Тарифи в Україні знову зростатимуть

760 0

Ми у соцмережах:

Тарифи в Україні знову зростатимуть

Тарифи на комірне лякають громадян темпами зростання. Споживачі газу були шоковані ціною, яку встановив на блакитне пальне Постачальник останньої надії. На українців чекає ще кілька неприємних сюрпризів: газорозподільні компанії планують у січні 2022 року встановити нові ціни на транспортування газу.

 Постачальник останньої надії запровадив грабіжницький тариф на блакитне паливо

Постачальник останньої надії (ПОН) вразив споживачів своїм тарифом на газ. Коли тільки було запроваджено ринок газу, тарифи ПОН були нижчими, ніж запропоновані іншими постачальниками. Проте, за останній рік деякі постачальники збанкрутували, і їхні споживачі автоматично стали клієнтами ПОН, який встановив ціну, вдвічі вищу за фіксований тариф. Майже 600 тисяч домогосподарств будуть змушені платити з жовтня за кубометр газу 16,56 грн. Цікаво те, що славнозвісним ПОНом є Нафтогаз України, який одночасно постачає населенню паливо по фіксованій ціні.
В ситуацію втрутився Кабмін, який полегшив ситуацію, для споживачів ПОНа: він зобов'язав постачальника встановити для населення ціну не вищу, ніж 7,96 грн за кубометр палива. Проте, постанова Кабміну від 25.10.21 запроваджує такий тариф ПОН тільки на 2 місяці: жовтень та липень. Що надалі чекає споживачів,які залежать від цього постачальника – невідомо.

Які тарифи планують підвищити в 2022 році

З жовтня поточного року змінився тариф на електроенергію: за умови використання на місяць до 250 кВт-годин, оплата дорівнює 1,44 грн за КВт. Ті, хто витрачає більше встановленого ліміту, платять по 1,68 грн. Проте, новостний портал повідомляє Meta.ua, що вже у квітні 2022 року планується чергове підвищення тарифу. Саме тоді добігає кінця термін ухвали, яка нині регулює ціни. За розрахунками Дмитра Іванова, який є директором ТОВ «Волиньелектрозбут», ціна на електрику має коливатись в межах 4,5 –4,85 грн за кВт-годину.
Газорозподільні компанії планують запровадити з січня 2022 року нові тарифи. Оператори оприлюднили проєкти розрахунків на своїх офіційних сайтах. Підвищення тарифів (залежно від області) планується від 61% (Кіровоградгаз) аж до 443% (Луганськгаз). Оператори пояснюють такі розрахунки стрімким зростанням ринкової ціни на газ. Водночас Нацкомісія, що регулює тарифи (НКРЕКП) 26 жовтня на своєму сайті повідомила, що зазвичай тарифи затверджуються значно нижчі, ніж розраховані операторами газорозподільчої мережі. Планується, що корекція тарифів не має перевищити межу інфляційних процесів.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також