За новим календарем 15 листопада починається різдвяний піст.
Це особливий період, коли люди відмовляються від м’ясних та молочних продуктів, а ще макаронів з випічкою. Раціон має складатися з сезонних овочів та фруктів, бобових, круп та сухофруктів.
Сімейна лікарка поліклініки на Північному Наталія Літвінова розповіла для Рівне 1, що медики рекомендують входити у піст поступово:
- Потрібно поступово відмовлятися від продуктів, а не одразу. Я рекомендую дотримуватися тарілки здорового харчування. Тобто 50% раціону мають складати овочі, зелень та клітковина, 25 % - це мають бути різноманітні каші та 25% - це бобові. Тобто білки рослинного походження.
Священник Свято-Воскресенського собору ПЦУ Василь Мельник говорить, що під час посту не потрібно вдаватися до фанатизму:
- Господь хоче не жертви, а милостині. Хтось може у посиленій формі поститися, а хтось може у легшій. До посту теж потрібно бути готовим. Піст – це не лише виключення певних продуктів, а духовне очищення. Якщо немає духовного, то це лише дієта. Якщо поєднувати духовне з тілесним, то знає, що користь від посту максимальна.
Завершується 40 денний піст 24 грудня.