Трупи нікуди дівати

2511 0

Ми у соцмережах:

Трупи нікуди дівати

До кінця цього тижня з центра Рівного судово-медичну експертизу повинні перевести в інше приміщення — такий припис зробила обласна санепідемстанція після проведеної у вівторок перевірки. У своїх звітах перевіряючі вказали чималу кількість порушень санітарних вимог і непридатність нинішнього приміщення моргу для подальшого його використання. Щоправда, куди саме переведуть таку специфічну установу, не розповідають.

Про необхідність перенесення моргу з вулиці Матросова в інше місце говорилося вже давно. Щоправда, далі розмов справа не заходила — не вистачало у бюджеті коштів. Тому на небажане сусідство цієї установи з житловими будинками заплющували очі. На початку цього тижня ситуація змінилася. Приміщення моргу стало для обласних чиновників неначе більмо на оці. Ще у понеділок керівництво відділу судово-медичної експертизи офіційно збиралося зробити заяву про те, що в суботу працівники обласного управління охорони здоров’я несподівано опечатали їхню установу і поставили вимогу в найкоротші терміни виїхати звідти. Щоправда, за декілька годин бажання говорити відверто із журналістами у патологоанатомів і експертів зникло. Натомість працівники моргу активно почали підшуковувати нове місце, звертаючись до місцевих лікарень. Проте остаточної згоди їм ніхто не надав. Офіційно своє небажання головні лікарі медустанов мотивують відсутністю технічних та матеріальних можливостей, а неофіційно — небажанням мати «під боком» таких специфічних сусідів.

Коментарі Юрій Наголюк, завідувач відділу експертизи трупів Рівненської обласної судово-медичної експертизи: — Ніхто нічого не опечатував. Це чутки. Поки працюємо у звичному режимі, але до понеділка нам санстанція поставила умову — моргу тут не має бути. Де ми будемо далі, мені невідомо. Я звертався до керівництва міської та обласної лікарень, але приймати нас ніхто не хоче. Це зрозуміло, адже наша робота пов’язана зі специфічними трупами — бомжами і тими, хто помер насильницькою смертю. Всі віднікуються, мотивуючи це відсутністю місця та спеціально обладнаних для цього камер. Геннадій Шевченко, головний лікар Рівненської обласної санепідемстанції: — Ми закриваємо цю установу безстроково. Прийняли таке рішення після проведеної там перевірки. Це жах. Немає ні спеціальних халатів, ні необхідних для такої роботи холодильників. Порушень багато. Це потрібно було зробити значно раніше, але не було для цього коштів. Тепер, у зв’язку зі здачею в експлуатацію новозведеної багатоповерхівки, вирішення цього питання пришвидшилося. З обласного бюджету вже виділено 130 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації нового приміщення моргу та судово-медичної експертизи. Його будівництво, наскільки мені відомо, планується на базі колишнього онкологічного диспансеру. Але це плани на майбутнє. Поки що обласне керівництво домовилося про переведення судмедекспертизи на базу обласної лікарні вже до 24 грудня. Працівники як однієї, так і іншої установи знають про це і нічого не мають проти. Михайло Андрушків, заступник начальника обласного управління охорони здоров’я: — Мова про закриття не йде. Ми говорили лише про переведення судово-медичної експертизи на базу обласної лікарні. Тимчасово. Доки не буде вирішено питання з новим приміщенням. Євген Кучерук, головний лікар центральної міської лікарні: — Начальник обласного управління охорони здоров’я вже збирав нас з цього питання. Ми домовилися, що у нашій лікарні будуть зберігатися трупи тільки тих, хто отримав травми і помер від цього в лікарні. Тримати у себе решту трупів у нас немає технічних можливостей. Тим більше, що тіла неопізнаних людей потрібно тримати місяць, а іноді і більше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також