У неділю рівняни прощатимуться з трьома Героями, які захищали Україну від окупантів

1009 0

Ми у соцмережах:

У неділю рівняни прощатимуться з трьома Героями, які захищали Україну від окупантів

Цвіт нації гине у цій страшній війні. Троє молодих чоловіків, які могли змінити на краще майбутнє нашої країни, вимушені боронити її зі зброєю у руках. 19-річний Єгор Муха, 29-річний Максим Хохлов та 42-річний Олександр Назар віддали свої життя за нашу незалежність та свободу.

Єгор Муха народився у Рівному. Навчався у НВК “Колегіум”, 1 та 26 школі. Оскільки народився у родині залізничників, завершив навчання на Рівненській дитячій залізниці. А за тим і професію обрав пов’язану із нею: вирішив здобути фах помічника машиніста тепловоза та електровоза у Козятинському міжрегіональному вищому професійному училищі залізничного транспорту.

Мама Героя Євгенія пригадує, що Єгор змалечку був дуже сильним морально, завжди дбав про рідних — старшу сестру та двох молодших братів 8 і 9 років. Справжній, добрий син був надійною опорою та підтримкою. Часто посміхався щиро і світло.

- 18 січня 2022 року Єгорові виповнилося 18, а вже 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення. З училища їх відпустили додому, але Єгор щойно приїхав сказав відразу, що піде добровольцем. Говорив, що не буде ховатися у підвалах, що мусить бути там і захищати нас. Тож відправив мене з молодшими братами у Болгарію від футбольного клубу “Верес”, хоч сам з четвертого дня війни вже був в армії. Спершу служив на кордоні, набирався досвіду. До всього ставився дуже серйозно і відповідально. Це помітили, тож він у свої 18 став командиром взводу. Єгор дуже переживав, постійно слідкував, аби мати все якісне — і амуніцію, і захист, і медикаменти. Говорив, що не можна брати абищо, якщо від цього може залежати життя, - розповідає Євгенія.

Єгор дуже хотів перевестися у іншу військову частину, аби бути у зоні бойових дій. Відчував, що там він потрібніший, що саме там його місце.

- І він до того готувався. Займався спортом, качався, бігав на п’ятий поверх з гирею... Слідкував за харчуванням. Наполягав, що повинен бути у формі, коли його перевід таки погодять. Але йому відмовляли. Я переконувала, що може так і краще, але Єгор сказав чітко: ти мене не втримаєш, я мушу бути там. Його перевели лише за четвертим разом. Коли видали бронежилет, він важкий такий, Єгор лише усміхнувся: “Бачиш, мамо, не дарма я з гирею бігав, - пригадує мама Героя.

А за тим справдилося ще одне бажання — Єгор став частиною підрозділу “Вовки Да Вінчі”.

- Він дуже пишався цим, захоплювався самим командиром — Да Вінчі — ще встиг послужити під його керівництвом. Постійно говорив, що вони всі разом, як одна сім’я, стоять один за одного. Заспокоював, що ніколи не діють з опалу, завжди ретельно готуються та планують... Напевне, якби склалось інакше, мій Єгор був би таким самим, як Да Вінчі. Хоча обіцяв, що після перемоги не залишиться в армії. Хотів поїхати навчатися за кордон, усе прорахував, відкладав гроші , щоб вистачило і на навчання, і на життя, і на інше. Мріяв повернутися потім в Україну, щоб з новими знаннями робити її кращою, - продовжує мама.

Дбайливий син не розповідав мамі, де саме служить, які завдання виконує. Лише згодом зізнався, що побував у найгарячіших точках, був під Бахмутом...

- У п’ятницю, 19 травня, ми іще з ним переписувалися. Він на диво швидко відповідав. Ми з молодшими гуляли біля стадіону, то Єгор ще сварився, чого я не повела їх на матч, бо ж Вася так любить футбол. А я повторювала, що він повернеться і ми підемо усі разом, щоб відчути цю атмосферу, побачити цей гарний стадіон. Писала, що вболівальники скандують “Слава ЗСУ!” А вже в суботу Єгора не стало — їх накрили мінометним вогнем... - розповідає Євгенія.

19-річний старший солдат Єгор Муха загинув 20 травня при виконанні бойового завдання в районі селища Хромове на Донеччині...

Максим Хохлов народився у місті Рубіжне на Луганщині. Здобув фах електрика, відслужив строкову службу в армії. П’ять років тому створили з коханою Іриною сім’ю, в якій за рік народився чудовий син.

Влітку 2020 року Максим вирішив підписати контракт з Національною гвардією України. Відтоді стояв на захисті нашої держави.

У спокійне життя родини втрутилася ворожа армія. З перших днів повномасштабного вторгнення Максим віддано служив народові України. Та залишатися у рідних місцях було надто небезпечно. Тож Ірина з маленьким сином вирушили у Рівне, де мали знайомих. Лише кілька разів за цей час Максим приїжджав навідати рідних.

- Розповідав небагато, йому було тяжко, дуже хотів швидше приїхати до нас, бути поряд. Максим був дуже спокійним, надзвичайно добрим, уважним. Світла і хороша людина... - пригадує дружина Героя Ірина.

29-річний молодший сержант Максим Хохлов помер 25 травня 2023 року у лікарні Києва в наслідок отриманих поранень під час мінометного обстрілу в ході виконання бойового завдання щодо захисту Україну.

Олександр Назар народився у Рівному. Після закінчення школи здобув фах муляра у технічному коледжі НУВГП. Працював в університеті, а кілька останніх років - у Польщі.

- Саша дуже любив свою професію. Спершу, як тільки поїхав у Польщу, присилав фото фасадів, які вони робили. Він насолоджувався своєю справою, результатом, - розповідає мама Героя Світлана.

Олександр дуже любив свою цивільну дружину та 10-річну донечку Злату. Будував плани на майбутнє.

Та все змінилося після початку повномасштабного вторгнення. Надзвичайно добрий, щедрий, безкорисливий Олександр у липня 2022 добровольцем пішов у ЗСУ.

- Він не служив в армії, але не витримав, сказав, що мусить бути там. Тож сам пішов у військо. Казав, що у нього все добре. Служив на Луганському напрямі. Коли був на передовій, отримав травми спини та коліна. Тож лікувався у госпіталі. Саме мав повертатися у свою частину, до хлопців, виписався із госпіталю, але так і не доїхав... - каже мама.

42-річний молодший сержант Олександр Назар помер 22 травня 2023 року у Краматорську.

- Прощання із Героями відбудеться завтра, 28 травня, о 10:30 на майдані Незалежності у Рівному. Поховають їх на кладовищі "Нове", - повідомив міський голова Рівного Олександр Третяк.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також