Тінь Порошенка накрила Рівне

4587 0

Ми у соцмережах:

Тінь Порошенка накрила Рівне

Якщо торік над виборчими дільницями Рівного незримо нависала тінь Володимира Зеленського, яка забезпечувала більшість голосів кандидатам від «Слуги Народу», то тепер над містом панувала тінь Петра Порошенка — кандидати від його партії набрали більшість голосів на виборах до міської ради, а кандидат на міського голову вийшов у другий тур. Уперше мешканці обласного центру стикнулися з такою складною системою вибору, де потрібно було проголосувати не лише за партію, а й прізвище у виборчому списку. А завжди точні соціологи цього разу прогадали з фіналістами, які у другому турі змагатимуться за посаду міського голови. Єдине, що визнають усі, — це втрата рейтингу партії «Слуга Народу», який досі продовжує падати.

Проблема у бюлетенях

Уже під час виборів 25 жовтня за перебігом голосування активно спостерігали активісти «Опори» та Комітету виборців України. Однак якихось суттєвих порушень, які б могли вплинути на результат, виявлено не було.

Наприклад, на вулиці Данила Галицького дільницю закривали на санітарне прибирання. Близько 15 хвилин члени ДВК займалися санітарною обробкою, а в той час біля дверей їдальні теплопостачальної компанії, в якій діяла дільниця, зібралася велика черга з виборців.

З настанням вечора у коридорі школи № 15, де діяла дільниця, було погане освітлення. Тому пенсіонери заповнювали бюлетені на підвіконнях, а не у виборчих кабінках. Пояснювали це тим, що не можуть розгледіти у бюлетенях прізвища кандидатів.

Найбільш курйозні випадки на виборах трапилися в районах. Так, у Вараші голова виборчої дільниці забула вдома ключі від сейфа, де лежали бюлетені. На виборах до Бабинської ОТГ в Гощанському районі кандидат у депутати Олександр Зінчук не знайшов свого прізвища у бюлетенях. Тому вибори до ради громади там мають визнати недійсними та оголосити нові.

Найбільше проблем для виборців було із бюлетенями. Адже рівняни мусили обирати партію та кандидата. Таких бюлетенів роздавали аж три, а в четвертому значилися прізвища кандидатів на посаду міського голови. До прикладу, в музичному залі дитячого садка № 33 жінка спочатку наробила помилок у бюлетені, тому попросила, щоб їй видали нові. Однак із «чистими» бюлетенями вона не змогла впоратися самостійно. Через це в кабінку до неї пустили знайомого, який допомагав їй проголосувати.

Загалом явка на місцевих виборах у Рівному була невисока — 34,41%. Ще чинний міський голова Рівного Володимир Хомко резюмував, що така байдужість людей до виборів — це проблема. Адже делегітимізує новообрану міську владу, за яку проголосувало приблизно тільки 6% населення обласного центру.


Квасилів голосує за Рівне

Незвичайними ці вибори були й для мешканців селища Квасилів, що поряд з Рівним. Адже після виборів селище має приєднатися до обласного центру та бути в складі Рівненської ОТГ. Тому квасилівці голосували за кандидатів до міської ради Рівного та за міського голову. Однак голосували люди з острахом, бо є багато питань, на які ніхто не має відповідей.

— Після закінчення виборів новий міський голова має запропонувати представника на старосту для Квасилова, — розповідає теперішній селищний голова Степан Горбатюк. — Тобто селищна рада буде чинною до першого засідання новообраної міської ради Рівного, де затвердять старосту і його заступників. Там же затвердять штатний розпис працівників селищної ради. Виникає питання, чи збереже квасилівська школа статус ліцею та що буде з амбулаторією. На мою думку, це все треба зберегти, бо Квасилів — це великий населений пункт. Тут живе більше 8 тисяч мешканців.

Інтрига, хто виявиться другим

25 жовтня, як тільки о 20.00 закрилися всі виборчі дільниці, в ефірах двох місцевих телеканалів було оголошено дані екзит-полів, зроблених на їхнє ж замовлення. Якщо до результатів партій був лише спортивний інтерес, то до гонки за посаду міського голови була підвищена увага.

Згідно з опитуванням, замовленим телеканалом «ITV», Віктор Шакирзян набирає 21,3%, Віталій Коваль від «Слуги Народу» та Олександр Третяк від «Європейської Солідарності» набирають кожний по 15,8%. Тобто виникла невизначеність, де кожен з кандидатів міг вирвати перемогу. Разом із тим, перша трійка партій за вподобаннями виборців виглядала так: 18,6% — «Європейська Солідарність», 18,3% — «Слуга Народу» та 13,1% — «Рівне Разом».

А от екзит-пол телеканалу «Сфера-ТВ» показав у Віктора Шакирзяна 18,61%, у Віталія Коваля зі «Слуги Народу» — 18,05%, а в Олександра Третяка від «Європейської Солідарності» — 15,41%. Перша трійка партій за прогнозами цього телеканалу виглядала так: 20,10% — «Європейська Солідарність», 18,98% — «Слуга Народу» та 10,50% — «Рівне Разом».

Якщо соціологія чітко показала, що ставленик теперішнього міського голови від партії «За майбутнє» Юрій Вознюк зазнав цілковитої поразки, то абсолютно не було зрозуміло, хто виходить у другий тур. Кандидати від партій Володимира Зеленського та Петра Порошенка, як свідчила соціологія, зберігали рівні шанси.

