Купуючи продукти, звертайте увагу на упакування — для кожного продукту виробник зазвичай вказує рекомендований температурний режим та тривалість зберігання. Але існує також низка загальних рекомендацій щодо зберігання свіжих продуктів у холодильнику.
Свіже м'ясо та фарш рекомендується зберігати лише в морозильній камері не довше, ніж місяць. Щоб продукт не втратив свій смак, його не можна після розморожування заморожувати повторно. Тому перш ніж заморожувати м'ясо, розділіть його на невеликі шматки, які можна буде одразу використати. Свіже м'ясо у холодильнику можна зберігати не більш ніж 3 години. Що стосується страв, що приготовлені з м'яса, — їх краще зберігати у скляному чи емальованому посуді щільно закривши кришкою, і не більш ніж 2 доби у холодильнику. Ковбасу, шинку, сосиски не рекомендується зберігати в поліетиленових пакетах, їх краще обгорнути папером для запікання чи фольгою. Молочні продукти належать до категорій таких, що швидко псуються, відповідно, і зберігаються вони недовго. Домашній сир, що зазвичай продається запакованим у поліетилен, краще перекласти в скляний посуд та накрити його харчовою плівкою, щоб запобігти обвітрюванню. Зберігати домашній сир можна не більш ніж 3 доби. Якщо вам необхідно зберегти молоко — закип'ятіть його, дайте охолонути, не закриваючи кришкою. Не забувайте, що зберігається воно не більш ніж 4 дні. Свіже молоко у холодильнику не пропаде протягом доби. Твердий сир зберігається в холодильнику до 10 днів, за умови, що він загорнутий у харчову плівку, яка запобігає висиханню. Якщо ж вам необхідно зберігати сир не так довго, але при цьому ви хочете зберегти його аромат — використовуйте пергаментний папір, складений удвічі. Масло зберігається довше, якщо його загорнути в пергаментний папір, складений у декілька разів. Його також можна зберігати у спеціальному керамічному посуді, головне, щоб він був непрозорим. Не рекомендують зберігати масло в поліетилені — так воно швидко жовтіє та псується, набуваючи неприємного присмаку. Рибу в різному вигляді слід зберігати по-різному. Свіжоморожену — у морозильній камері близько 2 тижнів, приготовлену — найкраще загорнути у фольгу чи покласти в скляний посуд, обов'язково щільно закривши фольгою, та зберігати у холодильнику не більш ніж 3 доби. Консерви в закритому вигляді можна зберігати стільки, скільки рекомендує виробник. Якщо ж консерви відкрили, обов'язково перекладіть їх у скляний посуд, вжити консерви треба протягом найближчої доби. Відкриті овочеві консерви зберігаються в скляній тарі максимум 3 доби. Томатну пасту найкраще зберігати наливши наверх трохи соняшникової олії і закрити щільно капроновою кришкою. Овочі найкраще зберігати при температурі +3...+7°С у спеціальних посудинах з кришками на дні холодильника. Кришка зберігає необхідну вологість, а тому не варто витирати з неї крапельки вологи. Там же можна зберігати фрукти та ягоди, за винятком бананів, для яких потрібна температура не нижча, ніж +11°С. Ягоди краще зберігати немитими у вологонепроникній упаковці. Мінеральні лікувальні води не можна сильно охолоджувати, адже вода може втратити лікувальні властивості. Страви, які були щойно приготовлені, необхідно ставити в холодильник лише після повного охолодження, інакше вони зіпсуються. Для зберігання зручно використовувати емальований посуд зі щільно закритими кришками. Будь-які продукти у щільно закритому посуді зберігаються краще. Це пояснюється тим, що без доступу кисню мікроорганізми не можуть отримати ідеальне середовище для розмноження і, відповідно, не так інтенсивно впливають на продукт, що подовжує його термін зберігання. Кришки та харчова плівка також чудово захищають від вбирання сторонніх запахів і поширення їх по холодильнику. Для того, щоб ваш холодильник завжди був взірцем свіжості, рекомендується регулярно використовувати харчову плівку, фольгу, пергаментний папір та всілякі контейнери з кришками і, звичайно ж, частіше влаштовувати ревізію!