У річці на Рівненщині селяни виявили соснову довбанку пращурів

657 0

Ми у соцмережах:

У річці на Рівненщині селяни виявили соснову довбанку пращурів

На березі річки Ствига поблизу села Глинне місцеві жителі знайшли старовинний човен-довбанку довжиною до чотирьох метрів.

Він виготовлений із сосни. Знахідка, ймовірно, датується періодом XIV-XV століття.

Про це Суспільному розповів вчитель історії Глиннівського ліцею, краєзнавець Іван Скаковець.

За його словами, довбанку знайшли троє жителів села Глинне: Микола та Петро Лощиць і Максим Хомич. Човен помітили через низький рівень води у Ствизі:

- Чоловіки побачили колоду, схожу на човен. Він був занурений у річковий пісок і до цього часу перебував у воді, а зараз водойма обміліла. Вони його розкопали, зрозуміли, що це археологічна знахідка, і тоді відразу зателефонували мені, як вчителю історії та краєзнавцю.

Іван Скаковець додав, що соснова довбанка має довжину до чотирьох метрів. Ширина – 60 сантиметрів. З одного кінця човна присутні природні пошкодження:

- Я зв’язався з київським археологом Андрієм Петраускасом. Він повідомив, що це досить рідкісна знахідка. Візуально він оцінив, що човен, ймовірно, виготовлений не пізніше XIV-XV століття й досить добре зберігся. Для точного датування я візьму зразок зрізу деревини й відправлю у столицю для аналізу.


Аби човен не розсохся, його помістили у ставок місцевого жителя. Іван Скаковець повідомив, що найімовірніше човен передадуть на консервацію музею в Олевську, де вже є подібний експонат 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також