В черзі з бюлетенями

Через велику різницю в даних екзит-полів два штаби — «Слуги Народу» та «Європейської Солідарності» — не спали цілу ніч. Уже зранку перед дверима міської ТВК, яка знаходиться на вулиці Шевченка, почала формуватися велика черга з голів ДВК, що приїхали туди з бюлетенями. Їх охороняла велика кількість поліції, тому на вулиці Шевченка виникла проблема з рухом автомобільного транспорту. Його стали регулювати поліцейські.

У черзі — з бюлетенями

— Рахували цілу ніч, адже чотири бюлетені — це дуже багато, — розповідає голова дільниці, яка розташована на вулиці Дубенській, Сергій. — Я уже четвертий раз беру участь у виборах. Скажу, що ці вибори відрізняються від тих, що були. На цих виборах були не бюлетені, а гори паперу.

Оскільки усі розуміли, що через складність підрахунку міська ТВК не зможе швидко оголосити результати виборів, то найбільші політичні партії провели свій паралельний підрахунок голосів. Вже до обіду стало зрозуміло, що рейтинг «Слуги Народу» тріщить по швах. Адже у міській раді вони — лише третя партія за рейтингом. Найгірше те, що ставленик «Європейської Солідарності» та ректор духовної семінарії ХВЄ Олександр Третяк суттєво обганяв голову Рівненської ОДА Віталія Коваля від «Слуги Народу». Винним у відтягуванні майже 3% голосів «зелені» бачать націоналіста та однофамільця Віталія Коваля — Романа Коваля. Цього кандидата пропрезидентська команда розцінює як технічного.

Збентежений таким результатом залишився і штаб Віктора Шакирзяна, який бачив основним своїм конкурентом у другому турі Віталія Коваля. Адже проти ставленика партії «Слуги Народу», рейтинг якої падає, набагато легше проводити кампанію, ніж проти ректора протестантської духовної семінарії.

Ходили чутки, ніби кандидат від «Слуги Народу» Віталій Коваль буде вимагати перерахунку голосів, щоб спробувати таким чином вийти у другий тур. До цих чуток призвело його повідомлення у Facebook про можливі масові фальсифікації. Однак у політичних колах розповідають, що голова Рівненської ОДА уже змирився з програшем — привітав Третяка з виходом у другий тур, тому й розпустив свій виборчий штаб.

Щодо партій, то до міської ради Рівного проходить сім політичних сил: «ЄС», «Рівне Разом» «Слуга Народу», «Голос», «Батьківщина», «Свобода» та «За майбутнє».

Роман Микитюк, соціолог:

— У низькій явці виборців є кілька причин. По-перше, на місцеві вибори люди менше ходять, ніж на парламентські та президентські. Це тенденція усіх років незалежності. По-друге, зіграв фактор коронавірусу. Дуже багато молодих виборців не прийшли на дільниці саме через пандемію. Дані свідчать, що третина тих, хто проголосував на цих виборах, старші 60 років. Ще однією причиною є складна виборча система. Суспільство до неї абсолютно не готове. Адже виборці побачили портрети різних осіб від однієї партії у різні ради. І це дуже спантеличувало. Є така частина виборців, які через це узагалі голосували навмання, бо у трьох бюлетенях було важко розібратися.

Було прогнозовано, що «Європейська Солідарність» набере більше, ніж показувала соціологія. До цього привела велика мобілізація виборців Петра Порошенка. Вони 100% прийшли на вибори. Масово йти виборець «ЄС» почав із самого ранку. Про це чітко говорять дані. З 11-ї години рейтинг «ЄС» становив 23%. Після цього прийшли виборці інших партій, тому рейтинг «ЄС» просів до 18%. Їхній виборець мало того що прийшов весь на вибори, але й проголосував за Олександра Третяка. На мою думку, «ЄС» мала набрати десь 15% підтримки у Рівному. Однак низька явка збільшила їхній рейтинг.

У свою чергу, «Слуга Народу» постійно втрачає рейтинг. Ще до початку карантину рейтинг «зелених» у Рівному був на ріні 30%. Однак із запровадженням карантину почав падати. До середини вересня їхній рейтинг становив 15%. Завжди у чинної влади падає рейтинг, бо у наших людей завжди завищені очікування. «Слуга Народу» намагалася мобілізувати свого виборця завдяки соціологічному опитуванню «5 запитань від президента». Завдяки цьому й отримала додатково 2-3% по всій Україні.

Якщо говорити про перемогу Третяка над Ковалем, то це велика несподіванка. Адже особистий рейтинг Олександра Третяка становить близько 10%. Його рейтинг піднявся після того, як Віктор Шакирзян і Юрій Вознюк почали атакувати один одного. Робили це вони завдяки телеканалам, які підконтрольні їхнім політичним силам. Через такі війни в інформаційному полі у Віктора Шакирзяна і Юрія Вознюка відбулося просідання. Шакирзян з 23% просів до 19%, а Юрій Вознюк втратив 2% зі своїх 10%. Оскільки виборці цих двох політиків були не готові голосувати за «Слугу Народу», то й голоси відійшли до Олександра Третяка.

Бачив, що багато людей дивувалися 8% Олега Осуховського і рейтингу партії «Свобода». Треба розуміти, що націоналісти мають свого виборця у Рівному. Більше того, сам Олег Осуховський був активним депутатом Верховної Ради та не потрапляв у всілякі скандали.

Схожа ситуація і з Галиною Кульчинською від «Батьківщини». Ця партія теж має свого сталого виборця.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також