У Рівному буде власна електроенергія?

1380 0

Ми у соцмережах:

У Рівному буде власна електроенергія?

Іван Надєїн, відомий у Рівному інвестор, обіцяє, що Рівне буде енергонезалежним

Щоб взимку бути з теплом та зі «світлом», принаймні у більшій частині міста, на котельнях «Рівнетеплоенерго» розмістять когенераційні установки, що працюють на газу. Дві власних у компанії вже є, а ще три передало місто — отримало їх від проєкту USAID як допомогу від американського народу. А ще декілька підприємство докупить та змонтує саме. Загальна потужність цих установок зможе забезпечити більше половини потреб міста в електриці.

Навіщо все це потрібно? Після ударів росіян по українських ГЕС та ТЕС, країна позбулася майже 8 ГВт електроенергії. А така маневрова розподілена генерація дозволить дещо збалансувати загальну систему, пояснюють енергетики. Адреси котелень, де саме монтуватимуть обладнання, з міркувань безпеки не називають. Щоб вони не стали ціллю ворога.

Олександр Корчинський, директор компанії «Укртепло»:

— Когенерація одночасно виробляє електричну та теплову енергію, вона буде розташована на найбільших котельнях міста. Тепло, яке будуть виробляти установки, частково замістить те, що виробляється на котельнях. А от електроенергія найперше забезпечить власні потреби цієї котельні, а надлишок піде в загальну електромережу, який зможе забезпечити споживачів міста. Тож загалом це буде десь 60 МВт. Це досить непогано для міста, якщо воно споживає приблизно 100 МВт. Підкреслюю, що це саме базове навантаження: вночі може бути в деякі години менше, а в «пікові» години вдень та ввечері більше. Установки від USAID будуть запущені ще до опалювального сезону, і ще 10 МВт додаткових ми запустимо своїх — тобто десь в січні будемо мати вже 15 МВт. А наступного року запустимо решту установок.

Іван Надєїн, засновник групи компаній «Укртепло», до якої входить «Рівнетеплоенерго»:

— «Укртепло» реалізовує стратегію «Зелений перехід. Рівне»: починаючи з 2018-го ми будували котельні, що працюють на біомасі і майже удвічі зменшили споживання природного газу, якщо порівнювати з показниками 2016–2017 років. Плюс узяли близько 300 гектарів землі навколо Рівного, де висаджуємо енергетичну вербу, і це буде ресурсом для цих котелень. Сьогодні вони використовують відходи деревообробної промисловості, а в перспективі будуть використовувати енергетичні рослини. Під час цієї стратегії стояло питання забезпечення об’єктів і міста власною електроенергією. Для цього процесу ми вже маємо дві діючих установки. Взяли ще три установки, які місто отримало від USAID, і також за свої кошти їх встановимо.

Інші потужності — це близько 50 МВт — ми додатково побудуємо у Рівному. В результаті Рівне з’явиться на енергетичній мапі України, бо сьогодні тут немає такої генерації, яку можна задіяти у рамках всієї країни. Дуже важливий фактор, що вони децентралізовані — не такі вразливі для ворога і в цих умовах є достатньо безпечними, якщо це можна так назвати в період війни.

Будемо залучати партнерів, брати кредитні ресурси для реалізації проєкту. Він уже триває, ведуться роботи, обладнання закуповується. Кожен місяць у нас будуть певні відкриття, презентації. До року ми точно реалізуємо весь запланований обсяг. Це один з наймасштабніших проєктів в обласних центрах і найбільший у Західній Україні. Зараз вирішили презентувати проєкт та підписати з містом відповідний меморандум, заручитися підтримкою депутатського корпусу та облвійськадміністрації. Також є підтримка уряду, який максимально спростив всі процедури, та сприяння від «Рівнеобленерго». Будемо працювати з українськими банками, де також спрощені механізми по цих проєктах. Тобто всі умови створено.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також