У Дубні встановлюють орган у костелі

730 0

Ми у соцмережах:

У Дубні встановлюють орган у костелі

В римо-католицькому костелі на Рівненщині встановлюють орган — перший в області у діючій культовій споруді. Гроші на його купівлю й доставку в Дубно зібрала релігійна громада Німеччини.

Орган, який датують другою половиною ХХ століття, монтують майстри із Закарпаття і Луцька. Про це Суспільному розповів настоятель костелу святого Йоана Непомука в Дубні Гжегож Оважани.

Орган, якому понад 50 років, Дубенській релігійній громаді подарували парафіяни з Німеччини у червні 2023 року. Його встановлюють у костел святого Йоана Непомука два майстри. Звук музичного інструменту налаштовує Шандор Шрайнер із Закарпаття:

- Орган електропневматичний, це означає, що в ньому є і магніти, є і пневматика, пневмос — тобто повітря. Орган має 12 регістрів, два мануали й педаль. 744 трубки в ньому, є дерев’яні й металеві, напівзакриті і закриті, є флейтові.

Зі слів майстра з Луцька Петра Сухоцького, під час монтажу виявили, що в органу не вистачає 65 деталей:

- Допоміг нам майстер з Румунії. Один регістр знайшов теж від німецького органа, а другий регістр довелося трохи переробляти, і деякі труби, яких не вистачало, виготовили нові.

Настоятель костелу святого Йоана Непомука Гжегож Оважани розповів, що в храмі був інший орган, який знищила радянська влада. Новий встановлюють для того, щоб він звучав під час богослужінь.

За даними Гжегожа Оважани, це буде перший орган на Рівненщині в діючому костелі.

- Це дуже радісна новина. Парафіяльна спільнота активізувалася, люди хотіли допомогти, щось принести, піднести, привезти — кожен хотів зробити свій внесок.

Змонтувати й налаштувати орган планують до травня 2024 року, повідомив Гжегож Оважани. У планах — також організовувати концерти органної музики, щоб інструмент звучав не лише під час богослужінь.

Орган в Дубні стане другим таким інструментом в області. Перший встановили у 1980-х роках в залі камерної та органної музики в Рівному, це будівля колишнього костелу Святого Антонія Падуанського. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також