Тренінги, які зомбують людей, набирають обертів по всій Україні

2617 0

Ми у соцмережах:

Тренінги, які зомбують людей, набирають обертів по всій Україні

У Севастополі з’явилися тренінги, початковий курс яких коштує 350 гривень. За ці гроші вас три дні будуть обзивати всякими негарними словами, заборонять виходити з кімнати (заняття можуть початися вранці й закінчитися далеко за північ) і трохи поваляють по підлозі. Людина, яка випробувала на собі всі ці «принади», по ідеї, повинна відчути, що все її попереднє життя — суцільна невдача. Дивним чином це зробить її щасливою, і, можливо, вона погодиться заплатити за наступний щабель курсу самосвідомості вже 500 гривень.

Святе місце порожнім не буває Були часи, коли Севастополь піддався жорсткому впливу релігійних сект. Чотири роки тому складно було відшукати більш-менш масштабний будинок, адміністрація якого не здавала б в оренду свої приміщення під сеанси масового зомбування, іменовані шляхами просвітління або пошуками істини. Певне, секти вже зібрали у Севастополі свій врожай зі зламаних доль, проданих квартир своїх новонавернених членів і рабської робочої сили в славу чергової великої ідеї. І цілком очевидно, що, вирушивши на гастролі по інших містах, вони залишили за собою десятки людей з поламаними долями, які, у кращому випадку, уникли стаціонарного лікування в центрі психічного здоров’я. Але святе місце порожнім не буває. Демонстраційне заняття проходило в закинутому відомчому клубі одного з районів міста. Реклама, що з’явилася за кілька місяців до цього, пропонувала тренінг особистісного росту, через який вже пройшли обрані. Вони ж привели із собою нових гостей, так що в особливих рекламних акціях сенсу і не було: один із найпопулярніших принципів фінансової піраміди знову спрацював. «Випускників» школи можна було відрізнити від інших за натужно-радісними обличчями, безкінечними обіймами, а також повітряними кульками у руках. На перший погляд, ведуча тренінгу даром переконання не володіла. Як з’ясувалося пізніше, їй це і не потрібно було: підозрілі запитання присутніх відразу припинялися, а головний ефект був спрямований на розповідь випускників про те, наскільки кардинально вони змінилися після тренінгу. «Я не стану розповідати вам, що тут відбувалося, — із загадковою посмішкою говорили вони, — але, повірте, ми стали іншими людьми». І справді, з цим твердженням погодився б будь-який психіатр.

Заборонена технологія приносить мільйони прибутку Що відбувається насправді? Чому більшість із тих, хто пройшов триденний тренінг, згодом викликають своєю поведінкою здивування рідних і колег, а найчастіше і зовсім ризикують кар’єрою? Молодий військовий (викладач психології у військовому вузі) з числа випускників розповів, що його начальство дуже незадоволене веселощами підлеглого, які не припиняються. Він сам визнав, що його подальша служба під сумнівом. Чому ж відтепер цей факт перестав його турбувати? Тому що в тренінгу, про який іде мова, задіяна потужна психотехнологія, яка мовою професіоналів називається ЕСТ-тренінг. До слова, вона давно заборонена як у Європі, так і на своїй батьківщині, в Америці. Там ЕСТ був розрекламованим і комерційно успішним семінаром 70-х років. Нарешті він добрався і до нас, фактично явивши собою психологічний секонд-хенд. Надзвичайно прибутковий, масовий, великогруповий підхід до особистісних змін, заснований Вернером Ерхардом, ЕСТ швидко виріс за декілька років від діяльності однієї людини до значної організації. Через вісім років він нараховував понад 170 тисяч випускників, а в 1978 році зібрав понад 9 мільйонів доларів з оплачуваним персоналом з 300 осіб і неоплачуваним штатом волонтерів із 7 тисяч осіб. Він включав у свої ради видатних ділових підприємців, юристів, президентів університетів, відомих психіатрів, урядових керівників і популярних естрадних артистів. Треба відзначити, що у випускників тренінгу є всі підстави не розповідати про те, що з ними відбувалося. Естівські тренінги засновані на ганебному і принизливому підході, що виражається в привселюдних образах людей. Багато при цьому не витримують спрямованих на них пильних поглядів і лайок, тому непритомність або плач на заняттях — звичайна справа. «Не пропонуйте мені вашу прокляту систему цінностей, ви, тупі виродки», — закричав якось один із ЕСТ-тренерів на людей, які підняли руки в перший день із питаннями. Тренер злетів з помосту і став буквально за декілька сантиметрів від обличчя одного чоловіка. «Позбудьтеся від усього цього лайна!» — пронизливо кричав він. Під кінець цих виснажливих трьох днів практикантів натаскують на різко виражене почуття страху, після якого тренер нарешті дарує їм своє скупе схвалення і повідомляє: ви одержали «ЦЕ». Сеанс закінчений, випускники щасливі — вони недарма провели час, просидівши на незручних стільцях всі вихідні. А якщо ви запитаєте, чому зовні нормальні люди погодилися на все це, відповідь лежить на поверхні: багатьом добровольцям, як правило, шкода сплачених грошей і вони до останнього моменту чекають, що з ними станеться щось надзвичайне. І коли очікування не здійснюються, розчарування поступається місцем придуманим емоціям.

Як одержати «це»? — При ЕСТ-тренінгу використовується багатогодинний, виснажливий вплив на слухача, від якого потрібне виконання суворо встановлених правил, у результаті якого він повинен перейнятися головним принципом: людина відповідає за все своє життя, за все, що траплялося з нею, — коментує ситуацію головний психіатр Севастополя Георгій Кадомцев. — У процесі тренінгу використовується методика змішаного гіпнозу, в стані якого одні учасники впадають у шаленство, інші — у стан каталепсії. У гіпнотичному стані здійснюється сумбурне навіювання. У заключній частині сеансу дається установка «прийняти істинну природу їхніх власних розумів». Головним завданням ставиться переконати людину в тому, що вона одержала «ЦЕ». Насамкінець хотілося б нагадати одну недавню історію, коли якийсь фонд, використовуючи елементи психотехнології ЕСТ, примудрився зібрати з дуже шановних жителів Севастополя сотні тисяч доларів. Глава проекту зрештою потрапив у місця не дуже віддалені, чого не скажеш про його партнерів, які зникли у невідомому напрямку. Разом із грошима, звісно. Спецслужбам роботи додалося, обдуреним громадянам залишається робити вигляд, що нічого особливого не сталося — бомонд як-ніяк, становище зобов’язує. Скоріше за все, випадки, описані вище — не останні, тому що ЕСТ-тренінги набирають обертів по всій Україні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також