У Рівному – "медичний протест": під ОДА вимагають ліків для дітей

862 0

Ми у соцмережах:

У Рівному –

У Рівному 25 вересня з о пів на десяту ранку під стінами будівлі обласних адміністрації та ради стартувала акція протесту "Зірвані закупівлі МОЗу вбивають дітей". Вона стосується нестачі ліків для онкохворих дітей.

Хто й за що
Подію анонсували напередодні учасники Наглядової ради обласної дитячої лікарні, представники громадськості та благодійних організацій Рівного, які опікуються тяжкохворими дітьми. На подію закликали прийти усіх небайдужих, повідомляє Суспільне. 

Вимогу протестувальники ставлять до уряду – покарати винних за зірвані державні тендери на закупівлю ліків і негайно знайти спосіб провести закупівлю медпрепаратів для важкохворих дітей, а також для хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз.

Звернення до влади підписали місцеві журналісти, активісти, волонтери, політики.

По обіді з приводу цієї ситуації має відбутись брифінг МОЗу. Як пояснили учасники, під обласну адміністрацію прийшли через те, що голова ОДА – представник центральної влади на місці.

Чому це актуально
Станом на 18 вересня у Рівненській обласній дитячій лікарні були відсутні основні препарати хіміотерапії для лікування дітей, що мають різні види гострого лейкозу. Препаратів хіміотерапії для лікування деяких інших видів раку залишилось орієнтовно на два-три місяці.

"Ситуація з лікуванням дітей, хворих на рак та інші тяжкі захворювання, викликає почуття обурення і сорому. Станом на середину вересня 2020 року Міністерство охорони здоров`я так і не провело закупівлю ліків для важко хворих дітей. По жодній з 10 програм, жодної централізованої поставки ліків по потребі за 2020 рік не було здійснено. Відсутність необхідних ліків призведе до смертей серед пацієнтів, яких можна врятувати. Блокування держзакупівель – неприпустимо і злочинно!"", – йдеться у спільній заяві організаторів.

Волонтери додали, що така ситуація з забезпеченням медикаментами важкохворих дітей по централізованим поставкам склалась у всіх областях України.

Рівненщина – як приклад
"Протягом перших місяців року надходили ліки за попередні роки і тому такої критичної ситуації в лікарні не було. Також надходили ліки за кошти обласного бюджету, майже 3 мільйони гривень було профінансовано медикаменти. Це все надходило і дітей було чим лікувати. Зараз ситуація просто критична", – каже голова правління БФ "Скарбниця Надії" Мар'яна Рева.

"Деякі батьки настільки в шоковому стані знаходяться, що навіть не можуть усвідомити, що це вже наступило", – додає голова правління БФ "Серце дітям України" Марина Кузмічова.

У МОЗ уже реагували
23 вересня Суспільне у прямому ефірі програми "Сьогодні. Головне" вийшло на зв'язок із заступницею міністра охорони здоров'я Світланою Шаталовою.

"Абсолютно погоджуюсь із тезою про прогнозованість і відсутність моніторингу, який за цими ліками мав здійснювати керівник структурного підрозділу ОДА. Я вже мала розмову з губернатором. Завтра викликала цього керівника структурного підрозділу. З моєї точки зору – спущено "на самотьок", навіть в минулому році, планування цих закупівель", – каже урядовиця.

Світлана Шаталова зазначила, що з цього приводу проведуть детальне розслідування і проведуть перерозподіл ліків. 24 вересня, як повідомляли Суспільному в ОДА, до києва їздив керівник медицини області Олег Вівсянник.

"Ми дуже розумієм резонанс людей. Думаю, особисто голова ОДА проінформує МОЗ. Дійсно, ситуація системна і таке в інших областях. Кінцева відповідь буде після того, як ми зрозумієм позицію міністерства", – сказав присутнім перший заступник голови обласної адміністрації Сергій Подолін.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також