ТБ-ремонт: що вас чекає і як потрапити в програму

26816 1

Ми у соцмережах:

ТБ-ремонт: що вас чекає і як потрапити в програму

За останні п’ять років на телебаченні з’явилася величезна кількість будівельних передач, які обіцяють здивованому глядачеві «за просто так» відремонтувати його квартиру. «Сьогодні» вирішила з’ясувати, чим же вони все-таки відрізняються одна від одної й чи буває безкоштовний сир не тільки в мишоловці.

Будівельних передач вітчизняного виробництва в нас всього дві. Це «Квадратний метр», яким завідує Антон Середа, і покійна, і знову воскресла «Корисна площа» (знову вийде в ефір у червні-вересні цього року) з ведучим Тарасом Шпірою. Всі інші проекти: «Школа ремонту» (квартиру упорядковують всього за 72 години), «Врятуйте, ремонт!» (програма береться лише за ті випадки, де люди не можуть завершити ремонт роками), «Квартирне питання» (докладний акцент на механізмі ремонту) — російського виробництва, закуплені для показу нашими каналами. Тому не варто писати слізні послання (ввесь інтернет ними буквально майоріє) на їхні адреси. Ваших криків про допомогу ніхто не почує — передачі здійснюють ремонт тільки на території Росії.

За останні п’ять років на телебаченні з’явилася величезна кількість будівельних передач, які обіцяють здивованому глядачеві «за просто так» відремонтувати його квартиру. «Сьогодні» вирішила з’ясувати, чим же вони все-таки відрізняються одна від одної й чи буває безкоштовний сир не тільки в мишоловці. Будівельних передач вітчизняного виробництва в нас всього дві. Це «Квадратний метр», яким завідує Антон Середа, і покійна, і знову воскресла «Корисна площа» (знову вийде в ефір у червні-вересні цього року) з ведучим Тарасом Шпірою. Всі інші проекти: «Школа ремонту» (квартиру упорядковують всього за 72 години), «Врятуйте, ремонт!» (програма береться лише за ті випадки, де люди не можуть завершити ремонт роками), «Квартирне питання» (докладний акцент на механізмі ремонту) — російського виробництва, закуплені для показу нашими каналами. Тому не варто писати слізні послання (ввесь інтернет ними буквально майоріє) на їхні адреси. Ваших криків про допомогу ніхто не почує — передачі здійснюють ремонт тільки на території Росії. Головна «фішка» «Квадратного метра» (телеканал «Інтер») — герої передачі самі затверджують проект ремонту кімнати. Причому узгоджується все до дрібних деталей. Крім того, телеглядачі завжди можуть зателефонувати в передачу й одержати професійну консультацію в дизайнерів. Кімната (багато хто чомусь вважає, що телевізійники доводять до ладу всю квартиру, але це не так — вони роблять тільки одну кімнату) здається «під ключ» за 3-4 тижні. За словами Середи, нині передача поступово відходить від поняття «програма про ремонт» і стає «сімейним проектом», у якому є місце для антикризових порад, майстер-класів від дизайнерів і пізнавальних походів у гості до знаменитостей. А от мета «Корисної площі» (Новий канал) не в тому, щоб приголомшити глядача ефектним перетворенням убитої кімнатки на мало не царські хороми, а докладно показати, як саме відбувається ця метаморфоза. «Ми не зациклюємося, як багато будівельних передач, на якомусь одному визначеному етапі ремонту, — розповіла «Сьогодні» автор проекту Анастасія Загранична. — Намагаємося приділяти якнайбільше уваги кожному процесу — від створення проекту дизайнером, закупівлі будматеріалів, технології їх застосування і закінчуючи порадами щодо вибору стильних аксесуарів. Щоб глядач потім зміг самостійно застосувати ці знання на практиці».

Секрети «потрапляння» у телевізор Як з’ясувалося, українцю потрапити в будівельну передачу досить легко, якщо до справи підійти з фантазією. Для початку необхідно зайти на відповідні сайти: ­www­.­metr­.­tv­ (”Квадратний метр”) і ­www­.­proremont.tv (”Корисна площа”) і заповнити там заявочні анкети. Окрім стандартних граф (П.І.Б., адреса, сімейний стан, освіта, професія, склад родини), є і спеціальні (розповідь про родину, готовність покинути квартиру, особисті побажання і фото кімнати), які заслуговують на окрему увагу. ”Я відкрию вам маленький секрет, що стосується не тільки нашої програми, — розповів продюсер «Корисної площі» Дмитро Турчинський. — Ми зіштовхнулися з тим, що люди заповнюють анкети, немов декларацію на митниці — відповіді сухі, обмежуються тільки словами «так» або «ні». Якщо ви хочете потрапити в «телевізор», необхідно розповісти про себе якнайбільше цікавого, про свої захоплення, навести цікаві історії зі свого життя. Напишіть нам твір! Це значно підвищує ваші шанси на появу в нашій передачі як учасника».

