У чому сила мощів?

2264 0

Ми у соцмережах:

У чому сила мощів?

Стільки святих, зібраних в одному місці, а в лаврських печерах їх 122, немає, мабуть, більше ніде у світі. Причому більша частина з них — нетлінні мощі. Вчені, починаючи з XVII століття, намагалися пояснити цей феномен, та й взагалі розібратися, у чому насправді сила мощів. У наш час чого тільки не придумували вони в пошуках ключа до розгадки: опромінювали зерна пшениці радіацією, заражали воду мікробами... Але після «терапії» мощами на пшениці не залишалося ані сліду радіації, а мікроби з води загадковим чином зникали.

Святі мощі діють і на атеїстів Ольга Чорна, православна з Курська, за дослідженнями вчених не стежить, вона точно знає: якщо з вірою звернутися до святого з молитвою і хворою частиною тіла прикластися до мощів — станеться диво. — Мені хотіли ампутувати руку, у Москві світила медицини нічого не могли зробити, а панотець однієї з церков нашого міста сказав: «Ти їдь у Київ, у Лавру, до Агапіта, він допоможе». І допоміг, як бачите, — жінка посміхається, показуючи руку, яку хотіли ампутувати. — Сьогодні сюди привезла всю родину, я вважаю, що кожен православний повинен хоча б раз у житті побувати в цьому святому місці. Отець Георгій кілька років проводить екскурсії по лаврських печерах. За цей час він чув від людей чимало історій про чудесні зцілення мощами. Деякі з них відбувалися в нього на очах. — У моїй групі був батько з дочкою, вони з Владивостока приїхали. Тато ввесь час квапив дочку, мовляв, швидше дивися, на літак спізнюємося, — розповідає екскурсовод. — Дівчинка зупинилася біля Даміана-цілителя і помолилася за тата. Чоловік відразу змінився на обличчі. Каже: «В мене спина перестала боліти». Виявляється, до цього в нього були постійні болі у хребті. Кілька років тому він знову приїжджав. Святі мощі діють навіть на атеїстів. Один чоловік часто сюди приходив, при цьому говорив: «Я не вірю в Бога, але коли постою біля мощів Іллі Муромця, почуваю себе краще, головний біль зникає». А кілька років тому був дивний випадок, сліпу дитину привезли. Її поклали на раку (труну) з мощами святого Агапіта буквально на п’ять хвилин, і до дитини зір почав повертатися. Зараз на 90% відновився.

Як святого польська вдова спокушала У кожного святого, висловлюючись світською мовою, своя спеціалізація. Найбільше, за словами отця Георгія, люди йдуть до Антонія Печерського — засновника Лаври, до Агапіта (якого зцілив від смертельної хвороби Володимир Мономах), Нестора-Літописця — особливо студенти під час сесії, святий літописець вважається заступником наук. Все більше людей приходить до Іоанна-Дитини — моляться, якщо Бог дітей не дав, а преподобного Еразма просять позбавити від депресій. — Преподобний Еразм сам пережив смуток, але його ченці вимолили, — розповідає отець Георгій. — Ви знаєте, що смуток — це смертний гріх? Є формула — смуток призводить до відчаю, а відчай — до самогубства. Святий Еразм був багатою людиною, але свій маєток пожертвував на прикрашання храму Успіння Божої Матері. Після чого йому біс вселив, що він дарма це зробив, що міг свої багатства використати з більшою користю, наприклад, роздати жебракам. Він впав у смуток на багато років. Але одного разу йому приснився сон, у якому Божа Мати сказала: «Ти прикрасив мій дім, я прикрашу твоє перебування в Царстві Сина Мого». Наступного дня після цього Еразм постригся в ченці, а через три дні помер. А от Мойсей Угрін, — показує отець Георгій на карті Ближніх печер місце, де спочивають мощі святого (він, до речі, тут найдревніший — помер ще в 1043 році). — Йому моляться про порятунок від блудної пристрасті. Мойсей сам пройшов випробування нею. Він угорець, був дружинником князя Бориса Володимировича. Після того як у 1019 році Київ захопив польський король Болеслав, Мойсей потрапив у полон і став в’язнем багатої польської вдови. Вона була вражена його красою і хотіла, щоб він став її чоловіком. Початку схиляла його до шлюбу, але Мойсей у серці був ченцем, відмовився від пропозиції вдови і таємно постригся в ченці. Відкинута вдова за це наказала спотворити і покалічити Мойсея. Звільнившись у 1025 році з неволі, Мойсей прийшов у Лавру і прожив тут ще десять років.

Ілля Муромець: 177 см зростом і велика борода Поруч з Іоанном-Дитиною спочивають мощі Іллі з граду Мурома. Хоча досі є історики, які піддають сумніву саме існування билинного богатиря. Однак ще в 1988 році, досліджуючи останки святого, вчені підтвердили, що це реальна людина і що це реальний герой, тому що стан його мощів підтверджує сюжети билин. Ілля Муромець був за тими часами справді богатирського зросту — 177 см. За словами вчених, у нього була неймовірно розвинена м’язова система, а це свідчить про те, що людина часто застосовувала фізичну силу. Дослідники навіть побачили, що в молодості в богатиря були проблеми з хребтом, а відповідно до легенд, Муромець до 30 років взагалі не ходив. Сліди від боїв — кілька переломів ребер і правої ключиці. Відомому судмедексперту Сергію Нікітіну вдалося реконструювати вигляд билинного богатиря. Судячи зі спеціально відлитого погруддя, це чоловік років 50 (саме в цьому віці він і помер), лисий і з великою бородою. Досліджуючи мощі 54 святих, вчені дійшли висновку, що за життя вони були занадто виснажені постами і важкою роботою. У деяких виявилися захворювання опорно-рухового апарату. Наприклад, святий Агапіт через деформацію правої стопи кульгав.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також