У Рівному хочуть створити найбільшу твердопаливну генерацію в західній Україні

2196 0

Ми у соцмережах:

У Рівному хочуть створити найбільшу твердопаливну генерацію в західній Україні

-Тепломережі зношені майже на 60%, генеруюче обладнання – застаріло. Але до опалювального сезону підприємство технічно готове – не замерзнемо. Котельні, теплові пункти – все готово. Замінено близько 6 км. тепломереж, щоб зменшити втрати тепла, - розповідає Олександр Ющук, директор ТОВ "Рівнетеплоенерго". – Болюче питання – це тарифи.

Вочевидь, цієї зими рівнянам все ж доведеться платити більше за теплі батареї. Однак остаточна ціна на тепло станом на сьогодні й досі невідома. Попередньо, йдеться про 3290,99 грн. за гігакалорію для населення, 5750,44 грн. – для бюджетних установ, 6461,57 грн. – для релігійних та 6649,06 грн. – для інших споживачів.

Втім, у тепловиків є ідеї, як не збільшувати тарифи у наступних опалювальних сезонах. Зокрема, вже наступної зими 2022/23. Для цього "Рівнетеплоенерго" планує запустити два котли на щепі у котельні на вул. Макарова - загальною потужністю 20 МВт. Це коштуватиме тепловикам близько 70 млн. грн.

- Там буде задіяно два котли-агрегати кожен потужністю у 10 МВт. Якщо все піде за планом, у грудні цьогоріч вони видадуть свої перші гігакалорії, - розповідає Олександр Корчинський, керівник керуючої компанії "Укртепло". – Більш того, робота на біопаливі дозволить нам "відбити" вкладені кошти і компенсувати борги, які будуть накопичуватися. Ми й раніше просили на сесіях дати нам можливість встановити твердопаливні генерації. Тоді зараз ми б мали джерело для стримування зростання тарифів! Від депутатів минулої каденції отримали дозвіл на будівництво такої генерації у котельні на вул. Макарова.

Згодом перевести з газу на тверде паливо можна буде й частину інших великих котелень, які недовантажені. Підходящі об'єкти є на вул. Кн. Володимира та Будівельників. Маленькі котельні змінювати невигідно. Загалом у Рівному є 29 котелень.

-Поставимо твердопаливні котли, де потужності буде з невеликим запасом. Але для цього ще треба порахувати гідравліку, бо труби розраховані на первний тиск. Ми уклали угоду з профільним підприємством, яке зробить нам ці розрахунки – їхні фахівці уже розробляли схему теплопостачання міста. Газове обладнання знищувати не будемо. Навпаки, будемо підтримувати в робочому стані, - додає п. Корчинський.

У Рівному тепловики планують створити найпотужнішу в західному регіоні твердопаливну генерацію – за 3-4 роки переобладнати до 70% котелень. Це означатиме меншу залежність від коливань ціни на газ в подальшому.

-Треба пройти саме цей опалювальний період – він буде важкий. Але наступного, завдяки твердопаливній генерації, уже не буде таких стрибків тарифу, - сподіваються тепловики.

Олена РАКС


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також