«У Нью-Йорку не були готові, то що казати про Здолбунів»

2380 0

Ми у соцмережах:

Ірина Микичак

Необхідність свого приїзду до Рівного заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак пояснила багатьма причинами, але насамперед — занепокоєнням високим рівнем захворюваності на коронавірус в області.

— Рівненщина нас турбує через зростання захворюваності. Моя мета — уточнити для себе ті думки, які ми маємо в міністерстві, чому так відбувається, допомогти методично, консультативно, — заявила заступниця міністра.

Хоча Рівненщина й входить у трійку областей-лідерів за кількістю хворих, Ірина Микичак не вважає, що це результат того, що погано спрацювали місцеві чиновники чи медики:

— До пандемії коронавірусу не був готовий увесь світ. Мені колеги з Нью-Йорку кажуть, що не були готові, то що говорити про той же Здолбунів? Насправді вся країна не готова. Багато років для забезпечення засобами захисту для медиків зовсім не виділявся фінансовий ресурс. Є таке поняття, як «тримісячний недоторканний запас засобів захисту для медиків». Я не знаю жодної лікарні в Україні, яка би мала такий запас станом на 1 січня 2020 року.

Що важливо робити у боротьбі з коронавірусом? Проводити максимально велику кількість ПЛР-тестувань, виявляти усіх контактних осіб та працювати на випередження. Рівненщина діє за таким алгоритмом. Тут виявляють пацієнтів на ранній стадії захворювання. Про це свідчить відсутність проблем із забезпеченням ліжками для госпіталізації. Тож можна сміливо говорити, що мережа закладів охорони здоров’я Рівненщини змогла втримати ситуацію із COVID-19. На Рівненщині є потужна армія медиків, яка попри всі проблеми, надає якісні послуги. Це підтверджує і низький рівень летальності при високих показниках захворюваності.

Заступниця міністра охорони здоров’я також прокоментувала спалахи захворюваності в Рівненській обласній лікарні та Здолбунівському інтернаті для людей похилого віку:

— Ця ситуація є проявом того, що медики просто не мають настороженості щодо інфікування. Не думають про те, що потенційно кожен пацієнт може бути інфікованим. І так не лише в Рівному. Це призвело до того, що медики не вбачали потреби користуватися засобами захисту, оскільки працювали в лікарні, яка не має статусу інфекційної чи ковідної. І тому маємо внутрішньолікарняні спалахи. Аналогічні спалахи маємо і кору, і стафілококу.

В області понад 300 медичних працівників написали заяви на звільнення. Але заступниця міністра не вважає цю ситуацію критичною — відтік кадрів спостерігається по всій Україні, на її думку, причина — надто мала зарплатня:

— За рівнем зарплатні медицина знаходиться внизу рейтингової таблиці. Тому ми налаштовані на збільшення заробітної плати медикам. Звичайно, не в 10 і навіть не в 5 разів одразу.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також