Туристів кличуть в Острог милуватися лебедями, але без хліба (ВІДЕО)

3001 0

Ми у соцмережах:

Туристів кличуть в Острог милуватися лебедями, але без хліба (ВІДЕО)

На Нетішинському водосховищі, що в Острозі, на межі Рівненської та Хмельницької областей зимують лебеді. Птахи прилітають сюди не лише з регіону, а й із сусідньої Білорусі, Польщі та навіть з Латвії. На лебедях-іноземцях орнітологи фіксують відповідні мітки.

 Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Цьогоріч з настанням морозів лебеді знову злетілися на водосховище Хмельницької АЕС, що розташоване біля Острога. Воду використовують для охолодження реакторів і взимку вона не замерзає. Цим водойма приваблює птахів, а ті – туристів.

"Ми приїхали у справах, а це просто поряд, 500 метрів. Я тут ніколи не була, вирішили сюди заїхати. Настрій дуже позитивний, побачити таку красу взимку у два рази позитивно", – каже туристка Наталія Андріюк.

Протягом десяти років орнітологи фіксують зимівлю на озері птахів з Польщі й Білорусі. Їх визначають за кільцевими мітками.

Цьогоріч бачили пернатих з Латвії та Румунії, – каже орнітолог Владислав Гедзюк. В останнього була біла шийна мітка. А в січні вперше в Україні сюди випустили двох лебедів із жовтими шийними мітками. Їх привезли з замерзлої водойми у Сарнах.

"Також цікаво буде побачити, куди вони далі будуть прямувати, де гніздитися і, якщо хтось кільце побачить чи шийну мітку, було б добре це фотографувати, наскільки це можливо і повідомляти орнітологам. Багато хто б'є на сполох, що це ви мучаєте лебедів, нащо їм це все на шию чіпляти. Але є науково підтверджено, що не заважає життєдіяльності ця мітка", – акцентує Владислав Гедзюк.

За лебедів на водосховищі АЕС не варто перейматися, – пояснює представниця природного парку "Дермансько-Острозький" Оксана Головко. Зими тепер м'які й безсніжні, а ракоподібних і рослин – тут достатньо.

Науковиця каже, що в цих місцинах зимує багато видів птахів, серед яких і червонокнижні. Туристам готові провести екскурсії.

"Є все обладнання для спостереження за птахами. Такі тури організовуються, ми будемо раді бачити людей і розповісти їм про різноманіття птахів цієї водойми. Лебедям, якщо їх годувати правильно, цілком нормально. Єдине: не можна годувати хлібом, якщо хочете допомогти птахам. Може бути зерно, перлова каша, відварені овочі, зелень", – роз'яснює завідувачка науково-дослідного сектору НП "Дермансько-Острозький" Оксана Головко.

За словами орнітолога Владислава Гедзюка, лебеді потребують підгодівлі у сильні морози, коли їм важко знайти собі корм. Втім, через надмірну увагу й опіку туристів можуть бути й негативні наслідки – птахи розучаться шукати їжу самотужки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також