Три мільйони — на озеленення Рівного

966 0

Ми у соцмережах:

Такий дощовий сад створили волонтери у Львові. У Рівному також може бути такий сад — якщо рівняни підтримають відповідний проєкт з озелення

У Рівному за бюджетні кошти знову втілюватимуть ідеї самих мешканців — цього разу все, що дозволить висадити у місті більше дерев та кущів. Автори подали на перший громадський бюджет озеленення 30 проєктів, однак відбір пройшли не всі. Члени координаційного комітету довго сперечалися через дитячі майданчики, які також пропонувалося оновити через цей конкурс — на Лебединці, в парку Шевченка та у дворах багатоповерхівок. Міський голова Олександр Третяк заявив, що не розуміє, в чому тут озеленення. Зрештою, майже третину проєктів відхилили. Загалом на реалізацію ідей переможців є три мільйони гривень.

Оксана Майборода, ініціаторка створення громадського бюджету озеленення:

— Проєкти подавалися у двох категоріях — 60% на природоорієнтовані рішення та 40% на благоустрій зелених зон. Дитячі майданчики підпадають під останню категорію. Якщо люди хочуть їхнього покращення у зелених зонах, то ми і їхні побажання таким чином виконуємо, і покращуємо рекреацію. Тим більше, що йдеться саме про оновлення старих майданчиків у тих місцях, де вони уже існують, а не про будівництво нових. Ми ж самі детально прописували умови участі, люди написали і подали проєкти — як тепер їм відмовляти?

Галина Кульчинська, депутатка міської ради:

— Причому ж тут озеленення? Наприклад, заміна майданчика на Лебединці. Авторам треба сказати, що їхній проєкт буде розглянутий окремою комісією, яка займається дитячими майданчиками в місті і що 99%, що рішення буде прийнято позитивно. Бо якщо читати анотацію та опис проєкту, то мова про озеленення тут не йде. Є чимало інших проєктів, які більше відповідають саме бюджету озеленення.

Кароліна Круглик, секретарка координаційного комітету громадського бюджету Рівного:

— Голосування триватиме онлайн з 10 до 24 грудня на сайті rivne.pb.org.ua. Можна віддати голос за три малих і три великих проєкти. Малі мають набрати щонайменше 200 голосів, великі — 400. Якщо якісь проєкти набирають однакову кількість голосів, то перевагу матиме той, що був зареєстрований першим. Якщо їх реєстрували одночасно, то виграє проєкт, де потрібне менше фінансування. Переможців буде оголошено у січні, а втілити проєкти мають до кінця наступного року.

Більшість проєктів стосуються центру міста, але й про мікрорайони не забули. Зокрема, Олександра Макогон хоче зробити кишеньковий парк біля Свято-Покровського собору — щоб і пенсіонерам було де посидіти. Інші учасники пропонують додати зелені території навколо паспортного столу на Словацького, біля діагностичного центру ім. Поліщука, на площі Перемоги і поряд з зупинкою транспорту біля «Чайки». А ще можна озеленити входи до двох міських «палаців» — «Текстильника» та ПДМ.

Є й інші проєкти, де рівняни дбають уже про комфорт пішоходів. Так, Роман Лабяк хоче з’єднати стежкою лівий берег Басового Кута — від Оствиці до вулиці Біляшівського, Олена Присяжненко нагадує про ремонт аварійних сходів на вул. Коновальця, а тренер з легкої атлетики Олег Машанєнков бачить у місті закільцьовану бігову доріжку в зеленій зоні. Також у місті можуть з’явитися еко-парковки і так звані дощові садки, які допомагають уникнути підтоплень.

Свій проєкт з благоустрою вперше подає Квасилів. Староста Віта Кисільова пояснює, що дитячі майданчики у селищі вперше встановлювали 2009-го, а нині вони зношені. Тепер навколо майданчика «Веселка» хочуть зробити зону відпочинку — освітлену центральну алею з лавками і гойдалкою-гніздом для особливих діток. А замість старих аварійних верб висадити хвою та клени.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також