Те, з чого мала бути ковбаса, утилізували

1638 0

Ми у соцмережах:

Те, з чого мала бути ковбаса, утилізували

Були вражені, побачивши, як у цеху 24-річного підприємця у Дубні виготовляють ковбасу, ветеринарні міліціонери.

— Підлога та стіни у цеху були брудними, а технологічне обладнання — частково вкрите іржею, - розповідає в.о начальника відділу ветеринарної міліції УМВС України в Рівненській області Олександр Школін. - У двох морозильних камерах на момент перевірки зберігалось 220 кг ковбасних виробів, 65 кг фаршу птиці, 120 кг сала, 100 кг емульсії зі свинячої шкури в блоках, 120 кг свинячих шкур та 30 кг замороженої яловичини. Сировину вилучили для утилізації, бо підприємець не мав жодних документів, які б засвідчували її безпечність і походження. Та найбільше нас вразило те, що на столі біля ваги стояла відкрита банка із майже двома літрами нітриту натрію. Він додається до ковбас, щоб ті краще зберігались і мали колір та аромат. Ця речовина повинна зберігатися окремо від інших матеріалів в опломбованому приміщенні у спеціально призначеній закритій тарі під замком, з чітким написом «Нітрит натрію. Отрута», а у виробничі цехи нітрит натрію повинен надходити з лабораторії тільки у вигляді робочих розчинів із зазначенням концентрації. До того ж має бути затверджений список осіб, які працюють з нітритом натрію та мають відповідну освіту. 19-річний Дмитро, який є за освітою будівельником, проте працює в цеху, пояснив міліціонерам, що це він наважував спеції і нітрит натрію під час приготування ковбасних виробів. Цю ж процедуру виконував власник ковбасні — 24-річний Сергій, який за фахом є технологом деревообробного виробництва.

Довідка «РВ» Головна небезпека використання нітриту натрію в харчових продуктах — можливість утворення нітрозамінів, що викликають онкологічні захворювання. Нітрозаміни утворюються в продуктах із вмістом Е-250 при їхньому нагріванні, наприклад, в смаженому беконі. На думку деяких учених, вживання подібних продуктів викликає рак кишечнику й інші форми онкологічних захворювань. Передозування нітриту натрію настільки небезпечне для здоров’я, що може призвести до летальних наслідків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також