"Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ"

669 0

Ми у соцмережах:

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ». Прем'єра нової виставки, підготованої Українським інститутом національної пам'яті, відбулася близько року тому у Києві. І ось нарешті ознайомитися з матеріалами можуть у мешканці Рівненщини.

Про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму», про українців, яких свого часу кинули в радянські концтабори, але вони й там змогли зберегти гідність, змогли розвалити комуністичну систему, розповів директор музею О.Булига, який і розпочав презентацію.

На відкритті виставки побував правнук Андрія Павловича Лайка Тарас Пилипович (на фото), кандидат історичних наук, заступник директора Рівненської гімназії «Гармонія» Рівненської міської ради.

Він розповів про свого прадіда, уродженця с. Дерев’яне, який працював вчителем, потім директором школи. У вересні 1939 року Андрій Лайко на 8 років був висланий до таборів «за активну боротьбу проти робітничого класу». Тарас Пилипович підкреслив, що виставка надзвичайно важлива для збереження нашої національної пам’яті, її обов’язково має відвідати молоде покоління міста.

Особливо душевним був виступ старшого наукової працівниці музею Галини Данильчук, яка розповіла про непрості долі наших земляків – Лідію Дзівак і Ганну Кулій, які теж свого часу зазнали політичних репресій.

Виставка  «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» в Рівненському краєзнавчому музеї буде працювати впродовж місяця.

Загалом виставка створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також