Тернопільщина — український Єрусалим

2963 0

Ми у соцмережах:

Тернопільщина — український Єрусалим

Для більшості рівнян сусідня Тернопільщина не terra inсognita — знаємо про цей край, славний глибинною історією та духовністю, знайомі з багатьма тернополянами, які, незважаючи ні на свій вік, ні на свій статус, є справжніми українськими патріотами. Триденна поїздка на Тернопільщину, організована журфондом Національної спілки журналістів, лише довела правильність цих наших уявлень і додала нових незабутніх вражень. Тернополянам є що показати гостям. Мають майже чотири тисячі пам'яток історії, археології та архітектури. Храми й святині, палаци, печери, Дністровський каньйон, водоспади, Кременецькі гори, мінеральні води... Тернопілля не даремно називають українським Єрусалимом.

Паломники йдуть в Зарваницю Марійський духовний центр, що в с.Зарваниця Теребовлянського району, приваблює паломників. Саме тут заходиться чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері та цілюще джерело Святої Анни. Якщо вірити народним переказам, один київський монах побачив уві сні Діву Марію, яка повеліла заснувати монастир. На цьому місці забило цілюще джерело і з'явилася ікона Божої Матері, яку назвали Зарваницькою. Тоді ж було засновано печерний монастир. Вважається, що першу церкву в Зарваниці побудував у XIII ст. князь Василько Теребовлянський після свого чудесного зцілення. Письмова згадка про монастир датується 1458 р. У XVII ст. татари кілька разів руйнували монастир, але чудотворну ікону вдалося зберегти. У 1867 р. папа Пій IX коронував ікону Зарваницької Божої Матері, після чого монастир став великим центром паломництва.

Екскурсію по Марійському духовному центру проводить отець Ігор Засійбіда
За часів радянської влади монастир зрівняли із землею, але місцевим жителям вдалося врятувати ікону. До 1988 р. богослужіння проводилися таємно. Тільки в 1991-му почалося відродження святині. На схилі гори біля р. Стрипа зведено величний Собор Зарваницької Божої Матері з чотирьох'ярусною дзвіницею заввишки 75 м. Поруч надбрамна церква, каплиця над джерелом і співоче поле. Зараз у Зарваниці споруджено комплекс церковних споруд, що належить Українській греко-католицькій церкві.

Відпочинок для душі Окрема сторінка історії Тернопілля — містечко Бучач, перша згадка про нього датується 1260 роком. Бучач у перекладі означає "бурхлива вода, весняний потік". Що й не дивно: колись там вирувало життя. За переказами, каналізацію в Бучачі провели значно раніше, ніж... у Парижі. Так це чи ні, не знаємо достеменно, а ось те, що в місті є чотирнадцять пам'яток архітектури державного значення, відомо. Серед них — міська ратуша (1750-1751), Василіанський монастир, костел, церква Покрови Пресвятої Богоматері... І до всього цього доклав руку вівтарний майстер Іоанн Георг Пінзель. Тож ми помилувалися роботами цього видатного скульптора. Надвечір усі учасники подорожі вирушили до туристичної бази "Над Стрипою", що в с.Скоморохи Бучацького району. Там кожен мав змогу відчути, яке то блаженство — бути відірваним від світу, насолоджуючись оксамитовими схилами Дністровського каньйону та кришталево чистим повітрям. А перед від'їздом оглянули екофазенду, більше схожу на музей, де все виконано в українському стилі. На постелях — вишиті подушки, на столі — справжня сивуха, у дворі — реквізити української старовини. Для відпочинку обладнано навіть горище. Обігрівається ж хата від справжньої печі.

Екстрим на Дністрі Інструктором захопливої процедури — сплаву на катамаранах по річці Дністер став Василь Баб'юк, директор туристичної компанії. Він розповів, що Дністровський каньйон розпочинається у с. Нижнів Івано-Франківської області і закінчується біля Хотинської фортеці. На території каньйону субтропічний клімат, і ми мали змогу це відчути, коли кількасот метрів спускалися згори до відправного пункту, яким стало с.Хмелева Заліщицького району. Протяжність найцікавішого гірського каньйону — 250 км. Нам випала нагода подолати лише відтинок протяжністю 16 км.

Романтичний замок Невловимий дух старовини ми відчули біля руїн Червоногородського замку, що в с. Нирків. Це колишня оборонна споруда, у першій половині ХІХ ст. перебудована на палац. Цей замок вважається одним із найзагадковіших та найромантичніших на Тернопільщині. Туристи часто асоціюють його із казковими "Двома вежами" із саги Толкієна "Володар кілець".

Природне джакузі На Тернопіллі більше 20 водоспадів. Джуринський (Червоногородський) 16-метровий водоспад у Заліщицькому районі, біля якого ми побували, називають природним джакузі, адже температура води тут сягає 18 градусів. Джуринський водоспад сам по собі є каскадним, тому для екстремалів, любителів джакузі, експериментаторів є безліч можливостей: у верхніх частинах водоспаду вода сильніше масажує тіло, а нижче можна й пірнати. Сюди приїжджають не тільки тернополяни, а й мешканці сусідніх областей та з-за кордону — для всіх вистачає місця і життєдайної енергії Джуринського водоспаду.

Місто над ставом Посеред самого Тернополя розташований великий став, оточений парками, яким місцеві дуже пишаються. Ця велика штучна водойма була створена на місці боліт на річці Серет. Ставу приблизно стільки ж років, скільки й місту Тернополю: Ян Тарновський, засновник міста й власник фортеці, отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу в 1548 році. За площею озеро відповідає одному з масивів міста — Східному. До речі, одна з вуличок так і називається — "Над ставом".

Руїни Червоногородського замку
І хоч місто зазнало багато пожеж та руйнувань, тут збереглося багато пам'яток архітектури, історії та культури. Одна з них — Домініканський костел, споруджений у 1749-1779 роках. Домініканський костел сильно постраждав під час другої світової війни. У 1992 р. будівлю відреставровано і передано громаді католиків. З містом пов'язане життя Соломії Крушельницької — саме у Тернополі у 2010 році першим у світі був встановлений пам'ятник цій співачці. А серед сучасних пам'ятників, а точніше, вуличних скульптур, туристів приваблюють пам'ятники сантехніку, невидимці й стільцю. Два пам'ятники присвячені героям літературних творів, а третій — працівникам комунальних служб.

"Містечко туристичної привабливості" Саме під таким девізом у Тернополі пройшла IV Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль Ternopil Travel ("Тернопільські подорожі"). Захід зібрав понад 500 учасників — з усіх районів Тернопільщини, різних областей України, представників іноземних делегацій. У виставці взяв участь голова Тернопільської обласної державної адміністрації Валентин Хоптян, який у вітальній промові відзначив туристичні принади краю: історичні замки, яких в області 120; карстові печери, яких усього у світі є 5 і 4 з них знаходяться в Тернопільській області; річка Дністер з його каньйонами, 266 кілометрів якого протікає в Тернопільській області; річки Збруч, Серет, Товтри та Медобори, що не мають аналогів у світі, Кременецькі гори. "Нам сам Бог велів, і ми повинні все зробити для того, щоб розвивати туризм у нашому краї, — зазначив Валентин Хоптян. — Запрошуємо всіх до нашого краю!".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також