Терпи, абітурієнт, студентом будеш

2619 0

Ми у соцмережах:

Терпи, абітурієнт, студентом будеш

Майбутні студенти шоковані: скільки можна мучитися і чому вузи не приймають документи в електронному вигляді? Торік теж були і бійки батьків, і нічні переклички абітурієнтів, і непритомності в задушливих коридорах, а потім — образа на пільговиків, які заполонили жадані бюджетні місця. Через рік нічого не змінилося — найбільші черги в КПІ, куди батьки з абітурієнтами потрапляли навіть через вікна.

”Могилянка”: всіх абітурієнтів в одні двері У Києво-Могилянській академії документи на всі факультети приймали в одному корпусі на Набережно-Хрещатицькій, 27. Чергу організували батьки, які склали список. На вході пропускали тільки тих, хто називав свій порядковий номер у списку. До півдня абітурієнтів набралося з півтисячі. Більшість з них запаслися книжками й в очікуванні розсілися на сусідніх клумбах або в парку. Черга в самому приміщенні тягнеться від дверей до бічних сходів, метрів на п’ятдесят. — Наша черга — через 200 осіб, пішли ще дві годинки погуляємо по Подолу, — говорить одна дівчина іншій. — Ось тобі й екскурсія Києвом. — Телефонувала друзям, які у КПІ, КНЕУ, університет ім.?Шевченка вступають, так у «Могилянці» черги менші від інших. Так що мені ще пощастило, — розповідає Віка Мошкіна, абітурієнтка. Як нам розповіли в приймальній комісії, до першого дня подачі документів вони грунтовно підготувалися. — Цього року термін подачі документів до двох тижнів скоротили, тому ми замість шести комп’ютерів, де приймають абітурієнтів, поставили одинадцять, — пояснює В’ячеслав Невінчений, голова приймальної комісії. Університет ім.?Шевченка: у кожного факультету своя черга На відміну від Києво-Могилянської академії всіх абітурієнтів в одному корпусі не збирали — документи приймали в будинках факультетів на проспекті Глушкова. Так, у геологів за порядком стежив охоронець, якому допомагали батьки зі списками. Разом до обіду назбиралося 237 осіб. У сусідньому хімічному — 88. На філософів попит невеликий — біля віконця юрбляться всього десять абітурієнтів. Поруч — психологи з чергою в 40 осіб. — Другу дочку навчатися віддаю, але такого бардака ще не бачив! — обурюється чоловік, тягнучи за собою дівча за руку. — Духота, дихати нічим, ще й у приміщення за якимись списками пускають. Ніби зговорилися всі! Особливо багато бажаючих зібралося в корпусі приймальної комісії КІМО. До обіду чекати залишилися найстійкіші, чоловік сімдесят, багато хто роз’їхався по домівках до завтра. А зранку там було гаряче: майбутні дипломати ночували біля приймальної комісії, але «нічне чергування» допомогло не всім. — Ми з батьками приїхали о 7 ранку, записалися в списки у людей, що чергують тут з ночі, — розповідає абітурієнт Костя Немченко. — Годину комісія приймала за цим списком, а потім незрозуміло як список скасували, і нам довелося прилаштовуватися в хвіст нової живої черги. Уже 14.00, а ми знову в середині черги. За словами Кості, на дні відкритих дверей керівництво факультету обіцяло 20 місць бюджетних і 40 — контрактників. З умовної тисячі бажаючих вступити шансів зовсім небагато. У приймальній комісії університету нас запевнили, що нічого надзвичайного не відбувається, мовляв, у перший день завжди багато людей.

КПІ: абітурієнти спали в парку і втрачали свідомість Ще на підході до приймальної комісії (у 16 корпусі) першого технічного вузу країни розгублені батьки запитують усіх перехожих: «Ви не знаєте, як можна потрапити всередину? Там такий натовп!». Дійсно, навколо будинку обвилася черга з кількох тисяч абітурієнтів з батьками. Ані через парадний, ані через чорний вхід до заповітних кабінетів не прорватися — охорона міцно «тримає оборону». Одна матуся примудрилася захопити стільчик і «впхнути» свою доцю через вікно біля парадного входу — оце жага до знань! У холі корпусу десятки щасливчиків, котрі вже подали документи на один з факультетів. На поверхах навколо приймалень комісій окремих комітетів юрбляться по сотні юнаків і дівчат. Від вологої духоти не рятують навіть відчинені вікна. — Зранку вже шість осіб зомліли, довелося їх відкачувати нашатирем і валеріанкою, — розповідає терапевт зі студентської поліклініки Iрина Собко, котра чергує в приймальній комісії. — За сім років, що я тут працюю, такого не пригадаю. Непритомніли не літні люди, а хлопці, які приїхали вступати: на вулиці пече сонце, у коридорах задушливо, багато хто зранку нічого не їв (поблизу навіть ніде купити води або їжі). Позначилася також утома — багато хто займав чергу із шостої вечора напередодні і ночував на килимках просто біля корпусу.

