Три дні в Карпатах

2079 0

Ми у соцмережах:

Три дні в Карпатах

На відміну від мешканців сходу чи центральної України, Прикарпаття для рівнян — не екзотика, а звичне і роками облюбоване місце відпочинку. Чимало турфірм Рівного пропонують тут і відпустку провести, і, що особливо приваблює рівнян, тури вихідного дня. Тож щовихідних мчать автобуси до Карпат з любителями активного відпочинку. Причому і влітку, і взимку. Зачаровують і новачків, і бувалих туристів карпатські гори, порослі смереками, і полонини з копицями сіна чи вівцями, що тут пасуться; шумні водоспади і стрімкі річки. Зворушують приїжджих і місцеві люди — відкриті в спілкуванні, завжди раді гостям, щирі, іноді по-своєму колоритні.

Є чим зайнятись в Карпатах любителям активного відпочинку. Якщо взимку — це, безперечно, катання на засніжених схилах гір — гірськолижні бази увесь сезон переповнені, то влітку — можливість засмаги та купання в гірських річках, збирання грибів і ягід, піші, кінні та велопрогулянки, сплави місцевими річками, екскурсії на квадроциклах. А ще — сувенірні ринки з місцевими виробами, чудова гуцульська кухня, сауни з басейнами і... ідеальні умови для творчості — фотографії, малювання, писання. - За три дні показати усі принади Прикарпаття просто неможливо, — сказав, зустрічаючи журналістів з усієї України, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. — До нас потрібно приїжджати хоча б на тиждень. Та й то замало. Туризм у нас розвивається дуже стрімко, в чому ви зможете переконатися самі. І справді, в області навчились «продавати» свої головні переваги — незрівнянну природу, колорит місцевої культури та чудові умови для активного відпочинку.

”Карпати”: затишно, зручно, гостинно Найпопулярнішими місцями проживання тут є приватні садиби. Перевага таких закладів — домашня гостинність та смачна їжа, адже там приймають та обслуговують туристів самі власники. Хоча дедалі більшу частину ринку займають великі «гравці» — готелі та відпочинкові комплекси. Оздоровчий комплекс «Карпати» розташований за річкою Прут, на околиці Яремчі, посеред смерекового лісу. Після реконструкції в 1995 році ця споруда вирізняється зовнішньою оригінальністю і тим, що під одним дахом в дво— та тримісних комфортабельних номерах можуть розміститись понад 160 відпочиваючих. Є тут і двокімнатні люкси, і апартаменти. А з вікон відкриваються неймовірні гірські пейзажі. Помилуватись природою, подихати цілющим повітрям можна і на відкритій терасі ресторану, в якому, до речі, дуже смачно готують. Є в цьому оздоровчому комплексі і бар та їдальня, а також кіно— і танцювальний зали, більярд, тенісний корт. Словом, нудьгувати тут не доведеться. Крім того, є можливість подбати й про своє здоров’я, відвідавши водолікувальний комплекс — тут і підводний масаж, і різноманітні ванни (зокрема, вихреві та бурштинові), душ Шарко, сауна з лікувальними ефірними оліями, солярій, а також тренажерний зал, масажний кабінет, великий басейн. Тобто тут дбають про те, щоб не тільки поселити й нагодувати гостей, але й запропонувати їм змістовний, насичений відпочинок. До речі, база приймає й організовує проведення семінарів, симпозіумів, нарад, для чого й обладнаний спеціальний конференц-зал.

