Техногенні катастрофи в Україні: пожежі, вибухи газу, аварії на залізниці

2575 0

Ми у соцмережах:

Техногенні катастрофи в Україні: пожежі, вибухи газу, аварії на залізниці

Зношеність матеріальної бази і обладнання, порушення правил безпеки та людська халатність призводять до техногенних аварій в Україні. Тиждень.ua зібрав деякі з наймасштабніших з 2000 року.

Аварія на об'єктах ЖКГ в Алчевську

22 січня 2006 року системи опалення в місті практично повністю заморозилися. Внаслідок помилки комунальних служб, незважаючи на морози та припинення опалення, воду з труб не злили, через що замерзаюча вода їх розірвала. У результаті опалювальне обладнання в більшості алчевських будинків було заморожено і полопало. Близько 60 тисяч мешканців міста опалювали своє житло тільки індивідуальними електричними обігрівачами. Через кілька днів каналізаційні системи також заморозилися, через відсутність теплої водопровідної води. У місті була оголошена надзвичайна ситуація державного рівня. Інженерні команди з інших регіонів країни, поступово відновили опалювальні прилади у кожній квартирі потерпілих. Однак станом на 11 лютого десятки будинків ще не опалювалися. Сотні дітей разом зі своїми вчителями були евакуйовані на курорти і готелі в теплі регіони України.

Вибухи в Новобогданівці

Новобогдановка

У серпні 2006 року жителі села Новобогданівка Запорізької області здригнулися від вибухів. На розташованих за два з половиною кілометри від села складах 275-ї бази зберігання артилерійських боєприпасів почали вибухати снаряди. Вогонь охопив площу близько трьох гектарів. З Новобогданівки терміново евакуювали 1,5 тис. осіб. Пожежу погасили лише через три доби.

Розлив фосфору на Львівщині

У червні 2007 року біля села Ожидів у Львівській області перекинулося 15 цистерн із жовтим фосфором, що слідували з Казахстану до Польщі. Частина з них загорілася, отруйні пари почали поширюватися на багато кілометрів. До лікарні через отруєння парами фосфору потрапили понад 160 місцевих жителів, непоправної шкоди завдано природі.

Вибух газу в Дніпропетровську

газ-Днипропетровск

У жовтні 2007 року в житловому будинку в Дніпропетровську стався вибух газу. Будинок був частково зруйнований, загинули 23 особи. Потерпілими в результаті аварії визнано 430 осіб. Дніпропетровська прокуратура вважає, що причиною вибуху стало порушення правил техніки безпеки працівниками місцевого підприємства — АТ «Дніпрогаз».

Пожежа на станції зі зберігання отрутохімікатів у Криму

17 жовтня 2009 року сталася пожежа на станції зі зберігання отрутохімікатів «Отрадноє», Джанкойський район (Крим). У результаті пожежі згоріло близько 160 тонн отрутохімікатів. Площа пожежі становила близько 600 квадратних метрів. Із 60-70-х років на станції лежать пестициди, у складі яких був магній. За однією з версій, саме він став причиною самозагорання отрутохімікатів.

Вибух у лікарні в Луганську

18 січня 2010 року близько 9.00 у Луганську на вулиці 11-та лінія, 11, у п'ятиповерховій будівлі міськлікарні №7, у відділенні реанімації вибухнув кисневий балон, ще один здетонував від нього. У результаті вибуху загинули 16 осіб, з яких четверо медпрацівників.

Вибух у вагоні поїзда

24 січня 2010 року у пасажирському потязі Чернівці-Київ №628 на станції Лужани стався вибух. Як пізніше стало відомо, вибухнув газовий балон, який самовільно взяв провідник та розмістив у службовому купе. Через 30 хвилин після відправлення зі станції Чернівці провідник виявив витік конденсату та різкий запах, після чого намагався винести балон з вагона. Унаслідок витоку газу та його взаємодії з гарячим повітрям із котлового відділення робочого тамбура виникла вогне-газо-повітряна хвиля, яка через відчинені тамбурні двері потрапила в салон вагона та безпосередньо в друге й третє купе. Постраждало семеро осіб. Всього у вагоні було 35 пасажирів.

