На Рівненщину потрапляє сигнал з Білорусі, бо в Лукашенка вежі сильніші

1516 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщину потрапляє сигнал з Білорусі, бо в Лукашенка вежі сильніші

Воїни, які в окопах на Рівненщині прикривають кордон, здивувалися б, якби виявили, що там немає українського телебачення. Бо по телевізору розповідають лише про те, як Олександр Лукашенко вправно керує Білоруссю. Однак це не є новиною для жителів прикордонних поліських сіл, які краще знають, що зробив білоруський диктатор, ніж президент України Володимир Зеленський.

Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА:

— Українське радіо і телебачення — це питання національної безпеки. У прикордонній з Білоруссю місцевості недостатнє покриття українським телесигналом через малу потужність передавальних веж. Водночас ловить сигнал теле- і радіоканалів недружньої країни на декілька десятків кілометрів вглиб території України. Тож для вирішення цієї проблеми необхідне втручання держави.

Лілія Гринюк, представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області:

— На території Республіки Білорусь, неподалік нашого кордону, стоять передавачі. Вони транслюють сигнал на своїй території. Однак цей сигнал перетинає державний кордон і потрапляє на нашу територію. Разом з тим, наш сигнал теж перетинає кордон і українські телеканали та радіостанції можна бачити та чути на території Білорусі.

Загалом в області діє вісім веж, але лише на трьох встановлено передавачі, які можуть транслювати телебачення. Безпосередньо на прикордонні є дві вежі. Одна розповсюджує сигнал і радіо, і цифрового мовлення. Але друга вежа, розташована у колишньому Зарічненському районі, не має передавачів для розповсюдження телевізійного мовлення. Тому є місця за сто метрів до білоруського кордону, де присутнє лише українське радіо, проте там немає сигналу телебачення. Якось зупинити або заблокувати сигнал з білоруських веж неможливо, тому наше завдання — наповнити прикордоння українськими телерадіомовниками. Люди у нас мають бути свідомими та обирати офіційні канали новин та достовірні джерела інформації українських мовників.

Треба розуміти, що повномасштабному вторгненню передувала багаторічна інформаційна війна. Тому політика держави, зокрема Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, весь цей час була спрямована на захист національного телерадіопростору. За цей час було ухвалено низку законодавчих норм, які обмежили в ефірі кількість російського контенту. Зросла кількість україномовних пісень, а ведучі поступово переходили на українську мову.

Щодо ситуації на півночі Рівненщини, то з початку повномасштабного вторгнення Національна рада видала тимчасові дозволи для мовлення на прикордонних територіях. Зокрема, їх отримали місцеві телеканали «ITV» та «Сфера-ТВ». Очікуємо, що по тимчасових дозволах у двох місцях на прикордонні з’явиться радіо «Армія FM». Таким чином, якщо ми не можемо припинити білоруський сигнал, то можемо наповнити прикордоння українським контентом, збільшивши кількість мовників. Більше того, очікуємо, що зовсім скоро у Вараському районі почне діяти цифрова багатоканальна телемережа «Мультиплекс MX-7». На це потрібен час. Коли це станеться, то завдяки передавачам у «сірій зоні» з’явиться аж дванадцять українських телеканалів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також