Цеглиною у Рівному — по «швидкій»

543 0

Ми у соцмережах:

Цеглиною у Рівному — по «швидкій»

Минулої суботи на вулиці Соборній у Рівному затримали нетверезого чоловіка, який напав на карету екстреної допомоги — медики приїхали на виклик до його знайомого.

Юлія Дуднік, прес-офіцерка обласної поліції:

— Інцидент стався 22 липня близько 15.30 на вулиці Соборній в районі ремзаводу. Бригада «швидкої» приїхала на виклик для надання допомоги чоловіку, який втратив свідомість у квартирі. Натомість його знайомий, 37-річний житель Рівного, який знаходився поруч та ще й у стані алкогольного сп‘яніння, почав поводитися агресивно та неадекватно, нецензурно висловлюючись на адресу медиків. Коли після надання допомоги працівники «швидкої» вийшли на вулицю, то дебошир взяв у руки шматок будівельної цегли та кинув нею в лобове скло службового автомобіля медиків. Чоловіка утримували до приїзду поліцейських. За фактом хуліганства розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 296 КК України. У рамках кримінального провадження вилучили знаряддя злочину та записи із відеокамер. Досудове розслідування триває.

Андрій Бортнік, головний лікар Обласного центру екстреної медичної допомоги:

— Водії «швидкої» молодці, вгамували того чоловіка. Обов’язково їм подяки випишу. Це ж ким треба бути, щоб узяти каменюку і лупанути в лобове скло, ще й людям, які приїхали на допомогу!

Не скажу, що такі випадки у нас бувають часто, але один-два рази на рік таки трапляються історії з людьми у нетверезому стані. Ще кілька років тому, коли був депутатом облради, я порушував питання захисту медичних працівників. Вважаю, що потрібно на рівні Верховної Ради внести зміни в законодавство, щоб напад на медиків під час виконання ними своїх обов’язків розглядали так само суворо, як на журналістів чи поліцейських. Тобто  щоб не звичайне «хуліганство» дебоширам інкримінувати, а значно серйозніше покарання. Це ж може статися не тільки з бригадою «швидкої», а й у будь-якому приймальному відділенні будь-якої лікарні.

Я сам, як лікар-хірург, знаю такі історії: доставляють людину в нетверезому стані, надають допомогу, але потім пацієнта раптом клинить і він починає ображати медиків та кидатися на них. Бригадам «швидких» також потрібні індивідуальні засоби захисту — хоча б газові балончики чи протишок. Обласна рада тоді моє звернення прийняла, але відтоді це питання так і «зависло».

З найбільш резонансних нападів на працівників «екстренки» у Рівному — побиття фельдшера біля кафе на вулиці Вишиванки (тоді ще Орлова) у грудні 2021-го. «Швидку» викликали до відвідувача, якому стало зле, а його товариш вдарив фельдшера в обличчя, вибив ящик з медикаментами та почав добивати медика ногами. Потерпілий отримав пошкоджені зуби та закриту черепно-мозкову травму. А влітку 2018-го інший хуліган зламав носа лікарці «швидкої», яка прибула на виклик про ДТП на вул. Білій, щоб допомогти його пораненому товаришу. В обох випадках нападники були напідпитку.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також