У коледжах Рівного гроші ходитимуть за дітьми

1263 0

Ми у соцмережах:

У коледжах Рівного гроші ходитимуть за дітьми

Нещодавно до депутатів обласної ради звернувся Василь Царук, директор спеціалізованого коледжу, що на вул.Дубенській у Рівному. Він розповів про майбутні кардинальні зміни у фінансування закладу, які, вважає, можуть призвести до його знищення. Кабмін планує ухвалити закон, який передбачатиме, що такі заклади фінансуватимуться не з державного, а з обласного бюджету. Законопроект уже оприлюднено для громадського обговорення.

Василь ЦарукВасиль Царук, директор Рівненського фахового коледжу Національного університету біоресурсів і природокористування України:

— Таких коледжів в області близько десяти. Якщо брати до уваги наш коледж, то це 65 мільйонів гривень на рік. Є великі побоювання, що у результаті цієї реформи коледж просто перестане існувати. Хоч йдеться про 2030 студентів з різних областей України та понад сотню викладачів. Потрібно розуміти, що державі вигідна наша робота. Адже коледж готує молодших спеціалістів. Молоді люди після коледжу або одразу йдуть на роботу як спеціалісти середньої ланки, або продовжують навчання на ІІІ чи IV курсі університету. Також додам, що за результатними минулорічного вступу ми зайняли шосте місце в Україні за популярністю серед абітурієнтів.

Олександр Процюк, депутат Рівненської облради:

— Обласний бюджет точно не потягне фінансування коледжів. Це буде планомірне знищення навчальних закладів. Це рішення Міносвіти не є виваженим, а продиктоване бажанням зекономити кошти державного бюджету. Хоч з економічної точки зору — це абсурд.

Микола Кучерук, перший заступник голови Рівненської облради:

— Реформа передбачає, що частина ПТУ та коледжів буде входити у загальну систему освіти. За основу беруть модель діяльності ліцеїв. Йдеться про те, що діти навчаються у гімназії 9 класів. Це звичайна школа. Після цього з 10 по 12 клас діти мають навчатися в ліцеях. Це може бути заклад з академічними дисциплінами, після якого діти вступатимуть в університети, або в професійні ліцеї, де отримуватимуть робочі спеціальності. Прогнозуємо, що дітей, які продовжать навчання, буде 50 тисяч, з яких 30 тисяч підуть у колишні коледжі, а 20 тисяч залишаться при школах.

Зараз вступати у дискусії — це вносити смуту в реформу. Адже лише у вересні обласний департамент освіти має прорахувати як зміниться освітня мережа Рівненщини. Лише тоді можнап буде робити якісь висновки. Разом із тим, буде запроваджене прогресивне рішення — гроші будуть ходити за дітьми. Схоже у нас вже діє в лікарнях, коли держава платить кошти за конкретного хворого. Так само буде в освіті. Гроші ходитимуть за дитиною.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також