У філармонії поставлять оперу. Міні…

1227 0

Ми у соцмережах:

У філармонії поставлять оперу. Міні…

Наступного вівторка обласна філармонія відкриє свій новий концертний сезон. Цього разу він буде відбуватися під гаслом "дорогу молодим". За словами художнього керівника філармонії Сергія Кульчинського, ця концертна структура у новому році планує регулярно запрошувати цікавих молодих артистів, які вже встигли заявити про себе. А ще у новому сезоні уся філармонія буде намагатись "здійснити диво" — знайти гроші на придбання нового рояля. Це, якщо говорити про інструмент преміум-класу, мільйон гривень.

Щодо молоді, то ці імена широкому загалу майже нічого не скажуть, а ось музикознавці вже можуть багато про цих молодих людей розповісти. Зокрема, на відкритті сезону 1 жовтня гратиме скрипалька Богдана Півненко — донька художника Івана Марчука, який планував найближчим часом презентувати у Рівному свою персональну виставку. Допомагатиме Богдані Андрій Ільків — один з найкращих українських концертуючих трубачів, який навчався в Рівному.

Богдана Півненко
Також у жовтні твори Баха та Моцарта зіграє тріо молодих талантів. Це кияни Назар Стець (контрабас), Ігор Єрмак (флейта), Орест Смовж (скрипка). Усі солісти працюватимуть на сцені у супроводі камерного оркестру обласної філармонії. Одесита Георгія Матвіїва у Рівному могли вже бачити любителі джазової музики — він представляв свій джаз на бандурі під час "Art Jazz Cooperation" два роки тому. Четвертого листопада лауреат 30 міжнародних конкурсів зіграє авторську музику на сцені залу камерної та органної музики. У цьому ж місяці, а саме 11 числа, музиканти та композитори відзначать 100-річчя від дня народження лауреата Сталінської премії Германа Жуковського, композитора і уродженця Радивилова. А ось кінець місяця пройде під знаком акустичної гітари — в органному залі відбудеться п'ятий фестиваль класичної гітарної музики "Осінні фарби", яким опікується соліст філармонії Юрій Стасюк. Але найголовнішим і, мабуть, найскладнішим заходом першого півріччя стане унікальний проект "Камерна опера у філармонії". На відносно невеликій сцені хочуть за один вечір показати дві міні-опери — "Капельмейстер, або Диригент оркестру" Домініко Чімароза та "Покоївка-коханка" Джованні Перголезі. Обидва твори — комічні, а всі партії у них виконуватимуть місцеві артисти. Відбудеться це шоу 19 грудня. Постійно відбуватимуться проекти органістки Катерини Огаркової, тим більше, що минулого сезону вдалося частково відремонтувати орган, отже, звучить він тепер, мабуть, краще. Колишня перша скрипка оркестру Михайло Іванів 23 січня дасть сольний концерт, які найвідоміший класичний музикант робить вкрай рідко. Це щодо музичних планів. А ось із господарських з минулих років залишилось кілька проблем. Найглобальніша — капітальний ремонт залу камерної та органної музики, в якому раніше регулярно лише замазували тріщини. Невідомо, чи вдасться це зробити і цього разу. Як і те, чи виділять бюджетні гроші на придбання нового фортепіано — старий інструмент вже непридатний для гри визнаних піаністів, які заїжджають в Рівне із завидною регулярністю. Тому у філармонії вже давно всерйоз розглядають питання благодійного збору грошей для купівлі інструменту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також