КНЕУ ім. Вадима Гетьмана: безнадійні черги і лайка в коридорах Біля економічного вузу натовпу вдень вже не було. Двері в будинок відчинені, охорони немає. Абітурієнти рівномірно «розсмокталися» по поверхах, де розташовані приймальні комісії різних факультетів. Біля заповітних кабінетів «пробки» з батьків, котрі безперервно з’ясовують позицію в черзі. У таких товкучках стоїть пара, як у сауні. Люди напружені, мокрі, зриваються на крик і трясуть кулаками. — Це знущання над абітурієнтами, ми, напевно, вже не потрапимо в цей вуз, — скаржиться Аня Напряга, абітурієнтка з Нікополя Донецької області. — Прийшли з мамою під вуз о пів на восьму ранку, записалися в чергу: на фінанси і кредит ми були 460-ті, а на міжнародну економіку — 613-ті. Потім виявилися інші списки, а з приймальної комісії вийшли і сказали, що більше п’ятдесяти осіб приймати не будуть. Думаю, поїдемо додому, повернемося в Київ через кілька днів. А не пощастить, є вузи й в інших містах. Наслухавшись скарг студентів, «Газета...» погодиться з пропозицією Андрія Любича, абітурієнта «Могилянки»: — Щоб не було цілковитого безладу і непритомностей, документи потрібно здавати в електронному вигляді або надсилати поштою. Поки цього не введуть, вузи будуть як і раніше штурмувати...

Ноу-хау вступної кампанії-2010 — Цього року терміни самої кампанії скоротили до двох тижнів і вони будуть єдині для всіх (а то торік КНУ ім. Шевченка закінчив прийом раніше за інших на 10 днів і відібрав собі найкращих абітурієнтів). Сформувати списки першокурсників усі навчальні заклади повинні будуть до 10 серпня. Крім того, КНУ і медуніверситет ім.Богомольця оголосили, що для пільгових категорій буде введено квоти місць. Вони будуть становити не менше 25% усіх бюджетних місць, але точних цифр ще немає, як і самого держзамовлення. — Щоб не було великого напливу пільговиків у найкращі вузи, прийнято норму про те, що документи на позаконкурсний вступ будуть мати силу тільки в тому вузі, куди подано оригінали. І незабаром вузи одержать єдиний перелік документів, які повинні подавати пільговики, — це допоможе приймальним комісіям виявляти підроблені довідки. — Вузи одержали право обмежувати кількість спеціальностей, на які може подати документи один абітурієнт. Багато вищих навчальних закладів підняли прохідний бал сертифікатів за профільними предметами до 140-175 балів (а таких профільних сертифікатів на кожній спеціальності цього року дозволили вимагати по два), відсікаючи в такий спосіб «недостойних» претендентів. При цьому абітурієнти як і раніше можуть подавати сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2008, 2009 і 2010 років, а ті, хто закінчив школу в 2007 році і попередніх, при вступі на навчання можуть обирати ЗНО або вступні іспити.

Цифра 132 тис. абітурієнтів вступлять на бюджетне відділення цього року. У порівнянні з попереднім роком, обсяг держзамовлення на бакалаврів збільшився на 2%, а от молодшими фахівцями за державний кошт стане 83,5 тис. осіб, тобто на 23% більше. Всього за прогнозами МОН першокурсниками цієї осені стануть 530-540 тис. осіб. Телефонуйте і скаржтеся Міносвіти відкрило гарячу телефонну лінію для контролю за проведенням вступної кампанії-2010. За номером (044) 486-28-49 можна проконсультуватися про правила прийому до вузів і залишити скарги. Працювати лінія буде з 9.00 до 18.00 до 1 вересня. Також у Києві на пр. Перемоги, 10 відкрилася приймальня абітурієнтів. Працює з 8.00 до 21.00.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також