Ціни зростатимуть, але повільніше, ніж у вересні

1557 0

Ми у соцмережах:

Ціни зростатимуть, але повільніше, ніж у вересні

Вересень змусив українців серйозно переглянути сімейний бюджет. Майже одночасно різко підскочили ціни на гречку і молочні продукти. За ними попрямували і решта продуктів — сир, яйця, «борщовий набір», яблука, банани. Дорожчали і хлібобулочні вироби, окрім «соціальних» сортів хліба. На жаль, вересневим подорожчанням справа не обмежиться, адже експерти обіцяють в жовтні новий виток зростання цін на продукти. Щоправда, не такий різкий, як у вересні. «Я не бачу підстав для того, щоб ціни зростали більш ніж на 5-6%, максимум на 8% протягом року», — відзначив Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, і додав, що підвищення цін на продукти — загальносвітова тенденція: «У Європейському Союзі хліб подорожчав приблизно на 17%, м’ясо — на 15%. Ціна на молоко зросла приблизно на 10%».

Ціни на м’ясо не зміняться Вересень ознаменувався подорожчанням свинини та яловичини в середньому на 4-5 гривень за кілограм. Експерти пояснюють, що це пов’язано з подорожчанням кормів. Традиційно за свининою і яловичиною підтягнулася й курятина — за тушку тепер просять не 17,5-18, а 19-19,5 гривні за кг. За словами експертів, поки що нових причин для подорожчання (та й для зниження цін) немає, тому в жовтні вони залишаться на такому ж рівні. Якщо тільки не буде різкого ажіотажного попиту або різко не впаде курс гривні.

Ціни на молоко і сири й надалі зростатимуть З перших чисел вересня ціни на молочні продукти стрибнули вгору, і тепер молоко коштує 7-7,8 гривні за літр (було 5-5,5), кефір — 7,5-8 гривень за літр (було 6-7), сир — 30-35 гривень за кг (було 25-30). Причина цьому — спекотне літо, через яке подорожчали корми. До того ж восени стабільно знижуються надої. На думку експертів, молочні продукти і далі дорожчатимуть у середньому на 5% в місяць. Найсуттєвіше подорожчали тверді сири — в середньому на 10%. У жовтні ціна на сир не повинна піднятися більш ніж на 5%, як і на всі молочні продукти, — інакше їх просто перестануть купувати. Це подорожчання стосуватиметься сиру вітчизняного виробництва. Дорожчі імпортні ж залишаться за старими цінами, адже на їхню вартість впливає курс валют, який, на думку наших експертів, сильно змінюватися не буде.

Подорожчають рис і борошно У вересні гречка продовжувала дорожчати (нагадаємо, що в серпні вона підскочила з 8-9 до 13-14 гривень за кг) — подекуди зустрічалися ціни до 16 гривень за кг. Але до кінця місяця ціни почали потихеньку знижуватися і поки перебувають в межах 12-14 гривень за кг. Директор консалтингової компанії «Проагро» Микола Верницький пояснив зростання цін на гречку тим, що крупа нового урожаю ще не встигла надійти в продаж, а старий вже був розкуплений — ця нестиковка і призвела до паніки та, відповідно, зростання цін. «До того ж, через неврожай гречки в Росії зросли експортні ціни, які потягнули за собою і внутрішній ринок. Хоча нового урожаю нам повинно вистачити, так що ціни будуть в межах 12-14 гривень», — вважає експерт. А ось рис подорожчає на 5-10%, вважає експерт, оскільки ціни на нього прив’язані до цін на зерно, а вони зростуть. «Урожай зернових у нас, на мою думку, достатній, але є неврожай у світі і високі світові ціни, які впливають на вітчизняні. Йде експорт зерна до Росії, це теж змушує піднімати ціни на внутрішньому ринку», — говорить гендиректор «Укрхлібпрому» Олександр Васильченко. На його думку, ці чинники підняли ціни на борошно у вересні з 3-4 до 6-7 гривень за кг, але в найближчий місяць якихось особливих змін відбутися не повинно. У жовтні подорожчають і макарони — на 5-10%.

Зростання цін на хліб стримають ”Хоча зерно, а за ним і борошно, достатньо підросли в ціні, подорожчання «соціальних» видів хліба стримується в адміністративному порядку. Правда, батон згідно із законом не належить до хліба, на який ціни регулюються, тому в окремих регіонах ціна на нього піднялася приблизно на 10%», — говорить О.Васильченко. Інші хлібобулочні вироби також дорожчають, наприклад, печиво — на ті ж 10% . На думку експерта, в жовтні вартість «соціальних» сортів хліба не повинна змінитися — її продовжуватимуть утримувати.