”Золоті унітази — за ваш рахунок” Автори наших ремонтних програм — про те, хто за що платить і як приховують ремонт від господарів. — Передача ввесь ремонт робить за рахунок спонсорів-виробників зі сфери будівельних товарів чи замовникам все-таки доводиться щось оплачувати зі своєї кишені? Антон Середа (ведучий програми «Квадратний метр»): Є виробничі витрати, які заздалегідь включені до кошторису програми. Є спонсорський пакет, наповнений практично всім — від змішувачів до штор. Тоді для героїв усе безкоштовно. Ну, а якщо хтось хоче золоті унітази або кварцові підвіконня, їх героям доводиться купувати самостійно. Всі примхи — за їхній рахунок, якщо тільки на них не знайдеться спонсора. Дмитро Турчинський (продюсер «Корисної площі»): Не буду лукавити, ніби для наших учасників ремонт повністю безкоштовний. Звичайно, велику частину витрат на себе беруть спонсори. Але, як правило, спочатку квартири наших учасників представляють собою жалюгідне видовище: нерівні стіни, розвалені стелі, на реставрацію яких треба «вбити» масу коштів. Тому, щоб привести приміщення в порядок, ми повідомляємо господарям, які гроші на це знадобляться. Як правило, це до 20% від загальної вартості робіт і матеріалів. Утім, часто ми робимо ремонт і повністю безкоштовно. — Чи часто доводиться зіштовхуватися з невдоволенням тих, кому ви зробили ремонт? А.С.: Практично ні. Для початку ми робимо 3D-модель, так що учасники бачать все: аж до кольору шпалер і плінтусів. Набагато більше проблем завдають не наші герої, а їхні сусіди. Наприклад, один психічно нездоровий чоловік ні з того ні з сього накинувся на мене і спробував задушити. Адміністратор і оператор його ледве відірвали від моєї шиї. Однак більшість сусідів реагують добре, адже після 19.00 ми закінчуємо всі роботи. Д.Т.: За період існування передачі ми зіштовхнулися тільки з одним випадком невдоволення. Дизайнер «не почула» побажання господарів і виник конфлікт. На щастя, ми змогли розстатися мирно — без образ і позовів. — Як відбувається процес перетворення квартири на «мрію»? Скільки людей задіяно? А.С.: У нас дві знімальних групи. Паралельно знімаємо вісім будівництв! На кожному по двоє наших «засланців». Плюс творча команда із семи осіб. — Учасники передачі справді бачать лише кінцевий ремонт чи це лише красива легенда? А.С.: Це не легенда — це необхідність. Людина так влаштована, що вона ввесь час намагається взяти ініціативу у свої руки. Якщо учасник починає давати поради або намагається підглянути, як просувається ремонт, ми можемо просто відмовити йому надалі у співпраці. Намагаємося, щоб на період ремонту господарі виїжджали з квартири. А якщо вони живуть в іншій кімнаті, то на ніч ми закриваємо кімнату профарбованою плівкою, яку не можна розкрити.

”Я ж авантюристка — люблю експерименти” ”Коли мій Сергійко був ще зовсім маленьким, я не бачила сенсу що-небудь робити в дитячій кімнаті, — зізналася «Сьогодні» чемпіонка світу з боксу Аліна Шатернікова. — Хлопчик він у мене надрухливий і емоційний, тому всілякі шпалери в квіточку або штори з рюшечками — не для нього. От тільки коли йому «стукнуло» п’ять, я вирішила, що настав час провести «апгрейд» (тобто відновлення. — Авт.) його кімнати. Зв’язалася з хлопцями з «Корисної площі», ті люб’язно відгукнулися. Порадилися з дитиною, і він твердо сказав, що хоче кімнату в стилі Людини-павука (однойменний комікс і фільми. — Авт.), відданим фанатом якого він є. Сказано — зроблено. Ми всією родиною, з усіма речами переїхали жити до моєї мами, залишивши квартиру в повне розпорядження будівельників на чотири тижні. Мене потім запитували, чи не страшно було довіряти свої апартаменти зовсім чужим дядькам зі стамесками і перфораторами. Не страшно. Я ж вроджена авантюристка — люблю експериментувати. До того ж мені не довелося все контролювати: шукати будматеріали, ремонтну бригаду, лаятися з ними і шукати нову. Загалом, мене все влаштовувало. А коли я побачила кінцевий результат... Це було щось! Сергійко взагалі спочатку просто впав у заціпеніння від щастя. Уся ця павутина з канатів, рамочки з фігуркою Спайдермена, шафа-ліфт, що несеться у височінь хмарочоса — отетеріти можна! Що важливо, будь-який ремонт — це завжди незручності для сусідів. Але ми все зробили так, щоб їм не заважати. Я навіть повісила в під’їзді оголошення: «Вибачте за завдані турботи — у нас відбувається глобальний ремонт».

