Третя платіжка за газ. За що доведеться платити?

227 0

Ми у соцмережах:

Третя платіжка за газ. За що доведеться платити?

У жовтні мешканці багатоповерхівок Рівного почнуть отримувати третю платіжку за газ. Однак газовики просять не дивуватися змінам. Адже у людей проситимуть погасити борг за обстеження будинкових мереж перед опалювальним сезоном. Газовики проводитимуть такий профілактичний огляд раз на 3 або 5 років. Усе залежатиме від того, наскільки багатоповерховий будинок старий, а вартість обстеження труб буде рівномірно розподілятися між мешканцями будинку, про що й сповістить третя платіжка.

Роман Кутира, начальник відділу технічного обслуговування Рівненської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України»:

— Відповідно до норм, має відбуватися планове технічне обслуговування внутрішньобудинкової газової мережі. Фахівці випробовуватимуть газові мережі в будинку на щільність, перевірятимуть запірні пристрої, перевірятимуть на герметичність з’єднання газових труб. Якщо будуть виявлені явні витоки газу, то вони одразу будуть усунені. Такий огляд допоможе тримати газову мережу будинку в справному стані.

З березня наші фахівці змогли обстежити 800 будинків у Рівненській області. Під час обстежень було виявлено понад 4 тисячі витоків газу. Аварійні ситуації відбулися тому, що голови ОСББ та управлінські компанії не подбали вчасно про безпеку своїх мешканців та не провели технічне обслуговування своє мережі. Оскільки технічне обслуговування мереж не входить до загального тарифу, то відповідальність за перевірку мережі лежить на управлінцях будинку. Для того, щоб виправити цю ситуацію, Міністерство енергетики України видало наказ, відповідно до якого фахівці рівненської філії мають право випробовувати газові мережі, перевіряти їх на щільність та усувати витоки газу в будинку.

Щодо вартості послуг з технічного обслуговування, то тут немає сталої суми. Для кожного будинку вона різна, бо залежить від протяжності газових труб у багатоквартирному будинку, кількості квартир та запірних пристроїв. Саме тому для кожного будинку після проведення технічного обслуговування складається технічний паспорт, відповідно до якого розраховується вартість послуги. Загальна сума буде порівну розбита між усіма мешканцями квартир.

Варто додати, що технічне обслуговування проводиться раз на три роки або один раз на п’ять років. Це залежить від того, скільки років експлуатується газова мережа. Якщо будинок експлуатується більше 25 років, то технічне обслуговування проводитиметься один раз на три роки. Якщо будинок експлуатується до 25 років, то у такому разі обстеження проводитиметься раз на п’ять років. Відповідно, так і людям надходитимуть платіжки.

Зауважу, що банківські реквізити на платіжках відрізняються від тих, які вказані у платіжках за розподіл природного газу. Тому споживачі мають бути обачними.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також