У музеї на Драгоманова — знову «нове дихання»

283 0

Ми у соцмережах:

У музеї на Драгоманова — знову «нове дихання»

Наприкінці серпня завершився контракт у багаторічного директора обласного краєзнавчого музею Олександра Булиги. Голова Рівненської облради Андрій Карауш вирішив контракт з ним не продовжувати, а депутати знову заговорили про необхідність «нового дихання». Тепер керувати закладом буде Алла Жижкевич, яка досі працювала в обласному управлінні культури.

Це вже друга за п’ять років спроба надати музею «нове дихання». Перша спроба була за часів керівника Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Тоді у директора музею Олександра Булиги почалися проблеми після виступів музейників проти будівництва багатоповерхівки на вулиці Толстого, що навпроти музею. Хоч забудовник запевняв, що будівельні роботи не завдадуть шкоди, та навіть пропонував власним коштом перекрити дах музею, проте адміністрація закладу була категоричною. Так музей втратив реальну нагоду виправити проблему з дахом, а його працівники були втягнуті у війну між забудовниками.

Саме тоді й під Олександром Булигою вперше захиталося крісло. Було призначено нову керівницю Тетяну Самсонюк, якій доручили дати музею «нове дихання». Однак за ці роки разючих змін в житті музею так і не сталося. Згодом й Олександр Булига поновився на своїй посаді, а Тетяна Самсонюк залишилася працювати у музеї на посаді заступника з розвитку.

І ось — друга спроба: місію «нового дихання» обласні керівники покладають на Аллу Жижкевич. Про нову керівницю відомо, що вона 10 років працювала головною спеціалісткою обласного управління культури та туризму. Свого часу з відзнакою закінчила Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, до того — Рівненський інститут слов’янознавства за кваліфікацією «менеджер-економіст». Разом із тим, вона є помічницею голови фракції «Слуга Народу» в Рівненській облраді Юрія Ліпського.

Олексій Бучинський, заступник голови Рівненської облради:

— В обласній раді з повагою та вдячністю ставляться до Олександра Булиги. Адже він є фаховим науковцем, який зробив великий внесок у наш обласний краєзнавчий музей. Коли у нього закінчився контракт, то всі погодилися, що у наших реаліях музей потребує нових підходів. У першу чергу, музею потрібно дати розвиток, щоб він став реально популярним. Нам потрібно, щоб у музеї були такі експозиції, які б привертали увагу рівнян. Тому й було рішення укласти контракт з людиною, яка б вела музей у ногу з часом. Оскільки під час воєнного стану конкурс не проводиться, то був укладений контракт на три місяці з Аллою Жижкевич. Її кандидатура була погоджена після співбесіди керівництвом обласної ради. Ми вважаємо, що ця людина зможе виконати ті завдання, які перед нею стоять.

Олександр Булига, колишній директор музею:

— У мене завершився контракт, який ще підписував голова Рівненської облради Олександр Данильчук. Наразі я працюю в музеї старшим науковим співробітником. Проводжу відвідувачам екскурсії. Я прийшов на роботу в музей у 1987 році. В 2002-му став заступником директора, а у 2005 році — директором. Зараз я повернувся на ту посаду, з якої колись починав — старший співробітник відділу давньої та середньовічної історії. Щодо посади директора, то в обласній раді добре знають, що я маю певні проблеми зі здоров’ям. Ні для кого не секрет, що раніше я дуже важко перехворів коронавірусом, лежав під апаратом штучного дихання. Це вплинуло на моє здоров’я. Але оскільки музей — це моє життя, то планую й далі тут працювати.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також