У Рівному буде музей пива і хмелярства історичної Волині (ВІДЕО)

875 0

Ми у соцмережах:

Будинок першого директора рівненського пивзаводу ремонтують під музей

Подібного закладу в області немає, його планують розмістити у будинку, де жив перший директор місцевого пивзаводу Герш Пісюк.

Про ідею майбутнього музею та його концепцію розповів Суспільному ініціатор Мар'ян Года.

Пивоварня у Рівному засновна у 1899 році й на початку ХХ століття стала найбільшим таким виробництвом на Волині. Перший її директор Герш Пісюк жив у будинку на вулиці Петра Могили, це поруч із нинішнім пивзаводом.

Нині в будинку Герша Пісюка хочуть створити музей пива та хмелярства історичної Волині. Це ідея нинішнього директора рівненського пивзаводу Мар'яна Годи.

Облаштування почали з екстер'єру і наразі перекрили дах.

- Ми накрили приміщення автентичною черепицею, їй більше ста років. Нелегко виконувати такі роботи в старому приміщенні, але це нам вдалося. Зараз оздоблюємо фасад — однозначно він не буде в пінопласті, зауважив Мар'ян Года.

Він пояснив, що майбутній заклад вирішили назвати Музей пива та хмелярства історичної Волині, бо тут представлять історію пивоваріння не лише Рівного.

- Спочатку йшлося про музей рівненського пивзаводу, але оскільки галузь успішно розвивалась в ХІХ-ХХ столітті й тут працювало декілька заводів — Луцьк, Вовковиї, Семидуби, Кременець, Квасилів, Глинськ і, звичайно, Рівне. Я думаю, що галузь заслуговує на те, щоб люди про неї знали більше, ніж ми знаємо, й охоплюємо територію, яку називаємо історичною Волинню, — розповів Мар'ян Года.

Експонати для майбутнього музею теж збирають і наразі в колекцію вже придбали частину предметів.

- Велика колекція кухлів, діжок, лабораторне обладнання, багато друкованих матеріалів з архівів, які треба оживити. Роботи досить багато, але я розраховую на те, що в приватних колекціонерів ми зможемо придбати експонати. Також ми оголосили збір експонатів, матеріалів, спогадів, будь-чого, що може бути використане в перспективі, в цьому музеї, повідомив Мар'ян Года.

Про ініціативу відреставрувати будинок першого директора рівненської пивоварні Мар'ян Года повідомив ще три роки тому. Тоді ж озвучив ідею створити в ньому музей пивоваріння. Але на той момент в будинку працював міський центр творчості учнівської молоді і Мар'ян Года запропонував закладу інше приміщення.

Влітку 2020 року депутати Рівненської міськради погодили обмін столітньої будівлі міського центру творчості учнівської молоді на вулиці Петра Могили на поверх у приватній будівлі, що знаходиться поряд.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також