Тільки спільними зусиллями можна вирішити проблеми на селі

1354 1

Ми у соцмережах:

Тільки спільними зусиллями можна вирішити проблеми на селі

У Будинку культури села Пустоівання Радивилівського району роблять капітальний ремонт. Вперше за десятки років. Об’єкти соціальної сфери досі майже не ремонтували, не відбудовували. Адже, як правило, бюджетних коштів вистачало тільки на зарплату. А заклад для села дуже потрібен. Старостинський округ, до якого входять села Пустоівання, Іванівка, Рудня, Гай, Гусари, в процесі децентралізаційної реформи став складовою Козинської ОТГ. Старостинський округ — це 1100 громадян, які живуть у цих селах.

Валентина ПроцикОб’єднання в Козинську сільську раду значно покращило ситуацію в селах, розповідає Валентина Процик, в.о. старости Пустоіваннівського старостинського округу:

— Перш за все поліпшилося фінансування, а це дало змогу здійснювати, зокрема, необхідні ремонтні роботи. Так, замінили вікна у ЗОШ села Рудня-Почаївська і торік розпочали ремонт Будинку культури. Зробили капітальний ремонт покрівлі. Торік на нашу територію зайшла Група компаній «VITAGRO», і саме завдяки її допомозі ми здійснюємо зараз ремонт. Ми сподіваємося, що на цей рік кошти, які вони виділять за соціальною угодою, будуть повністю спрямовані на завершення розпочатого ремонту нашого Будинку культури.

Хочу відзначити, що все, що задекларувала фірма у минулому році, вона повністю виконала. А саме, пообіцяли збільшити орендну плату на 2%. До того часу жителі округу, які здавали землю в оренду, отримували 6% орендної плати від вартості паю. Торік кластер «Волинь», який представляє у нашому регіоні Групу компаній, розрахувався з пайовиками, заплативши 8%. А у цьому році задекларовано 10%, тож чекаємо отримання підвищеної орендної плати.

Нам приємно співпрацювати з агрофірмою ще й тому, що поряд із збільшенням орендної плати задекларовано в угоді й соціальний розвиток громади. Це досить актуально, бо у селах проблем дуже багато, які завдяки інвестору нам частково вдасться вирішити. Окрім того, кластер «Волинь» співпрацює з пайовиками, щорічно до свят надають матеріальну допомогу продуктами. При народженні дитини у сім’ї пайовика агрофірма виділяє кошти, а також на лікування за заявами мешканців, допомагають і при похованні членів родин пайовиків. Дуже важливо, що є підтримка, розуміння і впевненість у тому, що громада не байдужа інвестору.

Завдяки підтримці Групи компаній «VITAGRO», яка торік виділила нам кошти на придбання металу, ми зможемо перекрити приміщення дитячого садка, який на даний час ще не введено в експлуатацію. Ми плануємо переобладнати його під амбулаторію, яка буде дуже потрібна людям у зв’язку з реформою сімейної медицини. Кластер «Волинь» цього року хоче більше уваги приділити кожному пайовику — зокрема, планують підвищити відсоток коштів не на соціальні угоди, а конкретно людям. Ми дуже задоволені співпрацею з новим інвестором.

Валентина Процик проводить нас від Будинку культури і, показуючи сільські дороги, бідкається, що є проблемні питання, які самотужки не можуть вирішити ні округ, ні Козинська об’єднана сільська рада. Це питання ремонту доріг, бо кошти потрібні дуже великі, а вирішувати ці проблеми потрібно. Вихід в.о. старости вбачає лише у комплексному підході: ухваленні державного бюджету, в якому буде змінено політику щодо доріг місцевого значення, також залученні коштів ОТГ та інвестора. Лише так, впевнена Валентина Процик, можна змінити ситуацію з дорогами у сільській місцевості. А спільними зусиллями можна вирішити навіть, здавалося б, непідйомні проблеми.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також