У Клеванського замку буде новий господар?

1689 0

Ми у соцмережах:

У Клеванського замку буде новий господар?

Долею Клеванського замку перейнялися активісти громадської організації товариства ЩИТ. Молоді люди впродовж останніх років з власної ініціативи прибирають на території замку і захищають його від розкрадання. Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук зацікавився співпрацею з молодіжною організацією.

— У 2000 році клеванська молодь вирішила взяти під опіку замок князів Чарторийських, який перебував у занепаді, — розповідає засновник ЩИТа Віктор Алексійчук. - Замок на той час був напівзруйнований, місцеві люди розбирали його стіни і забирали цеглу, зривали покрівлю, руйнували двері та вікна. Згодом молодь створила громадську організацію, метою діяльності якої на сьогодні є пропаганда спорту та збереження історичних пам’яток нашого краю. Товариство ЩИТ було засноване в Острозькому районі, адже тут чи не найбільше пам’яток історії. А оскільки я сам родом із Клеваня, то ми створили й тут осередок нашого товариства. Отримали від селищної ради дозвіл наводити на території замку лад і охороняти його, а також відкрили торговельну точку з продажу сувенірів та буклетів на історичну тематику. Активісти організації власними силами впродовж кількох років прибирали на території замку, проводили тематичні екскурсії, видали буклет про пам’ятку історії. У 2005 році тодішній голова облдержадміністрації уклав орендний договір на замок з будівельною компанією «Інвестжитлобуд». Та, за словами Віктора Алексійчука, з травня 2005 до сьогодні у замку, окрім туристів та членів ЩИТа, ніхто не з’являвся. А на численні звернення активістів ЩИТа щодо узаконення своєї діяльності на території замку від влади приходила одна відповідь: замок передано у користування ТзОВ «Інвестжитлобуд» і використання його сторонніми організаціями не є можливим. Наприкінці 2008 року вже інший голова облдержадміністрації — Віктор Матчук — розірвав договір оренди із ТзОВ «Інвестжитлобуд» і замок став «нічийним». Активісти ЩИТа знову поновили у ньому свою діяльність. — Ми проводимо тематичні вечори, збираємо старі фото на замкову тематику, плануємо створити невеличкий музей, — розповідає Віктор Алексійчук. — Також ми співпрацюємо з архітектором Оксаною Байцар-Артеменко, яка розробила програму реставрації замку. Щоб наша робота набрала офіційного статусу, ми плануємо отримати дозвіл на охорону пам’ятки архітектури. Нещодавно нам вдалося поспілкуватися з Віктором Матчуком, який схвалив і підтримав наші задуми. Наразі чекаємо офіційної відповіді.

Коментар Віктор Матчук, голова Рівненської облдержадміністрації: — Я зустрічався з представниками МСПГОТ ЩИТ і дещо ширше розглядаю варіант нашої співпраці з ними, тобто не лише охорони замку, а й часткового використання його приміщень. У них є плани, щоб зібрати якісь експонати і розмістити їх у замку, тобто зробити хоча б якийсь натяк на музей. Мені це дуже подобається, і я дав доручення посадовцям виїхати в Клевань, щоб подивитися приміщення замку, звернути увагу, які це люди, і в разі позитивних вражень передбачити хоча б невеличкі бюджетні кошти для того, щоб це не виглядало виключно як голий ентузіазм. Адже фінансова ситуація у потенційних інвесторів на сьогодні непевна, і вони не поспішають вкладати кошти у реставрацію замку. Тож пропозиція з боку ЩИТа дуже доречна.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також