоджання її діяльності до Вищої ради правосуддя. В документі суддя зазначила, що до 2020 року взагалі не була знайома з Таргонієм, а дізналася про нього лише після того, як до неї надійшло відповідне кримінальне провадження. Незнамова зазначила, що своїми діями обвинувачений намагається дискредитувати її як суддю і натиснути на неї. Каже, це втручання в діяльність судових органів, за що передбачене покарання відповідно до статті 376 Кримінального кодексу.

Тепер у цій справі розбиратиметься Вища рада правосуддя. Андрій Таргоній тим часом продовжуватиме знущатись над вітчизняним правосуддям. Чого йому боятися?

Коментар

Андрій Таргоній:

— Хотілося би спростувати деякі «факти». Справу, в якій я виступаю обвинуваченим, вже четвертий раз направляють до суду. За цей час до 29-ти чи 31-го суддів, не пам’ятаю точно, був застосований відвід. Я лише тричі подавав заяви на відвід судді і у всіх трьох випадках мої заяви були задоволені. Прокурори, які виступають обвинувачами, теж тричі подавали заяви на відвід судді, з яких задовольнили лише одну. Решта суддів заявили про самовідвід, очевидно, розуміючи, що справа провальна і сфабрикована. Мене намагаються звинуватити в тому, чого я не робив. Так, волинські прокурори, які ведуть процес, навіть викликали мене і пропонували перекваліфікувати справу на ч.1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Я відмовлявся. Щодо судді Незнамової, то я дійсно знаю її дуже давно, ще з тих часів, коли у 2009 році виступав державним обвинувачем, працюючи помічником прокурора Володимирецького, а потім Сарненського районів у справах, де вона була суддею. Також вів деякі цивільні справи за її суддівства. Суддя Незнамова систематично порушує мої права та є упередженою щодо мене. З цього приводу я написав понад 8 скарг на неї до Вищої ради правосуддя ще раніше. Її суддівство в моїй справі негативно впливає на моє здоров’я. Отож, я й подумав: «А може вона хоче звести мене зі світу? Може, їй майно моє треба?». Та й оформив на неї заповіт. Я використовую всі законні методи для захисту своїх прав. Неприємно, що прокурори, бачачи провальність справи, вигадують про мене різні вигадки. Наче я — якийсь ворог України.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також