Тисячу доларів — за «порожняк»

1694 0

Ми у соцмережах:

Тисячу доларів — за «порожняк»

Першого заступника директора Рівненської дирекції залізничних перевезень 57-річного Миколу Голіка затримали на хабарі. Про це офіційно заявили і прокуратура, і СБУ. Підприємець поклав у коробку з пляшкою коньяку 1000 доларів — так нібито хотів "подякувати" Миколі Голіку за надання чотирьох порожніх вантажних вагонів. Правоохоронці підозрюють, що така практика у залізничному відомстві була системною: підприємцям доводилось доплачувати по 250 доларів за кожний вагон, який вони замовляли. Щоправда, доказів достатньо, очевидно, не було. Бо Микола Голік наступного ж дня повернувся на роботу.

Микола Голік Затримали чиновника 30 вересня по обіді. Підприємець приніс у кабінет Миколи Голіка п'ятизірковий коньяк "Ай-Петрі". У коробці лежала завчасно позначена спеціальною фарбою тисяча доларів. Після того як коньяк опинився у кабінеті, до нього зайшли правоохоронці. У Миколи Голіка ще знайшли 40 тисяч гривень, польські злоті та білоруські рублі. Задокументувавши ці гроші, правоохоронці одразу відпустили посадовця. І тільки в суботу прокуратура оголосила йому про підозру у вчиненні злочину, а також почала наполягати, щоб суд усунув Миколу Голіка від виконання обов'язків і дав дозвіл на його арешт.

Микола-Голик
Микола Голік
Правоохоронці зазначають, що у них є підозра, що у Рівненській дирекції залізничних перевезень працювала система — за кожен вагон, який замовляли підприємці, їм доводилося доплачувати готівкою 250 доларів. Зокрема, що той-таки підприємець, який приніс у кабінет Голіка коньяк з доларами, зізнався, що не вперше "доплачував" за оренду вантажних вагонів у кишеню посадовця. Відтак, як стверджують у прокуратурі, чоловік... також нестиме відповідальність — за те, що давав хабар. Але тільки за попередні рази, оскільки в останньому випадку його захищає законодавство, бо чоловік звернувся до правоохоронних органів і ті спланували операцію.

Коментарі

Андрій Боровик, заступник прокурора області:
— Посадовець вимагав і отримав неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів за сприяння приватному підприємцю у наданні вагонів для перевезення його продукції за межі України. Хоча самого вимагання хабара правоохоронці не зафіксували, проте було задокументовано факт отримання грошей та переговори про це. Є запис телефонної розмови, в якій посадовець говорить підприємцю, який коньяк той повинен купити і скільки грошей у нього покласти. Окрім того, як тільки він отримав коньяк, то зателефонував підлеглому і дав вказівку, щоб той задовольнив прохання підприємця про вагони... Посадовцю оголосили про підозру у вчиненні кримінального злочину за статтею "Одержання хабара". Наразі прокуратура добивається, щоб суд усунув його від виконання обов'язків і дав дозвіл на його арешт.
Микола Голік, перший заступник директора Рівненської дирекції залізничних перевезень:
— Поки триває слідство, не хотілося б нічого коментувати. Поки мене допитали тільки як свідка. Ніяких грошей я не брав — однозначно. Азербайджанець, який приніс коньяк, кілька разів до мене приходив, але добре я його не знаю. Для чого йому було мене підставляти — не уявляю. Гривні, які знайшли у кабінеті, — мої особисті. Сума, до речі, менша, ніж зазначають правоохоронці. З дому їх взяв, оскільки домовилися з дочкою, що того дня підемо купувати потрібні речі для кухні. Польські злоті та білоруські рублі залишилися від недавніх відряджень.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також