Вибух газу в Ужгороді

29 серпня 2011 року в Ужгороді було пошкоджено газопровід у результаті проведення земляних робіт фірмою «Свемон Захід України» на замовлення «Закарпатської філії ВАТ Обленерго». Пізніше стався вибух, внаслідок якого було пошкоджено дах, перекриття та стіни двоповерхового кафе «Шериф». Постраждали три особи, одна з яких померла в лікарні. У результаті надзвичайної ситуації Ужгород на кілька днів залишився без газу, частина мешканців і без електро— та водопостачання.

Аварія на Бортницькій станції аерації

17 січня 2012 року на Бортницькій станції аерації сталася аварія: на самопливному Лівобережному колекторі діаметром 3000 мм поряд з насосною станцією першого підйому стався провал розміром 10 на 10 м та глибиною 8 м. Прориви на Бортницькій станції — не поодинокі. Так, лише у 2008 році повідомляється про 29 локальних проривів мулових полів. Цього року повідомили вже про 18 промивів.

Загоряння цистерн з пальним на Львівській залізниці

Третього травня 2012 року в 00.20 в Пустомитівському районі на Львівщині на залізничному перегоні Борщовичі-Підбірці під час руху вантажного потяга (склад потяга — 39 вагонів), зійшло з рейок 10 вагонів, з яких 7 перекинулися (4 цистерни з дизпальним, 1 цистерна з бензином та 2 порожніх вагони). Унаслідок сходу вагонів стався витік пального із загорянням трьох цистерн. Через дві години пожежу погасили. Постраждалих не було.

Пожежа на Вуглегірській ТЕС

29 березня цього року у м. Світлодарськ (Дебальцеве) на Вуглегірській теплоелектростанції ДАЕК «Центренерго» на другому блоці сталося загоряння обладнання, яке перетирає вугілля в пил. В результаті пожежі загинула одна людина. До лікарень потрапило 8 осіб. Углегорская ТЭС

Повністю знищено 4 енергоблоки. Вуглегірська ТЕС, яка налічувала майже 3 тис. працівників, була повністю зупинена. У квітні голова Донецької обласної держадміністрації Андрій Федорук повідомив, що на відновлення Вуглегірської ТЕС необхідно 173,5 млн. грн. У червні Кабінет Міністрів виділив міністерству енергетики і вугільної промисловості для проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків аварії 128,338 млн. грн.

Аварія на Горлівському «Стиролі»

Аварія в Горлівці сталася 6 серпня 2013 року на заводі ПАТ «Концерн Стирол». На міжцеховому аміачному колекторі сталася розгерметизація трубопроводу рідкого аміаку діаметром 150 мм і робочим тиском 12 атмосфер і викид газу аміаку, а над заводом з'явилась біла хмара, яка швидко поширювалась. Унаслідок аварії 6 осіб загинули та 26 постраждали. На той час аварія стала наймасштабнішою на підприємствах хімічної промисловості України за роки незалежності. ПАТ «Концерн Стирол» входить до холдингу Ostchem, який об'єднує підприємства азотної хімії Group DF, що належать Дмитру Фірташу.

Пожежа на нафтобазі у Василькові

Восьмого червня 2015 року Васильківському районі Київської області, в селі Крячки (поряд з Глевахою) сталася пожежа, а пізніше вибух на нафтобазі БРСМ. Вогонь охопив вісім із сімнадцяти резервуарів із паливом. Унаслідок пожежі загинули 4 особи, 12 постраждали.

Васильков

Вітер відносив хмару отруйного диму вбік від Києва. її було помітно за десятки кілометрів. Повідомлялося, що на базі зберігалося близько 14 тисяч тонн нафтопродуктів. Десятикілометрову зону навколо епіцентру визнали небезпечною. В облдержадміністрації повідомили, що серйозного забруднення повітря у 20-кілометровій зоні навколо палаючої нафтобази немає, хоч перед тим КМДА попередила, що вміст шкідливих речовин у повітрі в Києві перевищив норму. Власники нафтобази під Києвом вважають, що причиною пожежі є теракт. МВС відкрило кримінальне провадження за фактом пожежі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також