У Польщі заарештували двох політиків, яких переховував президент Дуда

1717 0

Ми у соцмережах:

У Польщі заарештували двох політиків, яких переховував президент Дуда

У палаці президента Польщі арештували двох його політичних союзників - колишнього міністра внутрішніх справ та його заступника.

 Справа колишнього глави МВС Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка пов’язана із зловживанням владою, повідомляє BBC.

У 2007 році вони обидва служили в Центральному антикорупційному бюро, а їхня справа була пов'язана з так званим «земельним скандалом» - переведенням землі з категорії сільськогосподарської в категорію комерційної за хабарі.

Згодом президент Польщі Анджей Дуда помилував їх, і вони стали політиками партії «Право і справедливість» та були обраними до Сейму. Ця партія підтримує Анджея Дуду на посаді.

Але пізніше політиків позбавили мандатів - у грудні суд засудив їх до двох років ув'язнення.

Камінський та Вонсік відмовлялися визнавати грудневе рішення суду на тій підставі, що президент Дуда вже помилував їх у цій справі ще у 2015 році, після першого вироку суду.

Анджей Дуда теж не визнає грудневе рішення суду і вважає, що його указ про помилування залишається чинним — хоча суд вирішив інакше.

Верховний суд Польщі ще у 2017 році визнав указ Дуди про помилування недійсним на тій підставі, що його видали у той час, коли розглядалася апеляція Камінського та Вонсіка.

Але пізніше Конституційний суд і палата Верховного суду, вже укомплектовані новими суддями, яких висувала ПіС, ухвалили рішення на користь Дуди.

За підсумками жовтневих виборів ПіС втратила владу, а уряд сформувала ліберальна коаліція на чолі з Дональдом Туском.

Після арешту у президентському палаці новий міністр внутрішніх справ Марцін Кервінський написав у мережі X: «Перед законом усі рівні».

При цьому, як сказав журналістам прессекретар Дуди, самого президента на момент арешту в палаці не було — у той самий момент він був на зустрічі з білоруською лідеркою Світланою Тихановською.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також