«Це треба було зробити ще чверть століття тому», - депутат Осіпчук про встановлення пам’ятника Бандері в Рівному

1786 0

Ми у соцмережах:

Юрій Осіпчук

У січні 2019 року виповниться 110 років від дня народження відомого українського політичного діяча, ідеолога та теоретика українського націоналізму та провідника ОУН Степана Бандери. До цієї дати місцеві депутати вирішили встановити в Рівному - місті, де фактично, зародилась УПА, пам’ятник видатному українському націоналісту.

- Пам’ятник Бандері треба було встановити ще чверть століття тому. Адже це є невід’ємним елементом національно-патріотичного виховання молоді. Тим, що вселяє віру в силу нашої нації, її незламність та непоборність. На жаль, свого часу цього зроблено не було. І тепер бачимо наслідки на сході України, - говорить Юрій Осіпчук. До речі, про необхідність встановлення пам’ятника Бандері в Рівному говорили вже давно. Років десять тому таку ідею озвучував й нинішній секретар Рівненської міської ради - Сергій Паладійчук. Тоді навіть були напрацьовані три проекти пам’ятника. Визначилися і з місцем його розташування – неподалік кафе «Стамбул» на вулиці з однойменною назвою – Степана Бандери. Наразі там закладений наріжний камінь. На цьому, через брак фінансування, все і зупинилося.

На цьому місці незабаром з'явиться пам`ятник Степану Бандері.

У скільки саме обійдеться Бандера Рівному, наразі невідомо. У жовтні депутати планують виділити з бюджету гроші на проектно-кошторисну документацію. Після цього буде оголошено конкурс проектів. Долучитися до його обговорення зможуть всі небайдужі рівняни, так вирішили члени комісії. Лише після того, як оберуть найкращий варіант, можна буде говорити про його вартість. - Безумовно, що левову частку коштів має профінансувати саме місто, - говорить голова бюджетної комісії Рівненської міської ради, «свободівець» Олег Карпяк. – Це стане своєрідною запорукою того, що пам’ятник Степану Бандері в місті нарешті з’явиться. Фінансування його спорудження буде проводитися вже з бюджету наступного року. Крім того, до цього процесу зможуть долучитися і місцеві підприємці, і охочі рівняни. Хтось допоможе грошима, хтось - будівельними матеріалами, а хтось - роботами з облаштування території поблизу пам’ятника. Наступне засідання комісії заплановане на 15 вересня. На нього депутати хочуть запросити фахівців та експертів, які мають чітке бачення щодо цього питання. Зокрема, представників управління капітального будівництва, яке виступатиме замовником будівництва цього пам’ятника, міського управління культури, архітекторів. Тоді ж мають бути прописані етапи та часові рамки їх реалізації. До слова, члени комісії планують ще до встановлення пам’ятника ініціювати питання про перейменування площі, де він буде знаходитися, на честь Степана Бандери.

@ За матеріалом "Press-Центру"


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також