Турбота про землю, техніку та людей — обов’язкове правило у Кластері «Волинь»

652 0

Ми у соцмережах:

Турбота про землю, техніку та людей — обов’язкове правило у Кластері «Волинь»

У Рівненській області ось уже 4 роки працює Кластер «Волинь», що входить до Групи компаній «VITAGRO». Підприємство орендує понад 16 тисяч гектарів землі у 44 населених пунктах і виплачує орендну плату 6,5 тисячі пайовиків.

Цьогоріч у господарстві посіяли з основних озимих культур ячмінь, ріпак, пшеницю та жито. Уже зібрано всі ці культури із високою врожайністю. У структурі пізніх культур необхідно обмолотити понад 4300 гектарів соняшнику, 4200 сої і 2400 гектарів кукурудзи. Аграрії розраховують на гарний врожай.

— Ми, як і вся Україна, переживаємо не легкі часи і з розумінням ставимося до нових викликів сьогодення. У зв’язку із такою загальнодержавною ситуацією ми змінили підходи до роботи. На 2022 рік було підкореговано і змінено структуру посівних площ. Через проблеми із реалізацією нашої продукції, з експортом її за кордон ми, як і інші аграрії України зробили ставку на менш об’ємні, але рентабельні культури. Зокрема, було збільшено площі сої, соняшнику. Сподіваємося, що це дасть позитивні результати. Враховуючи особливості умов господарювання нашого підприємства і складність ґрунтів, які ми орендуємо, вартість пального значно вплинула на нашу роботу і прибутковість, — розповідає директор Кластеру «Волинь» Олег Шаргородський.

Директор Кластеру «Волинь» Олег Шаргородський

З початку військових дій на території держави з підприємства мобілізовано 7 працівників — це охоронці, механізатори, спеціалісти підприємства, які захищають цілісність держави. А Кластер «Волинь» паралельно із вирощуванням основних культур, збором урожаю та обробітком землі допомагає воїнам.

Головний інженер Кластеру Василь Жаборецький демонструє порядок, що панує у тракторному парку, та розповідає, що вся техніка справна і максимально залучена до збору вирощеного врожаю.

Головний інженер Кластеру Василь Жаборецький

Тривають осінньо-польові роботи, тож вся техніка виїхала в поле. Основна база в нас у селі Верба. Тут знаходиться понад 120 одиниць техніки. Це трактори, автомобілі, причіпна техніка. Маємо сучасну сівалку «Хорш Маестро», два автомобілі «Вольво» нам надали для перевезення зерна. Зараз триває збір пізніх зернових, тож всі сили спрямовуємо на це. За останній час ми зробили ангар для ремонту комбайнів. Якщо раніше зберігали та ремонтували техніку просто неба, то зараз механізатори виконують всі роботи в теплі та затишку. Це значно комфортніше. Для кожного агрегата, машини відведено час для ремонту та обслуговування, тож все робиться якісно, вчасно, щоб не було перебоїв у роботі.

Зараз важко всім. Люди змушені працювати значно більше. Щоб замінити працівників, які воюють, комбайнерів садимо на трактори, і навпаки. Ми й ЗСУ допомагаємо. Передали солдатам на фронт два КамАЗи з причепами і «Ниву Шевроле», надавали допомогу дизпальним і запчастинами. За зверненнями та запитами сільських рад забезпечували блокпости всім необхідним. Ми розуміємо, що зараз всі сили потрібно сконцентрувати для перемоги. Бо тільки спільно ми зможемо її здобути, — впевнений Василь Жаборецький.

Попри війну Кластер «Волинь» продовжує співпрацю із пайовиками і орендодавцями. Триває виплата орендної плати за 2022 рік, і її розмір порівняно із попередніми роками не зменшили. При цьому розширили спектр продукції, якою можуть скористатися пайовики. Це гроші, зерно, борошно, соняшникова олія, цукор. У скрутний час господарство надає допомогу громадам, на території яких працює.

— Життя триває, і ми продовжуємо роботу з вивчення особливостей грунтів. Змінюємо структуру посівних площ, вишукуємо високорентабельні культури, сорти, гібриди, змінюємо систему живлення, захисту рослин, працюємо над тим, щоб отримати хороший фінансовий результат. А ще ми складаємо плани на майбутнє, — розповідає Олег Шаргородський. — Хочемо максимально використати нові технології по всіх культурах. Бо кризові умови вимагають вчитися застосовувати новітні методи, починаючи від систем живлення, систем захисту, набору техніки, методів грунтообробки. Тому агрономічна служба Кластеру спрямовує на це всі зусилля. У нас немає іншого шляху як вчитися, впроваджувати і отримувати кращі результати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також