”Я подумала: гірше, ніж є, бути не може” ”У мене в квартирі ремонт не робився 22 роки, — розповіла «Сьогодні» співачка Олена Слободяник. — Я все життя викладала вокал у капелі бандуристів і, як ви розумієте, мільйонів там не заробляла. Грубо кажучи, грошей ледве вистачало на життя — тільки на найнеобхідніше. Тому коли один з моїх учнів на день народження вирішив подарувати мені ремонт від передачі «Квадратний метр», я ані секунди не роздумувала, погоджуватися мені на нього чи ні. Просто взяла і вирішила: «Все одно гірше, ніж є, вже бути не може». І погодилася. Майже два з половиною місяці ми з онуками безвилазно просиділи в нашій другій кімнаті. Ми навіть жодного поняття не мали, як там все просувається і що там взагалі відбувається в дизайнера з будівельниками. Але незважаючи на наше незнання, ми з хлопцями із будбригади практично зріднилися: ще б пак, стільки чаю на кухні разом випили! І ось коли мене, нарешті, запросили в кімнату, то я спочатку просто мову від захвату втратила — не могла повірити, що це та сама моя кімната! І перші слова, які я все-таки змогла вимовити, були: «Боже мій, це не ремонт — це витвір мистецтва». Щоправда, на жаль, не всім моїм сусідкам, яким я демонструвала свою нову кімнату, сподобався результат. Більшість, як і я, були в захваті, але були і такі, хто сказав: «Ой, ну що це таке? Ну хто так ремонтує?! До чого всі ці свічки в нішах?». Що ж — про смаки не сперечаються. Особисто мені дуже подобається — я ввесь час проводжу в цій кімнаті, й мені зовсім не хочеться нікуди з неї виходити».

”Квартира була віддалено придатна для життя” ”Я сам зателефонував хлопцям у програму і запропонував зробити мені ремонт, — зізнався нам у своїй заповзятливості відомий танцюрист Влад Яма. — Так би мовити, вирішив полегшити собі долю. Тим більше, що я нічим не ризикував: хлопці з «Корисної площі» у своєму творчому пориві навіть якби захотіли «нашкодити», то не змогли б. Та й чому там шкодити — стан квартири був, що називається, віддалено придатним для життя. Загалом, я замовив оформлення кімнати-студії, в якій при бажанні можна і попрацювати, і відпочити. Єдине, про що я попросив дизайнерів, так це «танцювати» від плитки, яку ми з моєю дівчиною Ліліаною разом вибрали, ще коли думали, що самі будемо робити ремонт. Ця перламутрова плиточка дуже «запала» нам у душу, тому ми не хотіли від неї відмовлятися. Передача пішла нам у цьому назустріч. І ще я сам купував плазмений телевізор і меблі теж (бюджет програми не передбачає купівлю дорогих меблів і техніки. — Авт.) А ще я взяв участь у задумі оформлення шафи-купе. Мені хотілося, щоб у моїй студії в усьому відчувалася легкість, вишуканість і рух. Тому ми прикрасили дверцятя силуетами танцюючих пар. На цьому моє втручання в ремонт і закінчилося. Я поняття не мав, як все в підсумку завершиться і чи сподобається мені те, що я побачу. Чотири тижні телеспеци займалися будівельною «алхімією», а я дуже переживав, хвилювався і хотів «підглянути», як же все відбувається. Але коли я зайшов у студію, то зрозумів: «Здається, у мене нарешті з’явився свій дім. Я і Ліліана залишилися дуже задоволеними».

Негативний досвід У будь-якої медалі є дві сторони. Ми знайшли і тих, хто залишився незадоволений співпрацею з будівельними передачами. Так, співак Віталій Козловський розповів наступне: «До мене з пропозицією про ремонт звернулося шоу «Корисна площа». Я погодився. Почали обговорювати дизайн... і не змогли дійти згоди. Мені постійно пропонували щось дуже дороге. Наприклад, вітражі, які мені зовсім не були потрібні. Загалом, уся ця історія тягнулася три місяці, а потім вони просто відмовилися, зіславшись на те, що не можуть задовольнити мої «високі» запити». У відповідь на це дизайнер програми Анастасія Задорожня розповіла, що Віталік сам вибрав дорогий стиль, у який дешеві речі елементарно не вписуються. «Усі примхи замовник купує за свій рахунок, а Віталік не збирався цього робити, — сказала нам вона. — А оскільки ще й намагався «диригувати» усім процесом, то було прийнято рішення відмовитися від співпраці». Не пощастило з ремонтом і акторці Ірині Муравйовій, яку розчарувало російське «Квартирне питання». «Я хотіла, щоб передача зробила нам кухню в російському стилі і з каміном», — розповідає Ірина Вадимівна. «Сімейну реліквію — камінні кахлі, виготовлені в голландських печах у 1902 році, ми передали дизайнерам передачі з готовим ескізом каміна», — додає її чоловік Леонід. У підсумку, коли чоловік і дружина через п’ять тижнів повернулися додому, очам не повірили: «Нашу кухню перетворили на прикомірок, небезпечний для життя. Замість каміна ми одержали муляж, який перегородив половину кухні. Мої безцінні кахлі просто наліпили по стінах впереміш із ще чотирма видами плитки», — обурюється Леонід. До того ж після ремонту в квартирі перегоріла вся електропроводка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також