У Гощі віднайшли залишки посуду, знарядь праці та поховання мідного віку

1378 0

Ми у соцмережах:

фото Олексія Войтюка

Другий рік у селищі Гощі проводять розвідкові археологічні роботи. Цьогоріч у розвідковій траншеї учасники археологічної експедиції під керівництвом Олексія Войтюка працюють з 27 серпня. За цей час знайшли багато цікавого.

Керівник обласної археологічної експедиції Олексій Войтюк розповів, що родзинкою цьогорічних розкопок є поховання мідного віку:

фото Олексія Войтюка

– Ми знайшли людину, яка лежить у могилі скорченому вигляді й пошкоджена. Проте пошкоджена вона була ще раніше, це таке ритуальне покладення, щоб мертві не заважали живим. Нині знахідка знаходиться у своїй могильній ямі, поки ми фіксуємо усі деталі. Під похованням ми знайшли шар попелу, то будемо більш детально досліджувати, можливо там знайдемо ще щось. Рештки поховання спочатку відправимо до Києва на аналіз, де антропологи визначать вік та стать людини, а потім кістяк повернуть на Рівненщину. Він зберігатиметься в обласному краєзнавчому музеї.

Також під час розвідкових робіт знаходили елементи кераміки різних періодів, від мідного віку (6-4 тисячоліття до нашої ери) до періоду Київської Русі (11-13 століття). Найчастіше ми знаходимо залишки горщиків. Вже почали попередню камеральну обробку знайдених фрагментів. Можливо, вдасться реставрувати одну посудину сьомого століття, але ще треба буде більш детально дослідити це в лабораторії. Ще знаходили крем’яні знаряддя праці.

фото Олексія Войтюка

Все, що знайшли під час розвідкових робіт у Гощі, буде експонуватися в обласному краєзнавчому музеї. Олексій Войтюк розповів, що цього року розвідкові роботи декілька днів проводили у Здолбунівському районі та протягом липня працювали у Пересопниці Рівненського району.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також