Ціни на овочі і фрукти визначатиме імпорт Що буде з цінами на «вітаміни» в жовтні, розповів представник проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні Федір Рибалко. В останні тижні на ринках був ажіотаж на овочі «борщового набору», що призвело до зростання цін на них. Ціни будуть зростати (у жовтні на 10-15%), поки овочі з цього набору не почнуть імпортувати — ті, що привезли, будуть дешевші за вітчизняні. У результаті є шанс, що до кінця жовтня українські овочі коштуватимуть на 10% менше, ніж сьогодні. Огірки-помідори в жовтні подорожчають — закінчиться сезон цих вітчизняних овочів (як ґрунтових, так і тепличних) і ринок заполонить дорогий імпорт. Протягом місяця ціни зростуть на 30%, і огірки коштуватимуть 8-10,5 грн., помідори — 6-8 гривень за кг. Кабачки, баклажани і перець в жовтні вже «відійдуть», а тому подорожчають на 30% — до 8-9 гривень за кг. У жовтні з полиць зникнуть кавуни з динями, але ціни на них зростати не будуть, адже з холодами впаде попит, і торговцям треба буде збувати товар за хорошими цінами. Більш-менш стабільними залишаться ціни на груші і сливи, хоча до кінця жовтня, вслід за імпортними цінами, можуть злегка піднятися і вітчизняні. Ціни на яблука теж стабільні — їхній урожай достатній, і коштувати вони будуть 5-7 гривень за кг. А ось виноград може і подорожчати — на гривню-дві за кг. Також зростуть ціни на банани та апельсини — традиційно восени на них зростає попит. Прогноз експерта: банани будуть від 13 і апельсини від 16,5 грн./кг. А лимони вже подорожчали — з 20 відразу до 30 гривень за кг. Попит підвищився через простудні захворювання. Але в жовтні очікуються постачання нового урожаю, зокрема з Туреччини, тому ціни можуть впасти на 20-30%, до 21-24 гривень за кг. Інший затребуваний антигриповий продукт — часник — зараз коштує 30-35 гривень за кг. А оскільки в Китаї (це наш основний постачальник) нині неврожай, то ціна на нього однозначно не буде нижчою.

Соняшникова олія подорожчає на гривню Експерти очікували, що ціни на соняшникову олію у вересні будуть стабільні, але прогноз не виправдався: замість 10,8-11 гривень тепер ми платимо за літр 11-11,5 гривні. За словами М.Верницького, на наші ціни серйозно вплинули світові розцінки на різні види олії. «І поки не почалася активна переробка насіння соняшника нового урожаю, а це буде в листопаді, ціни можуть піднятися ще на 10%», — вважає експерт. Якщо такий прогноз виправдається, в жовтні за літр соняшникової олії нам доведеться платити вже 12,1-12,65 гривні.

Цукор — 7 гривень за кілограм Особливих змін на полицях з цукром не відбулося, незважаючи на прогнози М.Верницького, який припускав зниження середньої ціни до 8 гривень за кг. Наші виробники дуже неохоче знижують ціни, навіть якщо приходить новий урожай, який вже точно примусить їх поміняти цінники. Втім, в окремих марок все-таки були зниження, просто це відбулося не так масово, як передбачалося. Середня ціна кілограма «солодкого піску» нині становить 8,5-9 гривень за кг, хоча зустрічаються ціни і близько 10-11 гривень за кг. У жовтні ж, через зростання виробництва нового цукру, ціна на нього знижуватиметься. Прогноз експерта — середня ціна на рівні 7 гривень за кг.

Ціни на яйця не зміняться Після значного (з 3-4 гривень за десяток до 7-8 гривень) вересневого подорожчання, ціни на яйця повинні «завмерти». «Влітку попит був низький, а ринкова вартість — нижча за собівартість. Тепер все в нормі: поточна ціна адекватна до тих витрат, які мають виробники, — пояснює голова ради директорів Союзу птахівників Олександр Бакуменко, — Так що яких-небудь змін у вартості очікувати не варто».

Одяг і техніка Жовтень, як і вересень, не обіцяє яких-небудь особливих змін в цінах на одяг, взуття і техніку. «Осінню колекцію вже в основному завезли, — розповідає керівник аналітичного департаменту агентства «ААА» Марія Колесник,— в жовтні буде лише незначне підвезення товару, і ціни на нього не відрізнятимуться від вересневих». Що ж до побутової техніки, то значних коливань цін не передбачається. За словами Олександра Жолудя, такі затребувані влітку кондиціонери подешевшають — поточні знижки на них — 10-15%, пізніше можуть досягти 25-35%. Деякі експерти вважають, що незначне зростання роздрібних цін на всю техніку таки може відбутися, і пов’язують цей прогноз з виборами в місцеві ради, які можуть спровокувати курсові коливання впродовж місяця.

”Діло».

Довідка «РВ» За даними Рівненського обласного управління статистики, протягом січня-серпня цього року харчі та безалкогольні напої подорожчали на 1,8%. Найсуттєвіше зросли ціни на гречані крупи — в 2,2 раза. На 19,4-10,9% подорожчали цукор, кисломолочні продукти, фрукти, на 9,6-3,9% — макаронні вироби, хліб, м’ясо птиці, олія, масло, сири. Алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 10%, тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 16,1%, у т.ч. плата за природний газ — в 1,5 раза, квартиру — на 30,4%. У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 5,6%, що в основному зумовлено подорожчанням санаторно-курортних та амбулаторних послуг (на 14,9% та 10,5%).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також