У Німеччині триває процес у справі Жердицького

1968 0

Ми у соцмережах:

У Німеччині триває процес у справі Жердицького

У німецькому місті Гільдесгайм триває процес у справі колишнього голови «Градобанку» Віктора Жердицького та одного з екс-керівників компанії «Нафтогаз України» Ігоря Діденка. Нагадаємо, що їх обвинувачують у нецільовому використанні чотирьох мільйонів німецьких марок, які призначалися для виплати як відшкодування колишнім підневільним робітникам в Україні.

Коли влітку 2001 року в суді в Гільдесгаймі розпочався процес у справі Віктора Жердицького, якого було затримано 2000 року в Ганновері, суд сподівався, що вже через кілька місяців буде оголошено вирок. Згодом справу Жердицького об’єднали зі справою Ігоря Діденка, якого затримали влітку 2001 року у Франкфурті-на-Майні. З тих пір відбулося вже 80 судових засідань, а про закінчення процесу поки що не може бути й мови.

Прес-секретар суду в Гільдесгаймі у черговий раз оприлюднив план подальших судових засідань — цього разу до березня 2003 року. У той час, як представники суду пояснюють таке розтягування процесу в часі складністю справи, адвокати обвинувачених говорять про проблеми зі свідками з України, які часто не завжди погоджуються відразу їхати до Німеччини.

Поки триває процес, обидва підсудні утримуються в слідчому ізоляторі в одиночних камерах. Їхнє спілкування із зовнішнім світом суворо контролюється. Клопотання адвокатів про звільнення клієнтів до оголошення судового вироку було відхилено. Суд висловив побоювання, що обвинувачені, потрапивши на свободу, можуть скористатися своїми зв’язками і втекти. До речі, суворі заходи безпеки вжито не лише у в’язниці, а також під час судових засідань. Охоронці, які чергують перед входом до залу, де відбувається процес, ретельно перевіряють кожного, хто захотів побувати на черговому засіданні.

Нагадаємо, що в суді Жердицький та Діденко відповідають за нецільове використання лише чотирьох мільйонів німецьких марок, хоча прокуратура підозрює їх у нецільовому використанні 85 мільйонів. Більшість пунктів обвинувачення, однак, втратили свою чинність за давністю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також