У Муляренка склали плани на дітей

1846 0

Ми у соцмережах:

У Муляренка склали плани на дітей

Понад 3,5 тисячі дошкільнят Рівненщини — у черзі до дитсадків. Проте насправді дітей, які не забезпечені дошкільною освітою, в області значно більше. Просто черг у селах, де взагалі немає дитсадка, ніхто не веде.

Найбільше проблем з нестачею місць — у Рівному та Дубні. В обласному центрі чекають на свою чергу близько тисячі дошкільнят, у Дубні — понад 500. Кабмін, а за ним і органи державної влади у регіонах уже більше року повторюють, що будівництво дитсадків — у пріоритеті.

Мовляв, це інвестиція у майбутнє, бо усі жінки та чоловіки, які змушені бути у довготривалій декретній відпустці через неможливість віддати дитину до дитсадка, отримають змогу працювати. А отже, платити податки.

У Рівненській ОДА наприкінці січня оприлюднили підписаний головою Олексієм Муляренком дворічний план «поетапного створення додаткових місць у закладах освіти для дітей дошкільного віку». Відповідно до нього, у 2018 році на Рівненщині мають збудувати 11 нових дитсадків, а також реконструювати та розширити близько 40 дитсадків і дошкільних груп при школах, які є нині.

Наступного року новозбудованих має бути 15. Загалом за два роки в області, якщо план буде виконано, з’явиться 5113 додаткових місць у дитсадках, у тому числі 400 у Рівному та 320 у Дубні.

Начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський зазначає, що реалізувати усі плани, можливо, й не вдасться. Бо ж потрібно на усі об'єкти буде знайти немале фінансування.

Зазначимо, що на це могло б вистачити 270 млн. грн. з Державного фонду регіонального розвитку, які отримає Рівненщина цього року. Але на них претендує близько 80 об’єктів області, в тому числі і школи, які вже почали будувати торік, і спорткомплекс на вулиці Макарова у Рівному, який лобіює голова ОДА, і спортивні зали у райцентрах.

Окрім того, частина депутатів облради впевнені, що кошти ДФРР потрібно використовувати не на будівництво соціальних закладів, а на створення інфраструктури для залучення інвесторів у регіон. До проектів, які варто було б включити до ДФРР, відносять і побудову очисних споруд у Рівному, хоча обійдеться вона у сотні мільйонів гривень.

Гроші ж на дитсадки радять витрачати з коштів на соціально-економічний розвиток регіонів, які надходять з держбюджету, та з місцевих доходів.

А поки з джерелами фінансування не вияснено, нові дитсадки планують збудувати цьогоріч у селах Орлівка, Лінчин, Губків та Велике Поле Березнівського району, Молодаво-2 Дубенського району, у Здолбунові, Новомильську та Іванкові Здолбунівського району, Оржеві та Колоденці Рівненського району та у Сарнах.

На 2019-й заплановано будівництво у Березному, а також у селах району Балашівка, Колодязне, Михалин, Кургани, Малушка, Грушівка та Хотин. Окрім того, будуватимуть у Дубні, в Озерцях Володимирецького району, Бугрині Гощанського, Богдашеві Здолбунівського, Осницьку Рокитнівського району, Великому Олексині та Шпанові, що неподалік Рівного.

Додамо, що за останній рік в області звели дитсадки у Радивилові, Гощі, Новому Корці, Бугрині Гощанського району, Залав’ї Млинівського та Обарові Рівненського району.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також