«Три роки пандемії не навчили наших земляків не чхати на співгромадян», — головний санітарний лікар Рівненщини

1680 0

Ми у соцмережах:

«Три роки пандемії не навчили наших земляків не чхати на співгромадян», — головний санітарний лікар Рівненщини

У Рівному та по області набирають обертів сезонні хвороби — гострі респіраторні вірусні інфекції. Хворіють мешканці на грип та коронавірус, причому, від останнього люди й досі помирають. Загалом минулого тижня на Рівненщині зафіксували 1093 підтверджених випадки ковіду, 11,3% серед захворілих — діти. А от грип та ГРЗ підхопили 6468 осіб, що навіть на півтисячі менше, ніж було тиждень перед тим.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар області

Роман Сафонов, головний санітарний лікар області, розповів, які болячки нині найбільше «атакують» мешканців Рівненщини.

«COVID-19 нікуди не подівся»

— В холодний період року серед інфекцій, як відомо, переважають гострі респіраторні, — розповідає Роман Сафонов. — Найбільш розповсюджені в цей період — риновірусна інфекція, респіраторно-синцитіальна серед дітей, аденовірусна, метапневмовірусна, грип А (грип Б не фіксуємо), парагрипи і, звісно, COVID-19 нікуди не дівся. Понад одна тисяча хворих припадає на остогидлий нам усім ковід. На жаль, рівень захворюваності на нього на Рівненщині найвищий серед інших областей України. Високий рівень циркуляції серед населення, на мою думку, насамперед обумовлений нижчим від середнього рівнем вакцинації на території області.

Три роки пандемії не навчили багатьох наших земляків не чхати на співгромадян — у прямому і переносному сенсі. Сотні людей досі, на жаль, які знають про свою хворобу, їздять без масок маршрутками, автобусами, поїздами… Але ця обстановка не потребує жорстких обмежувальних заходів, бо рівень інтенсивності відносно невеликий. Зате потребує поваги одне до одного і взаємної відповідальності.

Якщо шукати позитивне, то цей найвищий рівень захворюваності на ковід на Рівненщині обумовлений, в тому числі, кращим з усіх в Україні рівнем діагностування ковіду! Ми активно його виявляємо не лише в тих людей, які до нас звертаються, а й забезпечили належний інфекційний контроль і по тих соматичних хворих, які лежать у лікарнях, і по організованих колективах.

Наприклад, за попередній, 9-й тиждень 2023 року, в Рівненській області було зареєстровано 1083 підтверджених випадки ковіду. Показник захворюваності складав 94 на 100 тисяч населення, це на 30% більше ніж за тиждень до цього. Серед захворілих було 83 дитини віком до 17 років, це 7,5% від загальної кількості. На жаль, люди помирають і далі, незважаючи на те, що Омікрон, як відомо, набагато легше переноситься. Але все ж таки за позаминулий тиждень — 5 летальних випадків серед осіб з підтвердженим діагнозом ковід у Рівненському та Вараському районах.

Від початку епідсезону вакциновано понад 8 тисяч осіб від грипу. Відносно загальної кількості осіб з групи ризику це 2,8%, досить мала цифра. Тим не менше, летальних випадків від грипу ми не спостерігаємо.

«Спалах кору прогнозують на цей рік»

— Батькам «однорічок» та 6-річних дітей найперше з усіх вакцин і найбільш зараз актуальне щеплення — так зване КПК. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини проти кору, епідемічного паротиту та краснухи. Високий рівень вакцинації у населення формує колективний імунітет, і кір не поширюється там, де рівень охоплення не нижчий за 98%.

Кір не така проста інфекція, як багатьом здається, він небезпечний серйозними ускладненнями, пневмонією, отитом, енцефалітом, може призвести до інвалідності та смерті. Летальність — одна людина на три тисячі захворілих. Ліків не існує. Проте, як відомо, можна запобігти захворюванню вакцинацією. Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5–6 років. Тому епідеміологи і прогнозують початок підйому захворюваності саме в цьому, 2023 році. Бо рівень імунізації населення недостатній.

«Ліків від поліомієліту не існує, єдиний захист — вакцинація»

— Щодо спалаху поліомієліту, який раніше фіксували на Рівненщині, то нагадаю, що це гостре вірусне захворювання, яке може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Навіть після перенесеного поліомієліту функція уражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється! Серед тих, кого паралізувало, до 10% помирають саме через те, що параліч уразив дихальні м’язи. Врятувати чи підтримати життя в таких випадках можливо лише штучно підтримуючи процес дихання.

Зараз вкрай важливо говорити про поліомієліт, але він вперше за багато років повернувся до України. І восени 2021 року в Рівненській області був зареєстрований випадок паралічного поліомієліту. Але ми багато працювали, і Рівненщина, незважаючи на ті показники, які ми ставили перед собою в ідеалі, все ж вийшла на перше місце в Україні за рівнем вакцинації від поліо. Однак в області все ще залишається 3407 дітей, які не отримали вакцинацію, та 6227, які не отримали ревакцинацію проти поліомієліту. Тобто всі невакциновані діти залишаються під загрозою. І хоча найчастіше уражаються діти до шести років, захворіти можуть і дорослі. Ліків від поліомієліту так само не існує, і єдиним безальтернативним захистом є вакцинація. На сьогодні в області є вакцини проти поліомієліту, вони абсолютно безпечні, легко переносяться.

Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також