У Меркель – намисто з рівненського бурштину?

2372 0

Ми у соцмережах:

На Ангелі Меркель — намисто з бурштину

Німецького канцлера Ангелу Меркель не раз помічали з бурштиновим намистом на шиї. Одне з них, запідозрили столичні журналісти, подарували німкені українські високопосадовці під час торішньої офіційної зустрічі у Києві. Заплатили за прикрасу, причому, немалу суму.

Цього року Державне управління справами, яке організовує публічні заходи української центральної влади, за даними Єдиного порталу використання публічних коштів, переказало підприємниці Галині Симсі 7,5 тис. грн за бурштинового янгола. А у листопаді минулого року — трохи менше 64 тис. грн за бурштинові намиста для «забезпечення офіційних заходів». На сайті вказано, що заходи відбувалися 30 жовтня та 1 листопада, якраз тоді до України приїздила Ангела Меркель.

Скільки саме бурштинових намист було придбано — у документації не вказано. Проте на сайті магазину, який належить підприємству пані Симхи, вказано, що найдорожче лікувальне намисто на сьогодні коштує 1750 грн. Цілком ймовірно, Державне управління справами замовляло унікальну продукцію, зокрема, обрамлену сріблом чи золотом. Тим не менше, ціна «солідна».

Галина СимхаГалина Симха — доволі відома в Україні столична бізнесменка, проте уродженка Володимирецького району. Її підприємство «Сонячне ремесло» стало у 2009 році першим приватним, яке отримало спецдозвіл на видобуток бурштину (доти працювали лише державні «Укрбурштин» та «Бурштин України»). «Сонячне ремесло» видобуває каміння у Володимирецькому районі. Окрім того, у Галини Симхи є підприємство «Амбра Сімха», яке працює у сфері переробки та продажу бурштинових виробів. Бурштиновий бізнес, судячи з декларації чоловіка пані Симхи, судді Вищого адміністративного суду Миколи Заїки, доволі успішний. За 2018 рік Галина Симха офіційно отримала понад 4,7 млн грн доходу від заняття підприємницькою діяльністю. Її чоловік суддя — понад півмільйона гривень зарплати та пенсії. Родина, таким чином, офіційно є однією з найбагатших серед суддівських сімейств України.

Галину Симху називають «бурштиновою амбасадоркою». Вона є головою асоціації «Український бурштиновий світ», яка уже понад десять років активно рекламує український бурштин за кордоном (хоча, варто зазначити, останні п’ять років реклама і так не потрібна — незаконно видобутий бурштин масово скуповують китайці, а європейці вже бачили не одне відео «місячних кратерів» з українського Полісся) та не менш активно витрачає кошти на благодійні заходи. Наприклад, частина виробів в обласному музеї бурштину на вулиці Симона Петлюри у Рівному — колекція, надана пані Симхою. Окрім того, підприємниця допомагає рівненським храмам та дітям.

Проте діяльність Галини Симхи мала і негативні відгуки. Кілька років тому Державна фіскальна служба підозрювала «Сонячне ремесло» у заниженні реальних показників видобутку бурштину. Окрім того, у 2014 році був конфлікт між підприємством та володимирецькими бурштинокопачами, які звинуватили «Сонячне ремесло» у непрозорій діяльності та у тому, що воно не рекультивує одразу після видобутку землю. З часом конфлікт вичерпався. А у 2017 році Кабмін дозволив підприємству виготовити проект землеустрою на відведення 60 га родовища в оренду (хоча дозвіл на видобуток бурштину було взято у 2009 році на 90 га, підприємство спершу орендувало тільки меншу частину родовища, на якій працювало).

Додамо, що на Рівненщині наразі є п’ять підприємств, які мають чинні спецдозволи на видобуток бурштину. Окрім «Сонячного ремесла», державний «Бурштин України», «Ред.Мет», «Інклюз-8» та «Технобуд».

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також