Європейське містечко з давньою історією Більшість туристичних маршрутів по Івано-Франківщині беруть початок з обласного центру, багатого на історичні й архітектурні пам’ятки. Приємно і пізнавально для приїжджого здійснити мандрівку старовинними вулицями центральної частини міста. Міська ратуша, в якій розмістився краєзнавчий музей. Від музею вузькі вулички ведуть до майдану А.Шептицького. На цьому майдані збереглися три унікальні архітектурні пам’ятки — греко-католицька катедра, морфологічний корпус медичного університету, в якому колись діяла колегія єзуїтів, і колишній парафіяльний костел, в якому тепер розмістився художній музей. Старі довжелезні будинки, старовинні храми, пам’ятники, театри, арки, ковані фігури, бруківка, фонтани… Вулиці, вільні від напливу транспорту, дають відчуття справжнього спокою, а пам’ятники культури й архітектури зустрічаються тут просто на кожному кроці. До речі, є в центрі міста, біля музично-драматичного театру та пам’ятника Івану Франку, сучасна споруда, яка навіть при нинішньому модерновому вигляді нагадує подібну будівлю у Рівному. У нас в такому приміщенні розташований готель «Мир», а у Франківську — готель «Надія». Новий власник назвав його іменем своєї дружини і перетворив на комфортабельний готельний комплекс, де, окрім затишних номерів, є конференц-зали, ресторани, салон краси, магазини «Для тебе» і «Гурман», а також власна туристична фірма, яка пропонує гостям готелю екскурсійні маршрути цим чарівним краєм.

”Буковель» — візитка Прикарпаття Важко сьогодні уявити Карпати без «Буковелю» — одного з найдорожчих і найпрестижніших українських гірськолижних курортів. Розташований він в селі Поляниця Яремчанського району. Це справжня країна розваг, відпочинку і лікування, в якій з шиком можуть одночасно жити близько півтори тисячі людей. Те, що вдалося зробити за цей час на крутосхилах донедавна занедбаного села, викликає повагу. «Буковель» — це ошатні будиночки різного класу зручностей і «VIP-апартаменти», шикарні готелі, унікальне озеро, де за німецькою технологією розводять форель, сучасні SPA-центри. Усі гірськолижні траси курорту обладнані сніговими гарматами, їх готують для катання спеціальною сніготрамбувальною технікою. Загальна довжина трас різної складності понад 12 кілометрів. Працюють 16 сучасних витягів, пропускна здатність яких становить 34700 людей за годину, діє найбільший та найсучасніший в Україні екстрім-сноупарк для спортсменів та екстремалів. У 14 прокатних пунктах до послуг гостей 6000 штук прокатного інвентарю. А ще тут є каток, влітку працюють велотраси для любителів велосипедних прогулянок і екстремалів. Усього й не перелічити.

У Франківську — «Цунамі» Чимало рівнян вже не раз побували в найближчому до Рівного аквапарку «Лімпопо», що на Тернопільщині. Тепер є нагода відвідати й «Цунамі» — цей аквапарк нещодавно відкрився в Івано-Франківську. На відміну від тернопільського «Лімпопо», «Цунамі» має більшу площу (близько шести тисяч квадратних метрів), п’ять поверхів, а ще — розсувний дах. Усього в аквапарку шість басейнів і 12 гірок, а також джакузі, солярій, сауна, масажний кабінет, фітнес-центр. В аквапарку облаштували спеціальну дитячу зону з казковими персонажами і гірками. Родзинкою «Цунамі» є басейни для занять серфінгом і дайвінгом — глибиною 12,5 м, також басейн, де вода просто накриває плавців високими хвилями, тому видається, що потрапляєш у шторм. А ще з оригінально зробленого 30-метрового басейну з чотирма доріжками та підігрівом води можна виплисти на відкрите повітря. Цей розважально-відпочинковий комплекс має також льодову арену, готель, ресторан.

Фестивальний край Яких тільки фестивалів не проводять на Франківщині — ковальського мистецтва, «Різдво в Карпатах», «Карпатський Вернісаж» , свято грибів, свято пива, проводи вівчарів на полонини... Нам вдалося побувати на одному з них — фестивалі аматорського мистецтва «Покутські джерела». Місцеві мешканці усіх зустрічали святковим маршем. Гостям пропонували ознайомитися з виробами майстрів народної творчості, фотовиставкою, оглянути виставку голубів, пройтися вулицями парадною колоною, подивитися виступи самодіяльних колективів, придбати сувеніри, посмакувати стравами Покуття.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також