Тому — дам, а тому — не дам

1689 0

Ми у соцмережах:

Тому — дам, а тому — не дам

Обласна рада на сесії внесла зміни до обласного бюджету, а днями на засіданні депутатських комісій розподілили ще близько 45?млн. грн. бюджету розвитку. Голова бюджетної комісії облради Юрій Благодир розповів, на що підуть мільйони обласного бюджету.

Благодир
Юрій Благодир
— 45 мільйонів обласного бюджету розвитку, який був сформований за рахунок залишків минулого року та доходів до загального фонду, розділили між 44 об'єктами. Зокрема, 2,5?млн. грн. виділили на будівництво корпусу з гуртожитком Березнівського ліцею-інтернату. У цьому році нарешті завершимо школу-довгобуд у Горбакові Гощанського району — на неї виділили понад 8?млн. грн. Гостро стояло питання будівництва школи у селі Пісків у Костопільському районі, тож ми дали 1,8?млн. грн. як співфінансування до суми з держбюджету. Цього року також закінчать будівництво школи у Глинному на Рокитнівщині (610?тис. грн.). Завершимо і реконструкцію ендокринологічного відділення обласної дитячої лікарні (1?млн. грн.), а на наступний рік плануємо реконструкцію там приймального відділення. 600?тис. грн. спрямували на завершення реконструкції обласного спеціалізованого Будинку дитини, що розташований у Рівному. Дали 1,6?млн. грн. на будівництво спортивного залу у Здолбунові та 1,5?млн. грн. на спорткомплексу у Сарнах, тому що тамтешні громади й самі виділили значні суми на ці важливі для них об'єкти. Виділили також 1?млн. грн. на будівництво станції знезалізнення у Корці, тому що тамтешню воду неможливо пити. — На що грошей не вистачило? — В області понад 1000 населених пунктів. У кожному селі можна знайти об'єкти, які б варто було збудувати чи відремонтувати. Єдине, зазначу, що ми поки що зробили перерву щодо фінансування реконструкції корпусу обласного госпіталю ветеранів війни у Клевані, на завершення якого потрібно 5?млн. грн. Виникли питання щодо якості виконання робіт підрядником, туди має виїхати депутатська комісія. Щоправда, 5,6?млн. грн. спрямували на закупівлю обладнання та покращення харчування у госпіталі — щомісяця там проходять реабілітацію 100 учасників АТО. Проте, як на мене, теперішній розподіл коштів бюджету розвитку — неправильний. На наступний рік ми, в першу чергу, виділятимемо кошти на заклади обласної комунальної власності, бо це пряма наша зона відповідальності, а також — на стратегічні об'єкти для області, яких має бути 10-20. — Що ж, на вашу думку, є найважливішим для Рівненщини? — Наприклад, стратегічним для області є аеропорт. Ми дали тільки 650?тис. грн. на ремонт там даху, проте потрібен інший підхід, потрібно утримувати інфраструктуру на хорошому рівні, аби аеропорт відповідав статусу міжнародного і був привабливим для перевізників. У районі вулиці Макарова у Рівному є 10 гектарів, виділених під дитячо-юнацьку спортивну школу, де буде басейн, льодове покриття. Таке будівництво міський бюджет сам не витягне, але це стратегічний об'єкт, який популяризуватиме здоровий спосіб життя і буде майданчиком для статусних заходів, що приваблюватимуть туристів.
На інтерактивній карті - усі об'єкти, які отримають кошти з обласного фонду розвитку. Натиснувши на прапорець, ви дізнаєтеся, що за об'єкт фінансуватиметься та в окрузі якого депутата обласної ради він розташований
— 11 березня на сесії обласна рада внесла зміни до обласного бюджету. На що розподілили понад 100?млн. грн.? — Якщо говорити про освіту, то 27,6?млн. грн. — на закупівлю шкільних автобусів, 8,2?млн. грн. — на закупівлю комп'ютерних класів, мультимедійного обладнання та впровадження енергозберігаючих технологій, 2,6?млн. — на забезпечення підручниками школярів. 10?млн. грн. спрямували на програму енергозбереження — на співфінансування заходів, як-от перехід на твердопаливні котельні. 16?млн. грн. спрямували на гемодіаліз, цих коштів вистачить до кінця року. 10?млн. грн. — на закупівлю інсуліну для хворих на діабет. У цьому році вперше — і думаю, ми і надалі триматимемо цю планку — будуть безкоштовними аналізи та рентген в обласній дитячій лікарні, оскільки ми надали на це 1,8?млн. грн. — Обласні депутати не пошкодували і 1,3?млн. грн. на футбольну команду «Верес»… — 300?тис. євро нам передає УЄФА для облаштування повноцінного дитячого тренувально-спортивного майданчика біля школи №2 у Рівному. З міського бюджету спрямують у цьому році близько 100 млн. грн. на реконструкцію стадіону «Авангард». «Верес» попросив підтримки, бо відчуває, що вийде у першу лігу, а на це потрібні кошти. Рівне дало 1,5?млн. грн. Ми також доклали, бо «Верес» буде візиткою області, він забиратиме з підвалів і під'їздів величезну кількість молоді. — А от обласній дитячій лікарні, яка просила 1,5?млн. грн. на закупівлю медикаментів для онкохворих, цієї суми не дали… — Якщо збалансуються видатки щодо ПТУ і якщо будуть темпи виконання обласного бюджету, як зараз, то за результатами піврічної діяльності матимемо змогу профінансувати ще низку стратегічних питань. За перші два місяці 2016-го маємо перевиконання надходжень в обласний бюджет на 13?%, а це понад 10?млн. грн. Окрім того, обласний бюджет таки отримає 10?% від податку на прибуток великих платників податків області, які з початку року перейшли на обслуговування до Львова. — Щодо фінансування ПТУ, як ця проблема вирішується? — В цілому гострота проблеми щодо освітніх професійно-технічних закладів не знята. За наполяганням Міністерства фінансів президент заветував два закони, за якими область мала отримати близько 90?млн. грн. на фінансування ПТУ. Я впевнений, що закон повернеться у сесійну залу з правками президента та Мінфіну і все-таки буде проголосований. Якби кошти надійшли, ми могли б не тільки забезпечити ПТУ, а ще й зекономити 10?млн. грн. і спрямувати їх на закупівлю шкільних автобусів. — Дороги за рахунок обласного бюджету цьогоріч ремонтуватимуть? — На дороги державного значення торік дали близько 180?млн. грн., а цього року — понад 230?млн. грн. з держбюджету. Вулиці у кожному населеному пункті місцеві громади можуть ремонтувати за власні ресурси. А на ремонт доріг між селами взагалі нема джерела коштів. Незабаром депутати зберуться, щоб розробити стратегію ремонту доріг області на кілька років.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також