Три можливі майбутні удари української армії

1306 0

Ми у соцмережах:

фото: The New York Times

Українська армія після взяття Херсона має піднесений дух.

Оскільки Росії життєво необхідна пауза у війні, тому західні країни негайно мають надати для ЗСУ новий імпульс у вигляді боєприпасів та засобів ППО, твердять аналітики «The Economist».

Зараз Україна має три варіанти для майбутніх операцій.

Перший — військові продовжать переслідувати армію Росії на схід через Дніпро. Це відносно малоймовірно. Адже під час відступу Росія підірвала ключові мости. У цьому регіоні все ще зосереджено найкращі російські підрозділи і багато артилерії, а форсування Дніпра завдасть великої шкоди для ЗСУ.

Другий – ЗСУ можуть підсилити перспективну атаку, яка триває на сході. У Луганській області Україна тисне навколо міста Сватове, через яке проходять життєво важливі лінії постачання на південь. Бойовий дух росіян особливо низький у цьому секторі. Є докази того, що мобілізовані росіяни стикаються з надзвичайними труднощами та великими втратами під час українських обстрілів.

Найбільш амбіційний варіант – третій. Він полягає у великій атаці на південь від Запоріжжя в напрямку Мелітополя і далі, щоб перервати так званий сухопутний коридор до Криму, а звідти, можливо, вздовж берегової лінії Азовського моря до Маріуполя.

Зеленський наполягав на такому наступі ще влітку, але його відмовили українські генерали після того, як американські та британські військові ігри показали, наскільки складним і дорогим буде такий порив.

Але Росія боїться такого удару. Росіяни виготовляють мініатюрні бетонні піраміди, відомі як зуби дракона, і, ймовірно, укладають їх навколо Маріуполя, щоб спробувати блокувати рух броньованої техніки під час наступу.

На супутникових знімках видно, як екскаватори копають зигзагоподібні траншеї на в’їзді до Криму.

Оптимісти вказують, що зараз Україна має перевагу. Українці мають на полі від 200 000 до 300 000 боєздатних військ проти менш ніж 100 000 у росіян.

ЗСУ також мають перевагу в точності артилерії завдяки снарядам і ракетам із GPS-наведенням, таким як артилерійські снаряди «Excalibur».

Однак американський військовий аналітик Майкл Кофман закликає до обережності. Адже ЗСУ, за умови нормального постачання зброї та боєприпасів від союзників, можуть повернути усі території. Але майбутні наступи, швидше за все, будуть повільними, виснажливими битвами, ніж бліцкриг, подібний до Харківського.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також