У пошуках серпа та молота в Рівному

1361 0

Ми у соцмережах:

Замість стели буде клумба

Зовні може видатися, що процес декомунізації у Рівному завершено давно і остаточно. Рівняни, на відміну від своїх співвітчизників у східних областях, зробили це ще у дев’яності роки, не чекаючи президентських указів. А після прийняття відповідного закону лише дочистили те, що пропустили тоді. Але, як виявилось, місцеві декомунізатори продовжують свою роботу, вишукуючи все нові символи тоталітаризму. І роботи їм вистачить ще на довгі роки. Так, нещодавно біля підніжжя колони, увінчаної фігурою у вигляді жінки з букетом, що при в’їзді в Рівне з вулиці Київської, було знайдено зображення серпа та молота.

Юрій Фаєвський, головний спеціаліст міського управління культури:

— Серп і молот знаходяться внизу, а по колу йде мозаїка. Ми знаємо про це. У свій час це був художній витвір. Елемент буде збито, а те місце замалюють. Краще звернути увагу не на комуністичні елементи, а на цілі монументи. Набагато важливіше і вагоміше, що ми добилися перенесення могил Дундича та Богомолова. Також за рішенням обласної комісії з декомунізації знімуть з обліку і демонтують стелу Героїв Радянського Союзу. Адже в переліку цих героїв є п’ять прізвищ, які підпадають під декомунізацію. На місці стели буде клумба.

Зараз на розгляді комісії — перейменування вулиці Миколи Островського. Пропозиція — назвати її Покровською. Люди гарно сприймають такі назви. От, наприклад, як вулиця Богоявленська.

Загалом за останній час ми змінили 35 топонімічних об’єктів, виконуючи Закон про декомунізацію. Можливо, зміни непомітні одразу. Але не так давно на автовокзалі закрили вітраж з партизанами, на залізничному вокзалі було зроблено чимало роботи: зняли всі п’ятикутні зірки, серпи і молоти, картини. На вулиці Кавказькій, 1 на будинку теж є серп і молот. Зараз ведемо переговори з головою тамтешнього ОСББ, щоб цей символ вони демонтували. Тобто ми в курсі всіх елементів комунізму на скульптурах, мозаїках на інших художніх витворах в місті. Поволі їх змінюємо, але це процес тривалий, до якого залучають також працівників ЖКП. Проте ми тримаємо це питання на контролі.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також