Тисяча за вакцинацію: як отримати та де її витратити у Рівному?

4333 0

Ми у соцмережах:

Тисяча за вакцинацію: як отримати та де її витратити у Рівному?

Щеплені від коронавірусу рівняни масово оформляють віртуальні картки для виплат «Є-підтримки» — однієї тисячі гривень від держави, яку в народі уже прозвали «Вовиною тисячею». Щоправда, витратити її можна буде не на все, а тільки на книги, квитки в кіно, театри, музеї, концерти чи виставки, абонементи у фітнес-центри або ж оплатити подорож залізницею чи літаком в межах країни.

Причому, ту ж саму книгу можна буде купити лише в книжковому магазині — у супермаркеті уже не вийде. В наступному році вакциновані старше 60 років також зможуть купити на ці гроші ліки в аптеках. Діятиме тисяча гривень всього чотири місяці — з моменту, коли гроші перекажуть на картку. Невикористані кошти потім повернуться державі. Чиновники запевняють, що на призначення субсидій ця тисяча не вплине і податки з неї сплачувати не потрібно.

В мережі Інтернет можна знайти детальну інструкцію, як оформити виплату. Та якщо самому розібратися важко, безкоштовно допоможуть фахівці філіалу Рівненського ЦНАПу, що знаходиться у ТРЦ «Злата Плаза» в центрі міста.

Олена Медведюк, начальник управління цифрової трансформації Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікації ОДА:

— Майже 80% відвідувачів, які звертаються до нас по консультації та оформлення ковід-сертифікатів, паралельно просять допомоги їм і з «Є-підтримкою».

Насамперед потрібно мати зелений сертифікат, який свідчить про отримання повного курсу щеплення, та мобільний телефон, де встановлено мобільний застосунок «Дія». Якщо людина зареєстрована тільки на порталі «Дія» і має сертифікат лише там, на сьогодні послуга «Є-підтримка» для неї буде недоступною. Обов’язково потрібна банківська картка або щоб людина була клієнтом одного з банків-партнерів «Є-підтримки». Також потрібне мобільне підключення до мережі Інтернет. Та якщо людина його не має, ми «роздамо» Інтернет зі своїх телефонів і все одно допоможемо.

Ми також усім роз'яснюємо, що на сьогодні є лише два способи розрахуватися цієї тисячею гривень з віртуальної картки — або за допомогою безконтактної оплати NFC (якщо телефон її підтримує), або зробити замовлення через інтернет, якщо сайт підтримує таку оплату. Фізичної банківської картки на руки не видається, поки що є лише віртуальна картка, доступна в Інтернет-банкінгу.

Альтернативні способи нарахування цієї допомоги будуть розглядатися уже наступного року. Оскільки ця тисяча дійсна всього 4 місяці, можливо, деяким людям є сенс почекати появи альтернативи і подавати свої заявки пізніше. Сама програма розрахована на рік — до 18 грудня 2022 року. Тому не радимо терміново бігти подаватися на тисячу, якщо ви не зможете нею скористатися — вона просто «згорить». Тобто гроші повернуться державі.

Де у Рівному можна витратити гроші за вакцинацію:

Книгарні: «Книгарня Є» вул. Короленка, 2; «Буква» вул. Короленка, 1, «Дружба» та «Знання» на майдані Незалежності, 5; «Слово» вул. Соборна, 57; «Ранок» вул. Соборна, 57; «Просвіта» вул. Київська, 17; «Книги» вул. Соборна, 316.

Спортивні клуби та фітнес-центри: «АкваРай», вул. Мельника, 15-17; «Manhattan Fitness Club» вул. Соборна, 112; «E. G. O. club» вул. Київська,10; «Фітнес Порт» вул. Княгині Ольги, 6; «Pradjat» вул. 16 липня, 38.

Культура: «Кінопалац «Україна» на майдані Незалежності, 2, Рівненський обласний музично-драматичний театр, Рівненський театр ляльок, Рівненська обласна філармонія, концерти та виставки — через сайти Kasa.in.ua та Karabas.com.

Також можна відвідати обласний краєзнавчий музей та культурно-археологічний центр «Пересопниця» (у с. Пересопниця неподалік Рівного).

Транспорт: квитки на потяги у межах України можна придбати у касах або ж на сайті Укрзалізниці.

Аптеки: придбати ліки можна буде уже в наступному році — ймовірно, з січня.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також