Цікаві й корисні наукові факти про серце

5409 0

Ми у соцмережах:

Цікаві й корисні наукові факти про серце

Серце — головний м'яз організму, працює без перебоїв і відпусток. Воно починає працювати вже на четвертому тижні вагітності і не припиняє битися до самої смерті людини. Подбати про серцевий м'яз, підтримувати його працездатність — значить подбати про своє здоров'я.

Серце

Повільне серце

Прискорений пульс швидше зношує серце і сприяє відкладенню бляшок в артеріях. Серцевий м'яз чутливо реагує на емоції. Легке запаморочення, нестача повітря, емоційний сплеск, безперестанний тупий, ниючий, колючий або давлячий біль повинні насторожити і змусити перевірити пульс.

Як болить "розбите серце"

Люди, зайво чутливі до фізичного болю, так само відчувають його і при соціальних невдачах. А ті, про кого кажуть, що він "черствий" і "нечутливий", можуть терпіти біль з найменшими втратами для себе. Фізичний біль можна розділити на складові: сенсорне сприйняття і емоційне забарвлення. Але обидва компоненти при цьому генерує одна і та ж зона мозку. Якщо мозок сприйняв ситуацію як надзвичайно неприємну, включаються ділянки мозку, відповідальні за сенсорне сприйняття болю. Тоді душевні страждання стануть цілком реальними відчуттями.

Алкоголь для серця

Деякі люди вживають алкоголь у невеликих дозах, але він все одно провокує розвиток захворювань серця, тоді як іншим алкоголь може бути навіть корисним. Результати досліджень довели, що помірні дози вина або пива володіють захисними властивостями проти розвитку захворювання серцевого м'яза. Один келих на добу може надати позитивний ефект: запобігає виникненню атеросклерозу, знижується артеріальний тиск, алкоголь знижує ризик формування тромбів і розвиток серцевого нападу. Незважаючи на це, вживати алкоголь як засіб для поліпшення роботи серця лікарі не рекомендують, оскільки побічних ефектів набагато більше.

Під захистом гормонів

Молоді жінки не страждають від інфарктів та інсультів, але з віком ризик виникнення цих захворювань збільшується. Річ у тім, що серцево-судинну систему жінок захищає естроген. Він знижує кількість холестерину в крові, захищає стінки судин від атеросклерозу. Але коли у жінки настає менопауза, рівень цього гормону в організмі падає, і захист знижується.

Велике серце

Кардіоміопатія — збільшене в розмірах серце, яке не поміщається в грудній клітці, по-іншому називають бичачим серцем. Це захворювання може розвинутися в результаті перенесеного міокардиту або при недолікованих вірусних захворюваннях. Бичаче серце — захворювання, яке повністю піддається лікуванню, важливо лише вчасно звернутися до фахівця. Його симптоми: нестача повітря, тахікардія, задишка. У групі ризику: гіпертоніки і ті, хто професійно займається спортом.

Як сигарета змінює форму серця

Американські дослідники з'ясували, що через сигаретний дим поділ клітин у серцевому м'язі змінюється і у нього стає інша форма. Пов'язано це з тим, що нікотин збільшує кількість кортикостероїдів, адреналіну і норадреналіну. Ці речовини роблять частішим серцебиття, збільшують обсяг м'яза, підвищуючи серцебиття, прискорюють скорочення міокарда. Серце курця скорочується частіше, що призводить до його деформації. Але через те, що судини під дією нікотину звужується, достатню кількість кисню воно не отримує.

Нічний інфаркт

Своєчасна лікарська допомога вкрай необхідна для людей, які перенесли інфаркт. Разом з тим, американські вчені провели дослідження і з'ясували, що серед людей, яких доставляють в лікарню з цим захворюванням в нічний час, смертність на 13% вища, ніж серед тих, хто лягає в клініку в денний час. Фахівці з'ясували, що ті пацієнти, яких привозили в лікарню в робочий час, отримували допомогу в середньому за 56 хвилин, а в нічний час — за 72 хвилини. Це і вплинуло на кількість померлих.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також