У Костополі переселенці прийшли у міськраду, бо їм боргують виплати

2345 0

Ми у соцмережах:

У Костополі переселенці прийшли у міськраду, бо їм боргують виплати

Переселенці у місті Костопіль сьогодні прийшли до міської ради, щоб зустрітися з представниками влади. Кажуть, що їм уже кілька місяців не виплачують допомогу на проживання як внутрішньо переміщеним людям. У обласному департаменті причиною затримки назвали технічний збій.

На розмову прийшли кілька десятків переселенців. Причиною візиту Суспільному назвали те, що впродовж кількох місяців перебування у місті вони жодного разу не отримали передбаченої державою допомоги на проживання.

- Я з квітня тут і ще ні разу не отримувала ніякої допомоги. Живу в гуртожитку, дах над головою є, нас харчують, все добре, але грошей немає, дитина хворіє. Кашель, нежить. Ходжу по людях, питаю, чи є в кого якісь ліки, прошу, щоб дали для дитини, — пояснила переселенка з Краматорська Євгенія Соколова.

У гуртожитку в Костополі живе й Надія Годлова, яка переїхала на Рівненщину з Сіверська.

- Снідаємо, обідаємо і вечеряємо в їдальні. Звісно, діти хочуть і цукерок, і всього іншого. За те, що отримуєш якісь копійки дитячі, щоб в парк вийти, їх покатати, хоч якусь цукерку купити, помідору чи полуницю. Якщо мені треба каша, памперси, серветки, я звертаюся до нашого волонтера. Величезне дякую, завжди в усьому допоможе, — сказала Надія Годлова.

Заступниця міського голови Костополя Наталія Беляновська пояснила, що в гуртожитки переселенцям безкоштовно постачають харчі. Крім того, їм забезпечили безоплатну соціальну, медичну та психологічну допомоги.

- Станом на зараз у нас є три гуртожитки: це спортивний ліцей, медичний коледж і спецшкола №3. Заклади для навчання діток з особливими освітніми потребами з березня всі перетворилися на місця масового проживання для внутрішньо переміщених людей. У цих закладах забезпечили триразове харчування, безкоштовне проживання. Люди мають, де прийняти душ, люди мають можливість попрати свої речі, — пояснила Наталія Беляновська.

Виплата допомоги на проживання, з її слів, не входить до повноважень місцевої влади. В обласному департаменті соцполітики затримку виплат переселенцям в Костополі пояснили технічним збоєм.

- На жаль, в умовах воєнного стану виникають технічні збої. Якщо виникає якась помилка в роботі програмного забезпечення, реєстр на виплату повертається і ми доопрацьовуємо. Усувають ті помилки, які виникають і по-новому проходить весь процес передачі. Реєстри вже надіслані. Тепер очікуємо на фінансування, — зазначила директорка департаменту соціальної політики Рівненської ОВА Роза Слободенюк. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також